ACTUALITATE 15 noiembrie 2024

7 sfaturi pentru o piele sănătoasă în sezonul rece, de la farmacista Fazakas Kata

de Daniela Luca | 841 vizualizări

Textul a fost publicat prima dată în Revista OCV, ediția 4626, din 20-27 septembrie 2024.

Pe măsură ce frunzele își schimbă culoarea și vremea devine mai răcoroasă, pielea noastră se confruntă cu noi provocări. În acest context, respectiv pentru a aduna cele mai valoroase sfaturi și tehnici care să ne ajute să ne menținem pielea sănătoasă și luminoasă în această perioadă, am consultat un expert în îngrijirea pielii. Farmacista Fazakas Kata din Sfântu Gheorghe, fondatoarea KATI Naturals, un brand de cosmetice naturiste, ne împărtășește tot ce trebuie să știi despre îngrijirea pielii în vremea rece. 

  1. Umidificatorul de aer poate fi un prieten bun al pielii 

Toamna, pielea se confruntă cu mai multe provocări din cauza schimbărilor de vreme și a efectelor de mediu, spune farmacista Fazakas Kata. În plus, pornirea încălzirii în interior poate usca și mai mult aerul, ceea ce afectează hidratarea pielii. Astfel, specialista recomandă utilizarea unui umidificator în locuință pentru a combate efectele negative ale aerului uscat asupra pielii.

„Printre provocări aș menționa uscăciunea, care este influențată de aerul mai rece și de umiditatea scăzută. Odată cu pornirea încălzirii, aerul din interior devine și mai uscat, ceea ce are efecte asupra hidratării pielii și poate provoca iritații. În prezentările mele obișnuiesc să recomand să folosim un umidificator de aer în locuință, deoarece are efecte pozitive asupra pielii. Scăderea umidității poate slăbi stratul protector al pielii, ceea ce o face mai puțin rezistentă la factorii iritanți. Iritația pielii cauzată de vânt este, de asemenea, foarte frecventă, deoarece vânturile de toamnă pot usca și irita pielea, în special cea mai sensibilă de pe față și buze. Aceasta poate provoca roșeață, sensibilitate și chiar inflamație localizată. În timpul consultațiilor mele, întâlnesc adesea schimbări în producția de sebum. După transpirația și secreția excesivă de sebum din timpul verii, toamna, producția de sebum a pielii se poate schimba. La unele persoane, aceasta poate duce la uscăciune, în timp ce la altele, creșterea producției de ulei poate provoca apariția coșurilor”, ne-a explicat Fazakas Kata. 

  1. Rutina de îngrijire trebuie adaptată 

Pentru a menține pielea hidratată, trebuie să adaptăm rutina de îngrijire. Farmacista recomandă să începem cu un demachiant blând, fără sulfați, care să nu usuce pielea și să folosim tonere fără alcool pentru a evita uscarea suplimentară. 

„Apoi, aplicarea serurilor hidratante este esențială; există multe opțiuni, cum ar fi seruri pe bază de apă sau de ulei. De asemenea, este important să folosim o cremă hidratantă hrănitoare de calitate, acordând atenție ingredientelor și alegând creme care ajută la întărirea stratului lipidic al pielii și la retenția umidității. Este esențial să facem o exfoliere blândă săptămânal. Utilizarea cremei cu protecție solară rămâne indispensabilă și în această perioadă”, a adăugat Kata.  

Crema hidratantă ușoară de vară trebuie înlocuită cu una mai bogată, mai spune aceasta. Pot fi introduse și măști hrănitoare și nu uitați să acordați atenție îngrijirii buzelor și mâinilor, care sunt deosebit de sensibile la frig. 

Totodată, legat de protecția protecția solară, care rămâne crucială chiar și în lunile de toamnă, Fazakas Kata spune și că razele UV-A sunt prezente pe tot parcursul anului și contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii. Deși radiațiile UV-B scad, ele pot influența în continuare hiperpigmentația și petele pigmentare existente. 

