ACTUALITATE 6 martie 2012

Agricultorii covăsneni nu reuşesc să-şi vândă cartofii, deşi îi dau ieftin

de Agerpres | 60 vizualizări

Aproape 40% din cartofii recoltaţi în toamna anului trecut sunt încă în depozitele producătorilor.

Şeful Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba, a declarat luni că anul trecut a fost foarte bun din punctul de vedere al producţiei, dar pentru că oferta a depăşit cererea foarte mulţi agricultori au rămas cu cartofii în stoc. Potrivit acestuia, aproape 40% din cartofii recoltaţi în toamna anului trecut sunt încă în depozitele producătorilor.

„Nu avem date exacte, dar din cele pe care le avem estimăm că s-a vândut în jur 60% din producţia de cartofi de anul trecut”, a precizat Konczei Csaba.

Acesta a adăugat că în momentul de faţă cartofii vrac, nespălaţi şi neambalaţi, se vând în judeţ cu 40-45 de bani, faţă de 30-35 bani cât erau în toamnă, deci preţul a crescut foarte puţin.

„Anul trecut a fost o producţie foarte bună, iar vânzarea merge greu pentru că pe piaţă sunt şi cartofi din străinătate, atât din spaţiul comunitar, cât şi extracomunitar”, a spus şeful Direcţiei Agricole.

Acesta a menţionat că marii producători, cum ar fi cei din zona Târgu Secuiesc, nu au probleme în ce priveşte deteriorarea cartofilor pentru că au depozite controlate termic, dar în depozitele micilor agricultori cartofii au început să se strice. Konczei Csaba crede că singura soluţie pentru ca micii producători să poată face faţă concurenţei este să se asocieze pentru a-şi lucra terenurile şi a vinde marfa împreună.

Anul trecut în judeţul Covasna s-au obţinut aproximativ 360.000 de tone de cartofi, adică o medie 22 de tone la hectar.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.