Áron, băiatul mușcat de câini în Sfântu Gheorghe, s-a întors din spital în casă nouă
Băiatul de 11 ani, atacat de câini în luna februarie a.c. pe strada Fermei din Sfântu Gheorghe, a fost externat din spitalul din Brașov și se recuperează acasă alături de familia sa, care s-a mutat de la vechea reședință, fără condiții de trai decente, într-un apartament în centrul orașului.
Un antreprenor din Sfântu Gheorghe, Rétyi Helén, un suflet bun și generos, a fost alături de băiat încă de la începutul tragediei suferite și ne-a dat câteva detalii despre starea și situația lui actuală.
În urma atacului canin de acum două luni, Áron a ajuns în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean cu mușcături pe aproape tot corpul, cele mai grave răni fiind provocate în zona brațelor. Ulterior, acesta a fost transferat la Spitalul de Copii din Brașov, unde, potrivit Helénei, medicii l-au operat de 13 ori. Mai întâi au fost tratate rănile adânci, care îi puneau viața în pericol, iar apoi au urmat intervenții chirurgicale plastice. În perioada de după operații, rănile lui Áron s-au vindecat frumos. Operația plastică a avut succes și își poate mișca membrele, iar starea lui de spirit se îmbunătățește pe zi ce trece.
După nefericitul eveniment, comunitatea s-a mobilizat și s-au strâns bani, mâncare și bunuri pentru ajutorarea familiei care trăia în condiții precare. Rétyi Helén a deschis imediat un cont bancar pentru donații și s-au strâns în total 20.000 de lei, din care și sume provenite de la diferite companii. Pe lângă ajutorul în bani, s-au cumpărat și diverse electrocasnice și mobilier pentru familie, astfel încât să poată locui confortabil și liniștiți în noul apartament, pus la dispoziție de Asociația Kastel Youth Hub din Brașov.
„Momentan familia locuiește în centrul orașului Sfântu Gheorghe, în condiții foarte bune, într-un apartament confortabil, spațios și curat, chiria fiind plătită în avans pentru un an întreg prin Fundația Kastel Youth. Această perioadă reprezintă timpul de recuperare a băiețelului, după care se va construi pentru ei o casă de lemn pe propriul lor teren. Starea lui este acum mult mai bună, așa că sunt mai optimistă în privința recuperării lui. Se poate spune că rănile lui se vindecă uimitor, intervenția plastică a fost reușită, deși a fost foarte complicată, implicând suturile cicatricilor, refaceri ale stratului muscular și cutanal. Toate membrele lui, cât și celelalte părți ale corpului afectate, sunt întregi și în siguranță, fiind salvate. Acestea se vindecă frumos după cele 13 operații și 13 anestezii pe care Áronka le-a suferit. Pot spune că intervențiile au stat sub protecția Divinității, deoarece starea lui era critică la a 5-a anestezie, medicii fiind nesiguri dacă băiețelul poate să mai suporte și restul operațiilor, acestea fiind extrem de solicitante pentru micul său corp.
În momentul întâlnirii noastre, Áronka era într-o dispoziție fizică bună, fiind capabil să meargă din nou. Chipul său era luminos, iar ochii lui străluceau plini de speranță. Mi-a vorbit respectuos, m-a primit cu bucurie, cu zâmbetul pe buze și cu un comportament echilibrat. Încă are momente de reținere și devine ușor introvertit, dar sunt sigură că se va deschide și mai mult cu timpul. A fi aproape de acest băiețel minunat și curajos mi-a dat și mie, personal, multă speranță.
Când ne-am întâlnit prima oară, am acordat o atenție deosebită manifestării spirituale a băiatului. Întrucât vorbim de un eveniment traumatizant și fiind victima unor evenimente care i-au pus în pericol atât viața, cât și siguranța emoțională, am simțit nevoia să-i acord ajutor de specialitate, eu fiind licențiată în psihologie. Traumele care afectează copiii se procesează în general mult mai greu decât la adulți, deoarece copiii nu au strategii adecvate de a lupta și nu au suficiente experienţe de viață. Însă acest copil este cu adevărat un miracol!
Spre surprinderea mea plăcută, pare cu adevărat stabil emoțional. Mama lui mi-a confirmat că este o persoană foarte puternică. Se exprimă în mod coerent, comportamentul lui este constant și nu este labil. Nu prezintă semne de iritabilitate, lipsă de concentrare, tulburări de memorie, timiditate, anxietate, furie, tulburări de somn, neîncredere sau probleme somatice. De aceea, eu continui să-l încurajez și îmi doresc să-i fiu cel mai bun ajutor. Inițiez tot ce este frumos și constructiv pentru el. Îi citesc fiecare mesaj de încurajare trimis de oamenii care-i cunosc povestea. Îi arăt poze, îi spun povești, ca să simtă că soarta lui este importantă pentru mulți oameni, că mulți îl iubesc și au grijă de el, astfel încât să poată fi fericit“, a declarat Rétyi Helén pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro.
Cu toate că a primit mai multe jocuri, un televizor, o tabletă, o consolă de jocuri, Áronka este un copil foarte modest și nu are multe dorințe. Helén a aflat însă de la mama lui că și-a dorit mereu un animal de companie, un hamster. Astfel, viața băiatului s-a îmbogățit și cu un micuț animal de companie, știut fiind faptul că animalele sunt terapie pentru suflet.
În ceea ce privește ancheta în acest caz, în care vizat este în special proprietarul câinilor, un medic veterinar din Sfântu Gheorghe, cercetările continuă. Vom reveni în perioada următoare cu detalii pe acest subiect.
Sursa foto: Rétyi Helén