  1. Ingrediente benefice pentru piele în perioada rece 

Toamna, este important să alegem ingrediente care hidratează, calmează și protejează pielea, spune farmacista. Acestea includ:

Acid hialuronic: pentru hidratare profundă și retenție a apei.

Ceramide: pentru întărirea barierei cutanate.

Unt de shea: hidratant și calmant.

Ulei de avocado: bogat în acizi grași și antioxidanți, ajută la regenerare.

Aloe vera: cu proprietăți antiinflamatorii, calmante și hidratante.

  1. Atenție la temperatura apei la duș 

Anumite practici pot agrava problemele pielii în sezonul toamnei. 

„Printre acestea se numără spălarea cu apă prea fierbinte, care poate îndepărta uleiurile naturale ale pielii ce ajută la menținerea umidității. Exfolierea excesivă este, de asemenea, problematică, deoarece poate deteriora stratul protector al pielii și poate accentua roșeața. Consumul insuficient de apă este un alt aspect important, nu doar în sezonul de toamnă, ci pe tot parcursul anului, pentru a menține pielea bine hidratată”, a explicat farmacista. 

  1. Nevoile pielii normale, uscate și grase în sezonul rece 

Fiecare tip de piele necesită o abordare diferită, subliniază specialista. 

„Pentru pielea normală, recomand o cremă ușor mai bogată și un produs de curățare blând. Cei cu pielea uscată ar trebui să treacă la o cremă hidratantă intensivă care menține umiditatea pe termen lung. Este importantă îngrijirea în straturi, inclusiv utilizarea unui ser și, pe timp de noapte, a unui elixir pe bază de ulei. Curățarea delicată este, de asemenea, esențială. Există un mit că pielea grasă nu are nevoie de hidratare suplimentară, dar asta nu este adevărat. Se recomandă folosirea unui hidratant ușor și a unui ser cu acid hialuronic. Este de asemenea utilă exfolierea blândă și utilizarea protecției solare”, a adăugat farmacista. 

  1. Sănătatea pielii începe din farfurie 

Dieta joacă un rol esențial în menținerea sănătății pielii și poate ajuta la prevenirea anumitor probleme, mai spune Fazakas Kata. 

„În timpul consultațiilor, acord o mare importanță, pe lângă tratamentele locale, și alimentației și aportului de vitamine. Omega-3 acizii grași sunt cruciali pentru hidratarea și elasticitatea pielii și se găsesc în nuci, semințe de in și pește gras. Antioxidanții, precum vitaminele C și E, sunt, de asemenea, importanți; avocado este bogat în vitamina E, iar fructele de pădure sunt o sursă excelentă de vitamina C. Zincul este, de asemenea, foarte important pentru vindecărea rănilor și menținerea stratului protector al pielii. Se găsește în semințele de dovleac, semințele de floarea-soarelui, năut și linte”, a explicat ea. 

  1. Hidratarea internă, poate mai importantă decât hidratarea cu creme și seruri 

În timp ce cremele și serurile sunt adesea folosite pentru a menține pielea hidratată, hidratarea internă poate fi la fel de, dacă nu mai, importantă.

„Când cineva mă contactează cu o problemă de piele, prima întrebare pe care o pun este cât de multă apă consumă zilnic. Stratul superior al pielii, epidermul, depinde de hidratarea generală a corpului. Hidratarea interioară ajută la menținerea umidității pielii, prevenind uscarea acesteia. În plus, consumul adecvat de lichide sprijină funcția de barieră a pielii, protejând stratul său natural de apărare împotriva deteriorării de mediu. De asemenea, contribuie la elasticitatea pielii, deoarece o piele deshidratată își pierde elasticitatea, ceea ce poate duce la formarea ridurilor și la lăsarea pielii”, a mai spus Kata. 

Așadar, de la utilizarea umidificatorului pentru a combate aerul uscat, la alegerea ingredientelor potrivite și până la ajustarea dietei, fiecare pas este important atunci când vorbim despre o piele sănătoasă. 

E mult mai ușor să previi, decât să tratezi o problemă, așa că începe chiar azi să ai mai multă grijă de tine!

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.