ACTUALITATE 22 februarie 2012

300 de ani de la naşterea lui Bod Péter

de Agerpres | 172 vizualizări

La evenimentele de la Sfântu Gheorghe sunt aşteptaţi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, şi ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Füzes Oszkár.

Cărturarul Bod Péter, considerat un pionier al iluminismului maghiar, va fi omagiat, joi, în judeţul Covasna, cu prilejul aniversării a trei secole de la naştere, la manifestări fiind aşteptat şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Directorul Bibliotecii Judeţene din Sfântu Gheorghe, Szonda Szabolcs, a menţionat că în memoria lui Bod Péter vor fi organizate acţiuni culturale pe tot parcursul anului nu doar în judeţul Covasna, unde s-a născut acest cărturar, ci şi în alte localităţi din România şi Ungaria care au într-un fel sau altul legătură cu numele lui.

Prin acest şir de manifestări, organizatorii şi-au propus să aducă în atenţia publicului personalitatea şi opera lui Bod Péter. În acelaşi scop, Biblioteca Judeţeană va edita o biografie a lui Bod Péter, precum şi varianta în limba maghiară a lucrării „Brevis Valachorum Transylvaniam incolentium historia”, scrisă în latină.

La Sfântu Gheorghe va avea loc, joi, o întâlnire a reprezentanţilor instituţiilor şi organizaţiilor care poartă numele lui Bod Péter, prilej cu care se va desfăşura o masă rotundă având ca temă relaţia cultură-societate şi rolul intelectualului în societatea actuală, urmată de premierea câştigătorilor concursului „Aventurile lecturii”. La eveniment sunt aşteptaţi, printre alţi invitaţi, ministrul Culturii, Kelemen Hunor şi ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Füzes Oszkár.

În vară este programat un tur ciclist care va străbate cele mai importante localităţi din Transilvania legate de numele lui Bod Péter - Cernat, Hoghiz, Făgăraş şi Ighiu - în urma căruia va fi realizat şi un scurt film documentar despre viaţa acestuia. De asemenea, în luna iulie, la Cernat va avea loc întâlnirea tuturor familiilor care poartă numele Bod.

Organizatorii manifestărilor şi-au propus ca în toamnă să dezvelească o statuie a lui Bod Péter în localitatea Ighiu, unde şi-a trăit ultimii ani din viaţă. Manifestări comemorative vor avea loc în acest an şi în oraşele Târgu Mureş, Aiud şi Făgăraş, precum şi la Budapesta, unde va avea loc o conferinţă ştiinţifică.

Anul „Bod Péter” este organizat de Biblioteca Judeţeană din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Centrului Cultural al judeţului Covasna.

Bod Péter, născut la 22 februarie 1712 în localitatea Cernatul de Sus, a fost una dintre personalităţile maghiare marcante ale acelei epoci – preot, istoric literar şi scriitor – dar o parte din opera sa a rămas neexplorată şi netipărită.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.