ACTUALITATE 13 iunie 2016

Acţiunea „Români pentru români” continuă campania de solidaritate naţională la Ozun şi Chichiş

de Agerpres | 629 vizualizări

Acţiunea „Români pentru români”, iniţiată de un grup de intelectuali din Braşov şi Făgăraş, continuă campania de solidarizare cu românii din judeţele Covasna şi Harghita, printr-o suită de manifestări ce vor fi organizate pe 15 iunie, în localităţile Ozun şi Chichiş, în cadrul cărora va fi omagiat poetul naţional, Mihai Eminescu.

Liderul mişcării, medicul Mihai Tîrnoveanu, a declarat că, mulţumită sprijinului acordat de numeroşi români din ţară şi străinătate, vor fi dăruite cărţi de poezii şi cântece patriotice, rechizite şcolare, steaguri tricolore, cărţi de rugăciune ortodoxă şi dulciuri elevilor care studiază la secţia română la şcolile din cele două localităţi.

Potrivit acestuia, PS Andrei, episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, împreună cu un sobor de preoţi, va oficia miercuri după-amiază o slujbă religioasă la biserica din Chichiş, ce va fi urmată de o seară românească de muzică şi poezie dedicată poetului Mihai Eminescu, susţinută de studenţii ASCOR Braşov.

„Ca de obicei, toate fondurile pentru derularea acţiunii s-au strâns cu ajutorul oamenilor din toate colţurile ţării şi din diaspora. Pe 15 iunie, dimineaţă, mergem la şcoala din Ozun, la secţiile cu predare în limba română şi dăm premii copiilor de acolo, sunt 25 de copii la secţia cu predare în limba română, iar după-amiază va avea loc parastasul poetului Mihai Eminescu şi spectacolul omagial, la Chichiş”, a declarat Mihai Tîrnoveanu.

El a menţionat că acţiunea va continua pe 24 iunie, în două localităţi din judeţul Harghita, unde copiii vor primi, de asemenea, cărţi şi daruri de suflet, precum şi într-un alt sat unde vor fi distribuite alimente unui număr de 45 de persoane vârstnice. „Noi suntem constanţi şi în modul de acţiune, dar şi în mesajul pe care vrem să îl transmitem. Şi această acţiune transmite acelaşi mesaj de solidaritate cu românii din Harghita şi Covasna, acelaşi mesaj de susţinere şi recunoştinţă a noastră, a tuturor, pentru că ei păstrează acolo limba română şi credinţa ortodoxă vie, în acel spaţiu din inima ţării, ceea ce este foarte important. Ei nu sunt simpli oameni, sunt asemenea unor oşteni care ţin, păzesc inima României şi au această rezistenţă naţională prin orice cuvânt rostit în limba română, prin fiecare cruce făcută în biserica ortodoxă, prin fiecare costum popular purtat”, a mai spus Mihai Tîrnoveanu.

Anul trecut, membrii Acţiunii „Români pentru români” au donat peste o mie de steaguri tricolore şi câteva sute de pachete de cadouri românilor din mai multe localităţi din judeţele Covasna şi Harghita, iar anul acesta, de Florii, au donat peste 50 de costume populare copiilor din localităţile covăsnene Mărtănuş şi Ojdula. Costumele au fost cusute cu motive tradiţionale de către femeile din zonă, la realizarea cărora au contribuit, de asemenea, cu donaţii români din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.