ACTUALITATE 9 decembrie 2022

Întorsura Buzăului face pași importanți spre un transport public urban modern

de Iulia Drăghici - Taraș | 728 vizualizări

Transportul public din zona Întorsura Buzăului va avea parte de schimbări remarcabile în perioada următoare, dacă autoritățile publice vor pune în aplicare toate planurile pentru care au primit undă verde. Recent, primarul orașului, Raul Urdă, a anunțat că localitatea va primi 1,3 milioane de euro, prin PNRR, pentru a cumpăra trei microbuze și un autobuz, toate electrice. Un alt proiect, care de asemenea apare ca fiind aprobat, vizează construirea a aproape 20 de stații de autobuz, dintre care șase inteligente, care vor avea ecrane cu afișaj electronic în timp real. 

Este mult de muncă pentru ca mersul cu autobuzul să devină o practică utilizată de plăcere, nu doar utilitar. Este valabil nu doar pentru Întorsura Buzăului, dar aici cu atât mai mult, cu cât acesta lipsește aproape complet. Dar demersurile începute pe hârtie de autorități și oportunitățile de finanțare ale prezentului par să înceapă să schimbe această realitate. 

Proiectul „Transport public urban de calitate Întorsura Buzăului – Barcani” este prezent în rândul celor aprobate spre finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), atât pe lista publicată pe site-ul Ministerul Dezvoltării în 29 noiembrie, cât și pe cea din 2 noiembrie. Dovadă de necontestat este și un document oficial transmis primăriei. Alocarea financiară este de peste 6,5 milioane de lei. 

Vești bune, așadar! Pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, primarul Raul Urdă a spus că urmează semnarea contractului de finanțare, întocmirea studiului de fezabilitate și ulterior achizițiile publice. Deocamdată, nu sunt înaintate termene de execuție. Dar se știe că vor fi cumpărate trei microbuze și un autobuz, toate electrice. Autogara, cu stațiile de încărcare, va fi pe strada Serei, lângă sediul Pompierilor. Zona este în prezent folosită drept garaj pentru utilajele primăriei. 

Este important de subliniat că tot demersul este realizat în colaborare cu Barcani, comuna alăturată. 

O parte dintre cetățenii noștri sunt în zona Mezereu. Ei nu au legătură cu orașul decât prin satul Sărămaș, din Barcani. Atunci am găsit de cuviință să îi aducem și pe ei la centru cu autobuzele, prin Sărămaș. Vor fi, de asemenea, rutele interne, care vin din Scrădoasa, Brădet, Crivină. Toate liniile spre centru”, ne-a mai declarat Raul Urdă. 

Tot acesta a punctat și că un aspect pozitiv care va veni odată cu înființarea transportului public în comun este faptul că astfel autoritățile vor avea posibilitatea să deconteze de la Ministerul Educației bani pentru transportul elevilor. 

Acum, primăria efectuează transportul copiilor la școală în mod gratuit. Având transport public, vom putea deconta o parte din bani de la Ministerul Învățământului. Adică vom recupera o parte din costuri”, a punctat Raul Urdă. 

Stații moderne, cu afișaj electronic în timp real 

Edilul ne-a mai spus și că planurile de a învia și aduce la standardele prezentului transportul în comun în orașul Întorsura Buzăului și împrejurimi mai cuprind și un alt proiect, prezent online în lista celor aprobate, dar pentru care încă autoritatea publică nu a primit oficial hârtie, ca în cazul primului demers anunțat. 

Este vorba aici, mai concret, despre „Asigurarea infrastructurii ITS/TIC pentru transportul public din orașul Întorsura Buzăului”, un proiect cifrat la aproape 2,2 milioane de lei. Datele se găsesc în lista în care s-a anunțat o nouă serie de finanțări aprobate publicată în 2 noiembrie a.c.

370.000 de euro vor fi cheltuiți pentru aproximativ 20 de stații de autobuz la Întorsura, dintre care șase sunt stații inteligente, care vor avea panouri fotovoltaice, camere de supraveghere, internet wireless, și de asemenea vor avea un sistem de urmărire a autobuzelor prin GPS și de afișare a timpului de ajungere în stație pentru fiecare autobuz. În centrul orașului, la Complex, va fi un panou cu afișaj foarte mare, unde va rula traseul autobuzelor, programul de funcționare și diverse informații pe care le putem pune de la primărie – anunțuri publice ”, a declarat pentru publicația Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro primarul Raul Urdă. 

În aceeași listă de proiecte aprobate în 2 noiembrie, Întorsura Buzăului figurează și cu proiectul „Eficientizare energetică a Liceului Tehnologic Nicolae Bălcescu”, de peste 3,2 milioane de lei. Este prezent alături și proiectul „Eficientizare energetică a Liceului Teoretic Mircea Eliade din orașul Întorsura Buzăului”, ale cărui costuri sunt cifrate la 2,7 milioane de lei. Toate valorile conțin TVA. 

Primarul Raul Urdă spune că Întorsura Buzăului figurează în listele cu proiectele aprobate prin PNRR, demersuri finanțate în total cu peste 3,2 milioane de euro. 

De altfel, nu doar la Întorsura Buzăului se lucrează pentru modernizarea transportului public în comun. Și municipiul reședință de județ Sfântu Gheorghe este prezent între proiectele aprobate înscrise în lista din 29 noiembrie, cu „Achiziție de mijloace de transport public - autobuze electrice, 12 m în cadrul parteneriatului: UAT Municipiul Sfântu Gheorghe – UAT Comuna Arcuș”. Aici, suma alocată este de aproape 38,8 milioane de lei. 

Sursa foto: Facebook/Raul Urdă. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad Rad, 11 decembrie 2022
cam 55%din energia electrica din Romania e produsa din carbune/pacura/gaz/nuclear deci cam atit despre ecologie, plus vreo 10% pierderi pe transport de la centrala la statia de incarcare, plus tone citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.