ACTUALITATE 23 noiembrie 2012

A început campania de vaccinare antirabică a vulpilor

de Covasna Media | 632 vizualizări

Pe teritoriul județului Covasna campania va avea loc în perioada 23 noiembrie – 31 decembrie.

A inceput campania de vaccinare antirabica a vulpilorÎn cadrul acestei campa­nii vor fi distribuite aproximativ 59.000 de doze de vaccin antirabic, sub formă de momeli vaccinale pentru vulpi, care vor fi răspândite pe întreg teritoriul naţional, până la sfârşitul lunii decembrie a acestui an.

Programul de vaccinare manuală la vulpi se realizează de către reprezentanţii fondurilor de vânătoare împreună cu medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA judeţene, prin amplasarea de momeli vaccinale la vizuină. Aplicarea manuală a momelilor vaccinale la vizuină se face în jurul localităţilor, a lacurilor şi a drumurilor publice. În cadrul campaniei este interzisă distribuirea vaccinului pe teritorii locuite, în apă, pe drumuri publice sau în apropierea spaţiilor locuite din cadrul zonelor vizate. De asemenea, în aceeaşi perioadă şi în aceleaşi zone se vor distribui materiale informative de avertizare a populaţiei  (anexat).

Pentru buna desfăşurare a activităţii de supraveghere, control şi eradicare a rabiei, au fost încheiate protocoale între DSVSA şi gestionarii tuturor fondurilor de vânătoare.

La minim 45 de zile după finalizarea acestei campanii, va fi efectuată vânătoarea de vulpi, pentru a se face evaluarea eficienţei vaccinării.

În această perioadă se desfăşoară şi o campanie de informare a populaţiei cu privire la realizarea acţiunilor de vaccinare antirabică a vulpilor, dar şi a unor măsuri de prevenire şi a unor reguli care trebuie respectate de către cetăţeni.

Pe teritoriul județului Covasna campania va avea loc în perioada 23.11.2012 – 31.12.2012.  Acţiunea se înscrie în cadrul Programului strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România, aprobat prin HG 55/2008, cu modificările ulterioare.

Rabia este o encefalită  mortală acută a animalelor cu sânge cald şi a omului, cauzată de un RNA-virus din familia Lyssavirus, care se răspândeşte în principal prin saliva animalelor bolnave ca rezutat al muşcăturilor acestora. Semne clinice: schimbarea comportamentului, agresivitate, dezorientare, tremurături, salivaţie abundentă cu aspect spumos. Nu există tratament, rabia este fatală în 3-7 zile de la instalarea semnelor clinice.

Măsuri obligatorii în timpul campaniei de vaccinare :

– Toţi câinii vor fi legaţi sau ţinuţi închişi timp de 14 zile de la anunţul declanşării campaniei de vaccinare

– Plimbarea căinilor în spaţiile publice este permisă numai în lesă şi cu botniţă.

– Pe teritoriile supuse vaccinării este interzis păşunatul animalelor timp de 14 zile

– Persoanele care găsesc animale moarte pe teritoriile supuse vaccinării sunt obligate să le lase neatinse şi să anunţe imediat cel mai apropiat medic veterinar, administraţia publică locală sau unitatea de vânătoare, în scopul prelevării probelor

Alte informaţii şi avertizări:

– Vaccinul nu produce îmbolnăvirea oamenilor sau animalelor chiar în cazul în care este înghiţit.

– Poate să apară vomă sau diaree la câine şi pisică în cazul ingerării a mai multor momeli, semne produse de învelişul din carne de peşte şi nu din cauza vaccinului.

– În caz de contact accidental se spală cu apă şi săpun zona în care a avut loc contactul.

– Momeala nu este periculoasă dar totuşi dacă un copil a muşcat dintr-o momeală se va contacta medicul de familie sau Direcţia de Sănătate Publică Teritorială.

– Dacă se găsesc momeli vaccinale într-o zonă în care sunt copii sau animale de companie, se protejează mâinile cu ajutorul unei pungi de plastic şi momeala se plasează într-o zonă împădurită.

– Dacă se găsesc momeli cu învelişul desfăcut, spart sau distrus cu mâinile protejate se plasează momelile într-o pungă de plastic şi se anunţă medicul veterinar din localitatea cea mai apropriată.

Director executiv DSVSA Covasna,

Dr. Sikó Barabási Sándor

Teme articol: vaccin vulpi rabie
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.