ACTUALITATE 25 septembrie 2016

Actrița Ioana Crăciunescu, prezentă la premiera „Sieranevada“ de la TAM

de Sever Ioan Miu | 290 vizualizări

Vineri, la Teatrul Andrei Mureșanu, a avut loc proiecția filmului „Sieranevada“ de Cristi Puiu, propunerea României la premiile Oscar pentru cel mai bun film străin. Avându-i în distribuție, printre alții, pe  Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marian Râlea și Ioana Crăciunescu, filmul prezintă, realist, timp de aproape trei ore o „felie” din viața unei familii românești, adusă împreună de un parastas. Caracterul tragicomic al filmului a fost apreciat de spectatori, care au punctat curgerea peliculei cu hohote de râs. Sala, la început plină, a pierdut, pe parcursul proiecției, vreo 5 oameni din public, dar mai mulți spectatori au rămas și după terminarea filmului, la o discuție cu actrița Ioana Crăciunescu.

„Este un film total realist în ceea ce priveşte relaţiile interumane, însă cred că nu am timpul suficient să mă uit la un film de trei ore. Am înţeles că subiectul filmului nu poate fi cuprins într-un film de o oră jumătate, dar a fost un pic cam lung”, a declarat spectatorul Kiss Bence.  „Mi-a plăcut foarte mult. A fost o bucurie să văd acest film şi mă bucur foarte mult că a venit aici şi că l-am văzut”, a spus, pe de altă parte, o spectatoare, în timp ce un al treilea spectator, un maghiar iubitor de filme românești, ne-a mărturisit că nu a simțit trecerea celor aproximativ trei ore și că ar dori să mai vadă producții cinematografice din țara noastră la Sfântu Gheorghe.

„Eu am o sensibilitate anume faţă de acest orăşel numit Sfântu Gheorghe pentru că l-am întâlnit în viaţa mea prin anii ‘90 şi nu mă prea pot despărţi uşor de lucrurile pe care le iubesc (...) S-a întâmplat să scoatem premiera aceasta în mai multe oraşe de limbă maghiară, dar este prima proiecţie care a avut loc cu traducere în limba maghiară. E foarte greu ca publicul, care este de două limbi, să prindă sensul acestui film dacă nu îl înţeleg cap-coadă”, ne-a declarat actrița Ioana Crăciunescu. „Cred că a fost o proiecţie foarte bună, cred că sala şi publicul au fost foarte bune. Mă simt onorată că am avut atâtea discuţii după proiecţie. Îmi pare rău pentru colegii mei, care în alte condiţii şi în alte locuri nu au avut parte de aceeaşi înţelegere, numai din motive tehnice. Ştiu că la Covasna proiecţia s-a terminat cu 10 minute mai devreme pentru că lumea nu a avut traducerea şi a obosit neînţelegând bine”, ne-a mai spus actrița. Am rugat-o pe Ioana Crăciunescu să ne spună mai multe despre legătura sa cu Sfântu Gheorghe. „Am fost invitată prima oară de Radu Macrinici la primul festival Atelier pe care l-a avut la Sfântu Gheorghe în 1990. De atunci, de câte ori a avut acest festival, eu am revenit la Sfântu Gheorghe, iar dacă l-a făcut în alte oraşe, am fost acolo. (...). Eu am rămas atașată de acest oraş, tot venind și venind cu spectacole și voi continua să vin. Sper în continuare să colaborez cu teatrul din Sfântu Gheorghe”, a încheiat Ioana Crăciunescu.

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.