ACTUALITATE 18 octombrie 2016

Alex Pătrașcu - un covăsnean ce și-a croit propriul drum în viață, un drum în jurul lumii!

de Observatorul de Covasna | 1699 vizualizări

- Când te-ai gândit prima oară să încerci o asemenea „nebunie”, să călătorești în jurul lumii?

- Toată lumea îşi doreşte cel puţin o călătorie în jurul lumii. De când eram mici copii cu toţii am fost fascinaţi de Jules Verne şi cu toate că în ziua de azi o călătorie în jurul lumii durează mult mai puţin de 80 de zile, există foarte multe programe de la toate alianţele aeriene care îţi permit să cumperi bilete care fac înconjorul lumii. În momentul în care am realizat că m-ar costa mai puţin decât plăteam în general pe bilete de avion într-un singur an, am decis să călătoresc permanent în jurul lumii.

- Ai un traseu predefinit sau îl vei construi din aproape în aproape?

Bodrum, Turkey

- Traseul este predefinit, dar datele sunt flexibile. Pe lângă biletul în jurul lumii am mai intercalat şi alte călătorii precum San Diego, Vermont, New York, Singapore, Italia, Belgia şi multe altele.

- Cum ți-ai finanțat călătoria? E adevărat că ai vândut cam tot ce-ai agonisit?

- În ziua de azi internetul îţi permite să lucrezi de oriunde şi necesitatea de avea un birou pentru angajaţi dispare, aşa că am mers pe idea asta şi fac proiecte de freelancing în graphic şi application design de oriunde din lume.

Nu mi-a plăcut niciodată să agonisesc lucruri, am preferat mereu să-mi trăiesc viaţa pentru azi şi singura mea slăbiciunie în materie de chestii materiale au fost mereu produsele electronice. De la computere şi camere foto, până la console şi aparatură audio - le-am vândut pe toate. Am rămas

Fushimi Inari Shrine, Japan

doar cu un MacBook Pro, un iPhone, un iPad un GoPro, o dronă Phatom 4 şi un aparat foto Sony cu o gamă de lentile pentru toate ocaziile.

- Cu ce te ocupi și ce se va întâmpla cu „munca“ ta în timpul călătoriei?

- Am avut de-a lungul timpului clienţi de peste tot din lume şi munca nu se opreşte niciodată. Din momentul în care m-am apucat să călătoresc mai mult am ştiut că în momentul când îmi sună telefonul la orice oră din zi şi din noapte trebuie să răspund indiferent de fusul orar în care mă aflu.

- Cât de mult contează că ai crescut într-o familie în care geografia era la putere? Ai preluat puțin din dragostea asta pentru călătorii de la mama ta?

- Am crescut cu atlasul în mână de când eram mic şi îmi plăcea să învăţ din manualele de geografie pe care mama mea le avea acasă cu cel puţin doi ani înainte să învăţ la şcoală. Şi cu toate astea dorinţa de a călătorii nu s-a manifestat decât mai târziu în viaţă. Când eram mai mic România mi se părea fascinantă şi distanţele imense.

În ziua de azi, după ce am vizitat atât de multe locaţii în lumea asta am realizat cât de mică e planeta noastră. Orice destinaţie e la un zbor sau două distanţă. Am avut parte şi de situaţii în care micul dejun, prânzul şi cina au fost pe trei continente diferite.

- Care e locul cel mai îndepărtat în care ai călătorit?

- Am fost în Ushuia, Argentina, cel mai sudic oraş din lume, am fost în Alaska, Japonia, Africa de Sud, Asia de sud-est, dar voi petrece luna decembrie în Noua Zeelandă, care pentru noi românii este cea mai îndepărtată locaţie geografic vorbind, adică exact 17.088 km.

- Și care e locul cel care ți-a plăcut cel mai mult?

Barcelona, Spain

- De departe cea mai fascinantă ţară este Japonia. O vacanţă în perioada sărbătorii cireşilor este de vis.

Totuşi nu pot să nu menţionez câteva locaţii care mi-au rămas în minte şi m-aş întoarce oricând precum Tailanda pentru mâncarea minunată, plajele infinite cu nisip alb şi apa turcoaz, New York City pentru jungla urbană şi agitaţia celui mai vibrant oraş din lume, Patagonia pentru peisajele superbe, gheţarii şi lipsa populaţiei care îţi dă o senzaţie foarte liniştitoare. De asemenea mai recent de-abia aştept să mă reîntorc în Africa de Sud în februarie. Din Statele Unite mi-a plăcut foarte mult în Alaska sau Oregon.

- Cât de mult contează gastronomia în alegerea locurilor pe care le vizitezi? Dacă azi ai avea șansa ultimului tău festin culinar din viață, ce fel de mâncare ai alege?

- În general contează foarte mult, mai ales dacă stau într-o locaţie pe o durată mai lungă. De exemplu în Statele Unite poţi avea parte de mâncare absolut minunată, dar în multe zile ai parte de o mâncare mediocră şi îţi strică toată plăcerea.

M-aş întoarce oricând în Japonia, pentru că în nicio zi acolo nu am avut parte de mâncare mai jos de nota 10. Aş putea mânca oricând numai mâncare tailandeză sau mexicană sau chiar mai aproape de casă, grecească.

Pentru un ultim festin aş alege sushi în Japonia. Dar doar în Japonia.

- Care e cea mai „proastă“ piesă de pe ipod-ul/iphone-ul tău?

Horseshoe Bend, Arizona, US

- În ziua de astăzi când avem muzică şi date pe telefon nelimitate nu prea mai contează ce am pe telefon, dar uitându-mă acum peste ce am ascultat recent am nişte playlisturi cu K-Pop, adică muzică pop din Coreea de Sud.

- Ce vrei să faci când turul se va încheia și vei ajunge din nou la București?

- Nu cred că mă voi întoarce în România prea curând. Deja am programate o grămadă de călătorii pentru primvara şi vara următoare, ca de exemplu Bali, Hong Kong, Peru, Columbia şi multe altele.

- Care sunt trei dintre cele mai importante principii după care te ghidezi în viață?

- Cel mai important în viaţă este să fii onest, să-ţi asculţi vocea ta interioară şi să nu trăieşti viaţa altora, să-ţi croieşti propriul drum şi să trăieşti pentru ziua de azi.

- Când vei alege să te retragi la pensie, știi deja ce loc vei alege pentru asta?

- Nu cred că mă voi pensiona niciodată. Dacă eşti într-adevăr pasionat de ceea ce faci o vei face toată viaţa.

Mai am atât de multe locuri pe planeta asta de văzut, dar dacă mă voi retrage

Macau, China

vreodată într-un loc liniştit, nu m-ar deranja o casă pe o plajă în Tailanda.

- Un loc mai puțin cunoscut pe care ni-l recomanzi pentru o călătorie?

- Pentru cine nu a călătorit foarte mult sau chiar deloc eu recomand mereu destinaţiile de top, să prinzi gustul. Momentan pentru români este foarte uşor şi ieftin să călătorească în Europa, ceea ce este minunat. Dar ca şi locaţii mai puţin cunoscute, din ceea ce am văzut recent, coasta statului Oregon este absolut superbă. Majoritatea oamenilor merg pe coasta Californiei, care într-adevăr este una dintre cele mai renumite şi frumoase locaţii pentru o călătorie cu maşina, dar Oregon este mai liniştit, cu multă vegetaţie şi oameni foarte prietenoşi.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Patrascu Anca, 19 octombrie 2016
.Viseaza,calatoreste,traieste clipa,stai langa oameni frumosi,retine imaginile frumoase si trimite-le celor care simt ca tine!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.