ACTUALITATE 10 mai 2016

Academicianul covăsnean Horia Colan, omagiat la 90 de ani

de Sever Ioan Miu | 428 vizualizări

Inginerul și academicianul Horia Colan, născut în orașul Covasna, va fi omagiat miercuri, 11 mai, la Cluj, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani. Festivitatea va avea loc la Universitatea Tehnică, care organizează evenimentul împreună cu Academia Română, filiala Cluj-Napoca.

Din județul nostru va fi prezent Ioan Lăcătușu, care va reprezenta deopotrivă Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” (CEDMNC), Centrul European de Studii Covasna - Harghita (CESCH) și Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş. El va citi un mesaj din partea  CEDMNC și CESCH, care pune în lumină legăturile academicianului cu meleagurile natale. Mesajul este semnat de către Ioan Lăcătușu împreună cu părintele Sebastian Pârvu. De asemenea, reprezentantul celor două centre îi va oferi academicianului, din partea acestora, un act intitulat „Prinos de cinstire“ și îi va înmâna și o diplomă de onoare din partea Asociației Cultural-Creștine Justinian Teculescu. Totodată, Ioan Lăcătușu va transmite cuvinte de binecuvântare și de apreciere din partea actualului Episcop al Covasnei și Harghitei, PS Andrei, precum și a fostului episcop, actualul Mitropolit al Banatului, ÎPS Ioan Selejan.

Horia Colan este academician, inginer, specialist în domeniul metalurgiei. A absolvit Facultatea de Electromecanică a Școlii Politehnice din Timișoara (1944-1949) cu diploma de inginer mecanic și electrotehnic. În 1971 a obținut titlul de Doctor inginer în știința materialelor la Institutul Politehnic din Cluj-Napoca (1971), devenind în același an profesor și șef al catedrei de Știința și Tehnologia Materialelor (1971-1985). A fost șeful Centrului de Cercetări pentru Metalurgia Pulberilor (1971-1985), iar în 1990 a fost numit Decan al Facultății de Mecanică și apoi Rector al Institutului Politehnic din Cluj-Napoca (1990-1992).

Pe 9 martie 1991 a fost primit membru corespondent al Academiei Române, iar pe 30 martie 2010 a devenit membru titular al acesteia. „Deși toată familia sa e din Araci, el s-a născut în localitatea Covasna. Chiar și spune în niște memorii că a făcut grădinița și primele două clase acolo, până ce tatăl său a fost mutat cu serviciul. Dar a păstrat o legătură permanentă și cu localitatea Covasna și cu județele Covasna și Harghita. A fost președinte de onoare al Despărțământului ASTRA Covasna-Harghita și membru fondator al ligii Cultural-Creștine Andrei Șaguna“, ne-a declarat Ioan Lăcătușu. Nepot de unchi al mitropolitului Nicolae Colan, Horia Colan este printre principalii ctitori ai bisericii ortodoxe noi din Araci, după cum ne-a mai spus Lăcătușu.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.