ACTUALITATE 22 martie 2016

Acţiuni de igienizare în judeţul Covasna de Ziua Mondială a Apei

de Iulia Drăghici - Taraș | 1346 vizualizări

Într-o conferinţă din 1992 pe tema mediului înconjurător, Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit că data de 22 martie va marca „Ziua Mondială a Apei”. În acest an, evenimentul a fost sărbătorit şi în judeţul Covasna prin diverse activităţi de igienizare şi curăţare a albiei râurilor, de educare şi conştientizare a importanţei îngrijirii mediului înconjurător.

Valea Mereniului igienizată de Ziua Mondială a Apei

Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna, alături de Primăria din localitatea Mereni, Asociaţia Vânătorilor „Flux Mireş” şi un grup de voluntari de la Liceul Teoretic „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc, au organizat marţi o acţiune de curăţare şi igienizare pe pârâul de la Valea Mereniului, pentru a marca „Ziua Mondială a Apei”.

„Igienizarea s-a realizat pe distanţa a 6 kilometri şi s-au colectat în jur de 5 tone de deşeuri, de la pet-uri, la anvelope şi aşa mai departe. Din partea Primăriei au participat 6 persoane, din partea APM-ului 12 persoane şi de la liceul „Nagy Mózes” 15 voluntari. Am avut o discuţie cu preşedintele Asociaţiei „Flux Mireş” şi am stabilit că, din moment ce zona aceasta face parte din situl de importanţă comunitară Apa Roşie, fiind o zonă protejată, să facem această acţiune aici, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei. În plus, drumul a fost asfaltat recent şi lumea a început să viziteze tot mai mult acest loc, drept pentru care era important să igienizăm spaţiul”, ne-a declarat directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Covasna, Gheorghe Neagu.

Acesta ne-a mai spus, de asemenea, că este important să ţinem cont de această zi şi să îngrijim sursa viitorului nostru. „Apa reprezintă viitorul nostru. Apele ne asigură existenţa şi calitatea vieţii noastre desfăşurată pe acest pământ. Având apă şi având păduri, înseamnă că avem o viaţă liniştită, a punctat Neagu.

Pe lângă scopul său ecologic, activitatea a avut şi un obiectiv educativ: „Din păcate, trebuie să recunoaştem că majoritatea oamenilor nu respectă anumite principii şi în continuare aruncă în pârâuri pet-uri şi tot felul de mizerii. Tocmai din acest motiv, am vrut neapărat să avem azi alături de noi voluntari din cadrul liceului, tineri care au venit şi au lucrat cot la cot cu noi să igienizăm această zonă atât de frumoasă”, a mai spus Gheorghe Neagu.

„În discuţia pe care am avut-o cu domnul primar din Mereni l-am rugat ca la intrare pe Valea Mereniului să pună avertizoare care să informeze cetăţenii că cei care sunt prinşi că aruncă deşeuri vor fi sancţionaţi cu amenzi. Urmează ca autorităţile locale să dea o Hotărâre de Consiliu Local şi să afişeze respectivele tăbliţe care vor avea scopul de a le transmite cetăţenilor că Valea Mereniului nu este o zonă de depozitare a deşeurilor, ci o zonă de recreere”, a concluzionat directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Covasna.

Strângere de gunoaie şi la Belin

Crucea Roşie Covasna a organizat, tot în 22 martie, alături de Primăria Belin, TEGA şi Şcoala Generală din localitatea covăsneană, o campanie de conștientizare prin strângere de gunoaie în Belin şi Belin Vale.

„La acţiune au participat 15 voluntari din oraşele Sfântu Gheorghe şi Covasna, dar şi elevii din clasele I-VIII din Belin. Noi am strâns pet-urile şi gunoaie din plastic. Activitatea a avut loc cu ocazia Zilei Mondiale a Apei. Am vrut să organizăm acţiunea de conştientizare pentru că este foarte important să avem grijă de mediul înconjurător în care trăim. Se pare că i-am motivat pe copiii din Belin şi prin faptul că au văzut că au venit persoane din alte oraşe şi s-au implicat, fapt care i-a motivat să facă ei înşişi ceva pentru comuna lor. Cred că ar fi extrem de util dacă astfel de campanii s-ar organiza de mai multe ori pe an. Am văzut că pentru tineri şi copii, aceste evenimente chiar au efect şi conştientizează că trebuie să aibă grijă de natură şi se gândesc de două ori înainte să arunce pe jos gunoiul”, ne-a spus Opra Zsófia-Szende, coordonatorul judeţean al voluntarilor de la Crucea Roşie Covasna.

O acţiune similară a fost organizată şi în perioada 1-25 septembrie 2015 în comuna Belin de aceiaşi parteneri.

Ziua Mondială a Apei

Potrivit paginii ONU dedicate Zilei Mondiale a Apei, secretarul general al organizaţiei, Ban Ki-moon, a transmis un mesaj pentru ediția din acest an, prin care îndeamnă populaţia să îşi reafirme angajamentul de a îmbunătăți calitatea, gestionarea și protecția resurselor de apă, ca parte a campaniei istorice pentru a obține o viață demnă pentru toți oamenii.

Tema din acest an a evenimentului este „Apă și locuri de muncă”.

„La ora actuală, aproape jumătate din populația mondială activă, 1,5 miliarde de persoane, lucrează în diverse sectoare din domeniul apei și toate activitățile umane depind de apă și de cei care asigură distribuția acesteia în condiții de siguranță. Apa este un element central în cultura și religia tuturor civilizațiilor, fiind, de-a lungul secolelor, un element esențial al dezvoltării societății. Tradițiile culturale și valorile sociale determină modalitatea în care oamenii percep și gestionează apa în diferite regiuni ale lumii”, informează Agerpres.

Aceeaşi sursă arată că „obiectivul marcării acestei zile este de a sensibiliza atât potențialul pentru o cooperare extinsă, cât și răspunsurile la provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creșterea cererii de acces la apă și la serviciile în domeniu. De asemenea, va oferi o oportunitate de a valorifica impulsul creat la Conferința Organizației Națiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă (Rio +20), precum și de a sprijini formularea de obiective noi, care vor contribui la dezvoltarea resurselor de apă esențiale atât pentru productivitatea economică, cât și pentru bunăstarea socială”.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.