40 de urşi recoltaţi anul acesta în judeţul Covasna; pagubele provocate de aceste animale sălbatice au scăzut
Un număr de 40 de urşi au fost recoltaţi anul acesta în judeţul Covasna, atât în baza cotei aprobate de Ministerul Mediului, cât şi a măsurilor legale de intervenţie pentru eliminarea imediată a exemplarelor periculoase.
Potrivit directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, în baza Legii 242 din 2024, au fost recoltaţi 28 de urşi din cota de 54 de exemplare alocată judeţului în acest an, iar prin Ordonanţa 81 din 2021 au fost eliminaţi 12 urşi consideraţi periculoşi, faţă de cinci împuşcaţi anul trecut.
Gheorghe Neagu a menţionat că măsurile de intervenţie au dus la o scădere semnificativă a pagubelor provocate de aceste animale sălbatice.
„În baza Legii 242, anul trecut s-au recoltat 54 de urşi, iar din cota de 54 alocată pentru acest an s-au recoltat 28. Intervenţii pe Ordonanţa 81, în 2024 au fost două relocări şi 5 recoltări, iar în 2025, 11 relocări şi 12 recoltări. Într-adevăr, pagubele au scăzut. Anul acesta au fost raportate pagube de aproximativ 250.000 de lei provocate de animale sălbatice, adică de urşi, lupi, şacali şi aşa mai departe”, a declarat, pentru AGERPRES, Gheorghe Neagu.
Acesta a menţionat că, potrivit estimărilor oficiale, în România trăiesc între 10.500 şi 12.000 de urşi, adică de trei ori mai mult decât numărul optim, dintre care circa 2.350 de exemplare sunt în judeţul Covasna, faţă de maximum 500-600, cât ar fi efectivul optim.
„Probleme cu urşii sunt în tot judeţul, inclusiv în municipiul Sfântu Gheorghe (...) În fiecare seară sunt apeluri la 112 şi ne aşteptăm ca acestea să se intensifice, pentru că de acum începe să fructifice porumbul”, a mai spus Gheorghe Neagu.
Autorităţile locale susţin că situaţia actuală este consecinţa faptului că ani la rând nu s-au luat măsuri pentru echilibrarea efectivelor de urşi, ceea ce a favorizat înmulţirea excesivă a acestora.