Aflaţi în pragul falimentului, crescătorii de animale ameninţă cu proteste
Crescătorii de animale se plâng că se află în pragul falimentului şi ameninţă cu proteste, indicându-l ca principal vinovat pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
„Ne întrebăm dacă Ministerul Agriculturii mai există, pentru că nu ne ajută cu nimic. Cantitatea de lapte a scăzut deja cu 50% şi situaţia se agravează pe zi ce trece. Pierderile sunt enorme. Seceta a afectat sectorul zootehnic prin scăderea producţiilor de lapte şi a sporului în greutate la tineret, din cauza cantităţii scăzute de masă verde, ceea ce duce la diminuarea cu 30% a posibilităţii de producere a furajelor pentru perioada de stabulaţie. De distrugerea sectorului zootehnic din România se face vinovat ministrul Agriculturii, preocupat mai mult de cultul personalităţii decât de problemele din sector. De asemenea, cerem demiterea directorului din Ministerul Agriculturii Gheorghe Neață, care lucrează prin intermediul ANARZ pentru distrugerea zootehniei”, a declarat într-un comunicat preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România, Marcel Andrei.
Totodată, potrivit sursei citate, nu toţi crescătorii de animale au primit Ajutoarele Naţionale Tranzitorii la care aveau dreptul pentru anul trecut.
Crescătorii de oi cer, de asemenea, abrogarea Legii vânătorii, modificată în iulie.
„Modificările la această lege au fost aprobate fără a fi consultate şi asociaţiile crescătorilor de animale, sunt aberante şi încalcă în mod grosolan dreptul la proprietate. Un exemplu în acest sens este interzicerea păşunatului animalelor pe terenurile agricole în perioada 06 decembrie-24 aprilie, prevedere prin care, practic, proprietarul de teren nu
Având în vedere situaţia gravă în care se află sectorul de creştere a animalelor, Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine va trece la acţiuni de protest, inclusiv la blocarea drumurilor, mai arată comunicatul citat.
Sindicatul este afiliat la Agrostar, mai mare federaţie sindicală din domeniul agricol, cu peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât şi salariaţi din agricultură şi servicii conexe, din sectorul privat şi bugetar.