ACTUALITATE 29 mai 2014

31 mai – Ziua Mondială fără Tutun

de Covasna Media | 56 vizualizări

În fiecare an, în data de 31 mai se sărbătoreşte Ziua Mondială fără Tutun, declarată astfel de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii în anul 1987, în scopul de a atrage atenţia oamenilor asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii.

Agenţia Naţională Antidrog se alătură şi în acest an Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, marcând Ziua Mondială fără Tutun prin activităţi de informare-educare-conştientizare subscrise temei propuse de OMS: „Accize mai mari la tutun, mai puţine decese şi boli!”, apel adresat tuturor statelor lumii pentru a creşte taxele/accizele la tutun, având în vedere faptul că, la nivel global, consumul de tutun omoară anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv.

Având ca structură cadru Convenţia privind controlul tutunului, toate ţările ar trebui să utilizeze taxe şi politici de impozitare asupra produselor din tutun pentru a reduce consumul.

Cercetările demonstrează că practicarea de taxe/accize mai mari este eficientă în reducerea fumatului în rândul persoanelor cu venituri mici şi, de asemenea, în prevenirea fumatului pentru tineri. Creşterea accizelor determină o creştere a preţului de tutun cu 10% şi o scădere a fumatului cu aproximativ 4% în ţările cu venituri mari şi cu până la 8% în ţările cu venituri mici şi medii.

În plus, creşterea accizelor la tutun este considerată a fi cea mai eficientă măsură de control a tutunului, raportată la costuri. Raportul OMS din 2010 indică faptul că o creştere cu 50% a taxelor şi accizelor pe tutun va genera mai mult de 1,4 milioane de dolari, ca şi fond de rezervă pentru 22 de ţări cu venituri mici.

Obiectivul general al acestei campanii lansate de OMS este de a contribui la protejarea generaţiilor prezente şi viitoare, nu numai din punctul de vedere al consecinţelor medicale, dar şi al celor sociale, de mediu şi economice datorate consumului de tutun, dar şi fumatului pasiv.

„Accize mai mari la tutun, mai puţine decese şi boli!”

La nivelul judeţului Covasna, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog, organizează o serie de activităţi de informare a populaţiei cu privire la efectele şi riscurile asociate consumului de tutun asupra sănătăţii, precum şi cu privire la însemnătatea zilei de 31 mai.

Astfel, va fi implementată Campania Naţională „Accize mai mari la tutun, mai puţine decese şi boli!”, în care vor fi distribuite afişele campaniei, iar în parcul central al Mun. Sfântu Gheorghe, între orele 10:00-13:00, în cadrul cortului amenajat de Direcţia de Sănătate Publică Covasna, va avea loc acţiunea „Felicitări pentru că ai reuşit să renunţi la fumat!”. Pe lângă aceasta, organizatorii (DSP Covasna) şi partenerii acţiunii (CPECA Covasna şi Uniunea Artiştilor din Transilvania – Apărarea Interesului Social), pregătesc publicului activităţi de măsurare a monoxidului de carbon şi a capacităţii vitale a plămânilor şi vor distribui 600 de pliante şi flyere informative privind efectele şi riscurile consumului de tutun.

Tot vineri, cu ocazia Zilei Porţilor Deschise organizate de către Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Covasna, începând cu ora 10:00, CPECA Covasna susţine acţiunile „Floarea sănătăţii” şi „Brăţările antifumat”.

CPECA Covasna se alătură organizatorilor Caravanei Bicicleta, eveniment ajuns la a XIV-a ediţie, marca Radio România Târgu Mureş, care va poposi la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni în data de 1 iunie. Prin traseul său de circa 600 km, prin 5 judeţe din ţară, planificat a fi parcurs în 9 zile, Caravana Bicicleta promovează stilul de viaţă sănătos, în armonie cu natura.

De asemenea, la nivelul şcolilor gimnaziale din Sf. Gheorghe vor fi distribuite cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Covasna, 300 de evantaie personalizate cu sloganul „Fără fum de Ziua Mondială fără Tutun”; iar la şedinţele cu părinţii programate în cadrul Proiectului „Mă implic sunt responsabil!”, vor avea loc informări tematice ale acestora.

Coordonator CPECA Covasna

Insp. spec. adm. publică Liliana Lazea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.