ACTUALITATE 13 aprilie 2021

Începe distribuirea puieților din programul „Un pom pentru generația viitoare”

de Iulia Drăghici - Taraș | 632 vizualizări

Autoritățile din Sfântu Gheorghe anunță că demersul debutează miercuri 

Cei peste 800 de puieți de pomi fructiferi oferiți de Fundația Comunitară Covasna localităților Chilieni și Coșeni, din municipiul Sfântu Gheorghe, vor putea fi ridicați de cetățenii care și-au manifestat anterior interesul de a participa la programul „Un pom pentru generația viitoare” ediția 2021 începând de miercuri dimineața de la Grădinăria oraşului. 

Începând de miercuri, 14 aprilie, ora 9, puieţii de pomi fructiferi solicitaţi de locuitorii din Chilieni şi Coşeni pot fi preluaţi de la Grădinăria oraşului (str. Arcuşului).

Având în vedere numărul mai mare de solicitări decât numărul disponibil de puieţi, va fi limitat numărul de puieţi la maxim 20 pentru fiecare solicitant. De asemenea, în ceea ce priveşte soiurile disponibile, acestea vor fi distribuite pe principiul „primul venit, primul servit”.

Reamintim că Fundația Comunitară Covasna, împreună cu Primăria Sfântu Gheorghe, distribuie 800 de puieți de pomi fructiferi către locuitorii din Chilieni şi Coşeni, pentru a repopula soiurile de fructe autohtone din Transilvania și pentru a satisface nevoile unui stil de viaţă sănătos al familiilor”, se arată într-o informare publicată pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe. 

În total, la nivel județean vor fi dăruiți peste 4.450 de puieți în această primăvară, în locuri din fiecare zonă a județului: în zona Târgu Secuiesc – 1.400 de bucăți, zona Baraolt – 1.100 de bucăți, zona Covasna – 800 de bucăți, la fel ca la Sfântu Gheorghe, iar la Întorsura Buzăului – 400 de bucăți. 

Anul trecut, deși planul era să fie distribuiți 4.000 de pomi, în final s-au împărțit 5.165, în localități din fiecare regiune a județului, la peste 1.600 de familii. 

Programul a debutat în 2013, printr-un „episod” pilot. Atunci s-au împărțit 175 de bucăți în Herculian. Având în vedere cererea mare, conducerea Fundației Comunitare Covasna a decis să continue proiectul, într-un cadru organizat. Până în prezent s-au distribuit aproximativ 23.000 de bucăți. Obiectivul coordonatorilor a fost organizarea acestui program pe un interval de 10 ani, în care să fie distribuiți 40.000 de puieți de pomi din soiuri tradiționale covăsnene în toate zonele județului. Se pare că dezideratul ar putea fi îndeplinit. Cu atât mai mult cu cât, practica ultimilor ani a arătat că, pe lângă puieți distribuiți gratuit, localitatea beneficiară mai cumpără cel puțin aceeași cantitate, astfel numărul pomilor plantați se dublează, informează Fundația Comunitară Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.