ACTUALITATE 19 octombrie 2024

(Update) Ajută-ți copilul adolescent să devină un adult împlinit!

de Mirela Cara Dragu | 783 vizualizări

Una dintre cele mai mari provocări ale experienței de a fi părinte este fără doar și poate perioada în care copilul pe care îl crești ajunge la vârsta adolescenței - o etapă crucială în dezvoltarea umană, plină de incertitudini și întrebări esențiale, care poate determina direcția în care se va îndrepta viitorul copilului. 

Într-un top al acestor provocări, pe loc fruntaș în clasament se poziționează dorința părintelui de a-l ajuta pe copil să ia decizii favorabile parcursului său existențial, în contextul în care acesta începe să îi conteste autoritatea și tinde să se raporteze tot mai mult la lumea din afara casei, pe care pare să o ia în seamă mult mai mult, ceea ce duce deseori la conflicte, uneori foarte dure, între părinte și adolescent. 

Pentru a veni în sprijinul părinților de adolescenți, dar mai ales în sprijinul adolescenților înșiși, două psiholoage covăsnene, Consuela Banciu și Grațiela Stroie, au conceput atelierele de dezvoltare personală denumite „Viața mea e despre mine - Adolescența sub lupă”, prin care urmăresc să îi ajute pe adolescenți nu doar să se cunoască pe sine mai atent și să îndrăznească să își afirme propria identitate, ci și să înțeleagă de ce este crucial pentru ei să învețe să ia decizii rezonabile, cu consecințe favorabile pentru propria viață. 

Altfel spus, participând la aceste ateliere, tinerii (implicit și părinții lor) vor face o investiție solidă în bunăstarea și succesul lor pe termen lung. 

Cum se desfășoară și cine poate participa

Dedicate tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani, atelierele „Viața mea e despre mine - Adolescența sub lupă” sunt concepute sub forma a opt întâlniri săptămânale a câte două ore fiecare, începând de vineri, 25 octombrie. Ele se conturează ca un spațiu sigur și încurajator în care adolescenții se pot exprima liber, formându-și convingeri pozitive și abilități de viață necesare pentru a deveni adulți împliniți.

Cu ce rămâne adolescentul după participarea la ateliere

1. O încredere în sine mult mai mare

Învățând să comunice clar și să gestioneze situațiile dificile, copilul tău adolescent va înfrunta cu mai mult curaj provocările sociale, de la școală la interacțiunile cu prietenii sau chiar cu adversarii săi. Această încredere sporită se va traduce în relații mai sănătoase, dar și în succes academic.

2. Echilibru emoțional

Prin tehnicile de gestionare a stresului, care îi vor fi revelate, copilul tău va învăța să facă față presiunilor de orice fel, fără a-și pierde calmul. Adoptarea unui echilibru emoțional puternic îi va permite să se concentreze mai bine pe sarcinile de zi cu zi, să își dorească să devină mult mai responsabil și mai prezent în propria viață, ceea ce va duce și la o relație familială mult mai caldă și mai deschisă. 

3. Își va descoperi înclinațiile și talentul

Cine participă la aceste ateliere va fi ajutat să-și identifice și să-și dezvolte interesele, canalizându-și energia spre activități semnificative ce pot deveni mai târziu cariere sau hobby-uri de succes.

4. Va deveni mai responsabil și autonom

Înțelegând de ce este exclusiv în avantajul lui să fie atent la cum își gestionează timpul și ce tipuri de relații ar fi recomandat să aibă cu diferite categorii de oameni, adolescentul va învăța să-și organizeze timpul, să-și stabilească prioritățile și să ia decizii independente - abilități esențiale pentru succesul personal și profesional pe termen lung. Acolo unde va fi cazul, copilul va fi învățat inclusiv cum să pledeze pentru cauza sa și să găsească argumentele pertinente pentru a-și convinge părinții să îi accepte și să îi respecte alegerile și deciziile. 

5. Va avea acces la un cerc de sprijin nou și pozitiv

Participând la aceste întâlniri, în care tinerii vor fi ghidați de cele două specialiste în psihologie, copiii vor avea ocazia să interacționeze cu tineri cu aspirații și valori similare, creând un grup de sprijin care îl va încuraja și îndruma pe adolescent către o dezvoltare personală sănătoasă. El va descoperi astfel că problemele și frământările pe care le are nu sunt singulare, ba dimpotrivă sunt destul de răspândite în rândul celor de-o vârstă cu el. 

De ce activităţi de grup?

Pentru că grupul devine un spațiu securizant pentru fiecare adolescent și un suport emoțional real. Întâlnirile în grup îi vor ajuta pe adolescenți să nu se simtă respinși, criticați, judecați, mai ales că totul va fi interactiv, iar discuțiile, libere și relaxate. Acest spațiu le va permite totodată să se conecteze și să învețe câte ceva și de la colegii lor, care cel mai probabil trec prin experiențe de viață similare. Aceasta poate fi, așadar, o modalitate eficientă de a obține o nouă perspectivă asupra vieții, de a se simți mai puțin singuri, mai puțin neînțeleși, și de a învăța și din experiențele altora. 

Cum se fac înscrierile

Părinții care doresc să își ajute copiii adolescenți să traverseze cu succes o perioadă bulversantă de tranziție, îi pot îndemna să se înscrie la acest program capabil să le modeleze nu doar prezentul, ci și viitorul, folosind adresa de E-mail psihoclinica.consuelabanciu@yahoo.com, unde vor menționa numele și vârsta.

UPDATE: Perioada de înscrieri s-a prelungit până în 31 octombrie. 

„Apelul nostru adresat adolescenților de a participa la atelierele de dezvoltare personală a avut ecou pozitiv și în rândul pre-adolescenților, astfel că am decis să organizăm două grupe: una pentru cei cu vârste între 12 și 14 ani, şi una pentru cei de 15-17 ani, ca să le oferim tuturor o experiență cât mai faină şi mai potrivită nevoilor si intereselor lor.

Extindem înscrierile până la sfârşitul lunii, pe 31 octombrie pentru a ne asigura că toți cei care doresc să participe au ocazia de a se alătura.

Dacă vrei să prinzi unul dintre ultimele locuri, scrie-ne la psihoclinica.consuelabanciu@yahoo.com numele și vârsta si revenim cu detalii”, au transmis organizatoarele. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.