ACTUALITATE 21 martie 2018

Acțiuni desfășurate de polițiști, pentru siguranța traficului rutier

de Covasna Media | 474 vizualizări

În perioada 12-18 martie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Covasna au acționat pentru diminuarea riscului rutier, reducerea numărului accidentelor și a consecințelor acestora. Acțiunile polițiștilor au urmărit conștientizarea participanților la trafic asupra importanței folosirii centurii de siguranță și a sistemelor de retenție pentru copii, precum și a accesoriilor de tip ”mâini libere” atunci când se utilizează telefonul mobil.

Astfel, în urma acțiunilor desfășurate, au fost constatate 263 de abateri de natură contravențională pentru care au fost aplicate sancțiuni. Dintre acestea, 106 au fost pentru neutilizarea centurilor de siguranță, iar 5 au fost pentru neutilizarea sistemelor de retenție în cazul copiilor. Alte 11 sancțiuni au fost aplicate pentru utilizarea telefonului fără sistem de tip „mâini libere”.

Reducerea numărului de accidente și menținerea siguranței rutiere se află printre prioritățile poliției covăsnene, acțiunile de săptămâna trecută fiind desfășurate în cadrul campaniei preventive „SEATBELT”, sisteme de siguranţă, organizată de TISPOL - Organizaţia Poliţiei Rutiere Europene.

* * *

Copiii cu o înălţime de până la 135 de cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

De asemenea, copiii cu o înălţime de peste 135 de cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, sau dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Există şi excepţii. Astfel, dispozitivul de fixare în scaun pentru copii nu este obligatoriu dacă copilul se află într-un autovehicul destinat transportului public de persoane, precum şi în taxi, dacă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

Totodată, se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului, copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea acestor sisteme de siguranţă. Conducătorul de autovehicul are obligaţia să aibă asupra sa certificatul medical, în conţinutul căruia trebuie să fie menţionată durata de valabilitate a acestuia.

În aceste cazuri, transportul copilului se realizează pe locurile din spate ale autovehicului, iar în cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.

Menţionăm că dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat şi adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor şi se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia, care indică în ce mod şi în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiţii de siguranţă.

Prin excepţie, dispozitivele de fixare în scaun pentru copii pot fi montate inclusiv pe locul din faţă, prin orientarea cu faţa spre direcţia opusă direcţiei normale de deplasare a autovehiculului, numai după dezactivarea airbag-ului frontal corespunzător locului.

ALEGE VIAŢA! FOLOSEŞTE CENTURA DE SIGURANŢĂ ȘI DISPOZITIVE OMOLOGATE DE FIXARE ÎN SCAUN PENTRU COPII!

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE,

Agent principal de poliție Tolvaj-Marin Nicoleta

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.