ACTUALITATE 28 septembrie 2015

29 septembrie - Ziua Mondială a Inimii: S-a triplat numărul femeilor sub 50 de ani care fac infarct

de Covasna Media | 721 vizualizări

Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii (29 septembrie), cardiologii trag un serios semnal de alarmă cu privire la înmulţirea bolilor de inimă în rândul femeilor. Mai exact, în ultimii 15 ani, s-a triplat numărul femeilor sub 50 de ani care suferă un infarct, potrivit Federaţiei Franceze de Cardiologie.

Incidenţa în creştere a bolilor cardiovasculare (infarct, accident vascular cerebral etc.) nu mai este o noutate nici pentru populaţie, nici pentru lumea medicală. Ceea ce îi îngrijorează mai mult pe specia­lişti este că văd din ce în ce mai multe femei tinere victime ale bolilor de inimă. Alarmant este şi faptul că riscurile sunt adesea subestimate în cazul femeilor. Ba chiar une­ori infarctul trece neobservat pe motiv că ar fi un simplu „atac de panică”. Simptomele sunt uşor de confundat la femei, comparativ cu bărbaţii, unde durerea puternică în piept este semnul tipic de infarct.

„Infarctul de miocard la femei sub 50 de ani s-a triplat în ultimii 15 ani”, declară prof. Claire Mounier, preşedintele Federa­ţiei Franceze de Cardiologie, citată de 20minutes.fr.

Datele publicate de Federaţia Franceză de Cardiologie (FFC) sunt considerate alarmante: în Europa, bolile cardiovasculare sunt responsabile de 42% dintre decese la femei, comparativ cu 27% cauzate de cancer. Infarctul de cord este prima cauză de deces în rândul femeilor, cu o rată de 18%, urmat de accident vascular cerebral, cu 14%, apoi celelalte patologii vasculare, scrie adevarul.ro.

Cauze de infarct la femei: fumatul, obezitatea, anticoncepţionalele

În urmă cu 10-15 ani, bolile cardiovasculare erau apanajul femeilor de peste 65 de ani. Ele devin acum o ameninţare la vârste tinere din cauza schimbării stilului de viaţă al femeilor. Peste 60% dintre cazurile de infarct la femei sunt cauzate de fumat, potrivit FFC. Riscul de infarct creşte mai ales după 35 de ani la fumătoarele care utilizează anticoncepţionale pe bază de estrogen şi progesteron.

Cât despre obezitate, pe parcursul ultimilor 10 ani, ea a crescut preponderent la femeilor de peste 18-25 de ani. Mai nou, obezitatea este mai frecventă la femei (15,7%) decât la bărbaţi (14,3%), potrivit studiului OBEPI 2012. Or, ţesutul adipos abdominal, asociat adesea cu diabet, hipertensiune şi exces de grăsime în sânge, este un factor major de risc cardiovascular.

Un alt factor care contribuie la creşterea mortalităţii prin infarct la femei este faptul că femeile recunosc foarte rar semnele unei crize cardiace. Durerea în piept care iradiază spre maxilar şi braţul stâng, simptomul clasic al infarctului, este absent la femei în 43% din cazuri, subliniază dr. Christelle Diakov, cardiolog la Institutul Montsouris din Paris. Prea rapid etichetate drept „atac de panică”, semnele infarctului la femei îmbracă formele unei dureri în mijlocul spatelui, sufocare, palpitaţii, greaţă, oboseală neobişnuită. Pe de altă parte, femeile ezită să apeleze la salvare, ajung mai târziu la spital şi sunt tratate cu întârziere, comparativ cu bărbaţii.

În fiecare an, în lume, 17,5 milioane de oameni mor din cauza bolilor cardiovasculare şi o femeie din trei îşi pierde viaţa din această cauză, avertizează Fede­raţia Mondială a Inimii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.