ACTUALITATE 10 noiembrie 2020

45 de cazuri noi de COVID-19 în județul Covasna din… zero teste?

de Iulia Drăghici - Taraș | 1900 vizualizări

Explicația din spatele datelor de luni 

Datele de luni, 9 noiembrie, arată că, în județul Covasna au fost înregistrate 45 de cazuri noi de COVID-19. Asta în ciuda faptului că tot în bilanțul prezentat luni, în județul Covasna au fost raportate, nici mai mult, nici mai puțin de zero teste prelucrate în ultimele 24 de ore. Dar nu, nu este vorba despre bolnavi inventați, cum poate s-ar grăbi unii conspiraționiști să afirme, ci există o explicație. 

Potrivit directorului DSP Covasna, Ágoston László, cele 45 de noi îmbolnăviri sunt rezultate la teste prelucrate în alte județe, pentru cetățeni ai județului Covasna. Așadar, chiar dacă laboratoarele din județul Covasna nu au lucrat nici în această duminică, rezultatele covăsnenilor care s-au testat în alte județe au intrat în bilanțul de luni, explică acesta. 

Nu sunt rezultate din zero teste, pentru că primim rezultate și din alte județe. Dacă un covăsnean se testează în alt județ și e pozitiv, (n.red. laboratorul) ne trimite rezultatul. (...) Trimitem județele între noi rezultate. De asta e și complicat. Dacă am testa doar oameni din județ și nici ai noștri nu s-ar testa în altă parte, nici alții la noi, ar fi mai simplu. Dar așa se complică lucrurile”, a declarat luni seara, pentru Observatorul de Covasna, directorul DSP, care a făcut și precizarea, din nou, că în ciuda faptului că  duminica nu se lucrează în laboratoarele din județ, „nimeni nu rămâne netestat”. 

Prefectura a arătat în bilanțul de luni și faptul că numărul total de cazuri înregistrate în județ de la începutul epidemiei se ridică astfel la 2.830. Totuși, numărul de cazuri active este de 783, mai mic decât era duminică, și asta pentru că de la ultima raportare au fost înregistrate 94 de persoane care au fost declarate vindecate (1.977 în total). Totodată, numărul persoanelor depistate COVID-19 și decedate este de 70. 

Internați în unități spitalicești sunt 111 pacienți confirmați COVID-19, iar alte 950 de persoane suspecte de a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt în carantină la domiciliu ori la locația declarată. 

Numărul testelor prelucrate până în acest moment pentru județul Covasna este de 25.585 de teste (n.red. același număr raportat și duminică)”, arată Prefectura Covasna în bilanțul de luni. 

Pe de altă parte, în ceea ce privește incidența cumulată a cazurilor de infectare (fără focare) pentru ultimele 14 zile pe județ, în informarea de la Prefectură aceasta figurează ca fiind 3,15/1000 de locuitori, iar în comunicatul Grupului de Comunicare Strategică – 3,36/1000 de locuitori. Singurul lucru în comun este faptul că s-a înregistrat o scădere față de ziua precedentă. 

Și numărul de localități cu incidența de peste 3/1000 a scăzut, de la 31, la 25, mai arată Prefectura. 

Precizăm că astăzi, pentru un număr de 25 de localități ale județului, incidența cumulată pe ultimele 14 zile(fără focare), a depășit 3/1000 de locuitori. Aceste localități sunt Sf. Gheorghe, Aninoasa, Arcuș, Baraolt, Bicfalău, Bita, Bodoș, Brateș, Calnic, Chichiș, Covasna, Ilieni, Lunga, Lunca Mărcușului, Lutoasa, Mărcușa, Micfalău, Moacșa, Olteni, Peteni, Poian, Sâncraiu, Surcea, Țufalău și Zăbala. 

De asemenea, la această dată, un nr. de 21 de localități au incidența cumulată/ultimele 14 zile (fără focare) între 1,5 – 3/1000 locuitori, 26 de localități au incidența cumulată/ultimele 14 zile (fără focare) sub 1,5/1000 de locuitori, iar 50 de localități nu au niciun caz pozitiv.

Menționăm că datele prezentate sunt în dinamică și se pot schimba de la o oră la alta”, informează Prefectura Covasna. 

În același bilanț, de luni, la nivel național au fost raportate 3.240 de noi îmbolnăviri din  11.445 de teste prelucrate. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.