ACTUALITATE 6 martie 2023

A sosit prima barză în județul Covasna

de Diana Pantelimon | 5628 vizualizări

Prima barză care a sosit anul acesta în județul nostru a ajuns luni, 6 martie a.c., în cuibul său din Bicfalău, comuna Ozun. De șase ani, aceasta se încăpățânează să fie prima vestitoare înaripată a primăverii.

Sosirea berzei a fost semnalată de Korodi Mihály, colaborator al Asociației „Rara Avis” din Sfântu Gheorghe.

Potrivit președintelui asociației, în județ, în momentul de față, există 320 de cuiburi de berze. Reprezentanții „Rara Avis” depun anual proiecte de amenajare a unor suporturi pentru cuiburi.

„Prima barză a sosit tot la Bicfalău. De șase ani de zile, între 3 și 8 martie, în același cuib, ajunge acasă prima barză din județ. Avem mai multe proiecte, în fiecare an punem suporturi pentru cuiburi. Anul trecut am pus pentru șase cuiburi, trei în Ilieni și trei în Valea Crișului. Colaborăm cu primăriile și, când câștigăm un proiect, avem sprijinul lor ca suporturile să ajungă la locul potrivit. La noi a crescut populația, avem nevoie de mult mai multe cuiburi în județ, dar încet, încet, în fiecare an reușim să punem câte cinci sau șase. Avem în total 320 de cuiburi. În ultimii zece ani am pus 70”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, președintele asociației „Rara Avis”, Kelemen László.

Asociația are în fiecare sat câte un membru care oferă informații, nu numai despre berze, ci și despre alte păsări, și ține astfel o evidență a lor.

Anul trecut, aceeași barză a ajuns, prima în județ, pe 7 martie în cuibul ei din Bicfalău.

Confecționarea celor șase suporturi metalice destinate cuiburilor de berze montate anul trecut a fost posibilă datorită unui proiect prin care Consiliul Județean Covasna a contribuit cu suma de 5.000 de lei, firma Bertis SRL cu 2.000 de lei, aportul propriu al asociației „Rara Avis” fiind de 500 de lei și manopera.

Foto: Kelemen László

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.