ACTUALITATE 9 ianuarie 2024

32 de cazuri de rujeolă în județul Covasna, în prima săptămână din an

de Daniela Luca | 813 vizualizări

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna informează că de la începutul anului, în perioada 1-7 ianuarie, au fost raportate 32 de cazuri de rujeolă în județ. Aproape jumătate dintre acestea s-au înregistrat în weekendul trecut. Vizitarea pacienților internați în secțiile de Pediatrie și Boli infecțioase copii de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe este în continuare sistată.

Până vineri, 5 ianuarie, s-au raportat 17 cazuri. Dintre acestea, majoritatea sunt din Hetea și Doboșeni, ne-a informat reprezentanta Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Igyártó Gabriella.

În weekendul 6-7 ianuarie s-au înregistrat 15 cazuri, din care doar unul la Sfântu Gheorghe, iar restul cazurilor au avut legătură cu un caz confirmat, mai arată datele DSP Covasna.

„În decembrie au fost investigate 68 de cazuri, dintre care șapte au fost cazuri infirmate, confirmate prin laborator au fost 24 de cazuri și confirmate în urma contactului cu un caz confirmat de boală au fost 27 de cazuri. Majoritatea sunt din Hetea. Din Sfântu Gheorghe nu sunt atât de multe cazuri în decembrie, doar șase. În Araci și Hetea au fost majoritatea cazurilor. Asta se datorează acoperirii vaccinale foarte scăzură în zonă. Este o comunitate închisă și oamenii sunt foarte reticenți la vaccinare, deși am avut acțiuni de vaccinare în repetate rânduri toamna trecută, dar din păcate pur și simplu nu doresc vaccinarea”, ne-a spus Igyártó Gabriella.

Reprezentanții DSP Covasna spun că, în rare cazuri, pot exista persoane vaccinate care contactează boala împotriva căreia au fost imunizate.  Vaccinul antirujeolic oferă o protecție semnificativă împotriva bolilor, dar nu garantează imunitate totală, ci reduce gravitatea bolii și previne complicațiile severe.

Un singur copil din cei care au contactat boala era vaccinat, mai spune Igyártó Gabriella.

Analizele care detectează virusul rujeolic se efectuează la București, în laboratorul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

„Este foarte indicat ca bebelușii care au între 9 și 11 luni să fie aduși la medicul de familie pentru doza zero, pentru că majoritatea cazurilor sunt copii care sunt la această vârstă, deci care nu au primit încă vaccinul. Pericolul de a se manifesta și a fi mai severă această boală, tot la grupa menționată de vârstă este”, a mai spus reprezentanta DSP Covasna.

31 de copii cu rujeolă, internați la spital

La Spitalul Județean de Urgență (SJU) „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, luni dimineața, erau internați 31 de copii cu rujeolă, dar și 15 adulți. Unii dintre ei sunt aparținători ai copiilor, iar la alții a fost confirmat virusul, ne-a informat dr. Keresztesi Arthur, directorul medical al spitalului.

Tot din cauza creșterii numărului de îmbolnăvire cu rujeolă, SJU a sistat, pe o perioadă nedeterminată, vizitarea pacienților internați în secțiile de Pediatrie și Boli infecțioase copii.

La începutul lunii decembrie, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România.

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar uneori evoluția este gravă și pot apărea complicații, avertizează oficialii din Ministerul Sănătății.

Acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili.

În 2023, până pe 31 decembrie, s-au înregistrat 2.805 cazuri de rujeolă. Cea mai mare incidență, conform datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) pe data de 3 ianuarie, este în județele Mureș, Brașov, Giurgiu, Cluj și Ilfov.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.