ACTUALITATE 14 septembrie 2020

Alt transport feroviar de lemne către județul Covasna, descoperit fără documente legale

de Iulia Drăghici - Taraș | 1244 vizualizări

Ministerul Mediului a arătat vineri, pe pagina de Facebook a instituției, că în urma unui control al Gărzii Forestiere Brașov s-a descoperit un tren care transporta lemne din Cehia, fără documentele necesare potrivit legii. Oamenii legii au aplicat o amendă de 15.000 de lei și au confiscat lemnul transportat. 

Inspectorii Gărzii Forestiere Brașov, împreună cu Biroul Județean de Poliție Transporturi Covasna, au depistat și identificat, în prima parte a lunii septembrie, un transport de material lemnos cu destinația finală județul Covasna, respectiv un tren de marfă compus din 39 vagoane, pentru care în momentul controlului nu a fost pus la dispoziție documentele legale.

În urma acestei acțiuni a fost aplicată o sancțiune contravențională în cuantum de 15.000 lei. Ca măsură complementară, întreaga cantitate de material lemnos a fost reținută în vederea confiscării și predată în custodie celei mai apropiate structuri silvice.

În vederea identificării legalității transportului și a speciei materialului lemnos transportat, garnitura de tren a fost descărcată și măsurată în stația de destinație finală, în prezența organelor de control și a reprezentanților societății de destinație.

Din verificări și măsurători a reieșit o cantitate de materiale lemnoase de 1874,83 mc, iar pentru fiecare vagon verificat și analizat s-a emis un raport de măsurare.

Precizăm faptul că transportul făcea obiectul unui import de materiale lemnoase și proveneau din Cehia. 

Garda Forestieră Brașov, alături de celelalte gărzi forestiere din țară, vor desfășura și în continuare activități de verificare și control a transporturilor desfășurate pe căile ferate din raza de competență a acesteia. Reiterăm faptul că orice transport de pe teritoriul României trebuie să respecte legislația în vigoare”, se arată în mesajul postat vineri pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului. 

Și în lunile iulie și august, Garda Forestieră Brașov a informat despre controale pe mai multe trenuri de marfă cu lemne cu destinația județul Covasna, unde s-au și găsit ilegalități. 

În iulie s-au dat două amenzi în valoare totală de 20.000 de lei și s-a confiscat lemn (1609,94 mc sunt din specia molid dintr-un transport și alți 1965,66 mc dintr-un al doilea transport), materiale provenite din Cehia și Slovacia. 

În august, controlul a vizat tot un tren de marfă din Cehia. Atunci, amenda aplicată în urma neregulilor găsite a fost de 15.000 de lei și s-a confiscat o cantitate de peste 1.300 de metri cubi de lemn, provenind din Cehia, depistată în urma unui control ce a vizat transporturile pe cale ferată.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor la solicitarea senatorului Gheorghe Baciu, în 2019, la nivelul județului Covasna, s-au dat amenzi de 161.500 de lei din 87 de contravenții constatate la controlul circulației materialelor lemnoase și s-a confiscat un volum de 3.903 mc de material lemnos. 

Aceeași sursă arată și că în primul trimestru al anului 2020 s-au înregistrat 35 de contravenții privind transportul materialului lemnos în județul Covasna, cu valoare a amenzilor aplicate de 33.000 de lei și un volum de 653 de mc de material lemnos confiscat. 

La nivelul întregii țări, în 2019 au fost aplicate amenzi în valoare totală de peste 8 milioane de lei tot la categoria transport de material lemnos, respectiv în primul trimestru al anului curent, peste 1,5 milioane de lei. 

Cuantumul amenzilor aplicate în tot ceea ce înseamnă domeniul forestier (arbori tăiați fără drept, circulația materialelor lemnoase, instalații și depozitul materialelor lemnoase și controlul exploatării parchetelor) s-a ridicat anul trecut la aproximativ 30,6 milioane de lei, în vreme ce pentru județul Covasna, la 568.500 de lei, potrivit sursei citate. 

Sursa foto: Ministerul Mediului – România. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.