ACTUALITATE 5 iulie 2023

Adio dosar cu șină! 10 lucruri de știut despre Legea nr. 9/2023

de Daniela Luca | 746 vizualizări

Cel puțin în teorie, de marți, 4 iulie, au dispărut dosarul cu șină, copiile legalizate și copiile după diferite acte. Asta pentru că a intrat în vigoare Legea nr. 9/2023 care prevede obligaţii şi interdicţii pentru instituţiile publice şi organele administraţiei publice locale şi centrale, în vederea simplificării birocraţiei. Iată 10 cele mai importante lucruri de reținut. 

Legea nr. 9/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial pe 5 ianuarie a.c. și a intrat în vigoare marți, 4 iulie. 

Actul normativ stabilește obligațiile instituțiilor publice, organelor de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și ale persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public (modificări/completări la OUG nr. 41/2016):

1. Obligația de a publica, din oficiu, informații și modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, în format electronic, atât pe pagina de internet proprie, cât și pe punctul de contact unic electronic, în varianta actualizată și într-un format tehnic care să permită descărcarea și editarea lor în scopul completării în format electronic de către beneficiar.

2. Obligația să elimine cerința de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformității cu originalul de către funcționarul competent.

3. Se interzice instituțiilor publice, organelor de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituții publice, organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoane juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică.

4. Nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu șină, precum și niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie.

5. Nu pot percepe taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor sau obiectelor menționate mai sus.

6. Sunt obligate să accepte documentele eliberate de către persoanele juridice de drept public sau de drept privat în format electronic, care au o semnătură electronică calificată sau avansată.

7. Obligația de a asigura, în mod gratuit, fotocopierea acestora în cazul în care solicită copii în format fizic pe hârtie pentru diverse acte, cereri sau formulare. Această prevedere nu se aplică pentru actele, cererile sau formularele emise de autoritățile și instituțiile publice centrale.

8. Obligația de a specifica pe formularele proprii durata de completare a fiecăruia și motivul colectării informației. Fiecare entitate dintre cele enumerate anterior își va întocmi metodologia de calcul a duratei de completare a unui formular, metodologie disponibilă pe pagina proprie de internet și aprobată prin ordin al conducătorului instituției.

9. Obligația de a oferi metode alternative de plată pentru serviciile publice furnizate contra cost, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul altor sisteme de plată.

10. Obligația de a folosi în mare parte mijloacele electronice pentru comunicarea cu beneficiarii serviciilor publice, acolo unde beneficiarul are și este de acord să furnizeze o adresă de poștă electronică.

Sursa foto: Newscj.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.