ACTUALITATE 17 septembrie 2019

243 de copii, maghiari şi români, ameninţă actualii meşteri de kürtőskalács

de Covasna Media | 2985 vizualizări

La sfîrşitul săptămînii trecute s-a desfăşurat Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci, Ediţia 3. Kürtőskalács-ul este un simbol identitar al comunităţilor secuieşti din Transilvania, comunităţi care cred că acest produs tradiţional de patiserie merită un Festival, pentru că dintotdeauna cozonacul secuiesc s-a identificat cu bucuria de a fi împreună, indiferent de naţia celui care îl gustă. După primele două ediţii, toată lumea ştie deja că Festivalul are structura unei competiţii culinare, la capătul căreia locuitorii din Secuime şi reprezentanţii judeţelor înfrăţite sînt chemaţi a se bucura împreună de  Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc – un cozonac  preparat după o reţetă tradiţională, dar care îmbină gustul tradiţional cu ceva din prospeţimea prezentului. Ediţia 2019 a Festivalului le-a propus participanţilor o nouă provocare: prepararea Kürtőskalács-ului din Bazinul Carpatic  –  ca simbol al solidarităţii şi al comuniunii între judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Brașov, respectiv județele înfrățite din Ungaria. 

Din Programul Festivalului a făcut parte şi un eveniment mai puţin cunoscut, dar cu efecte devastatoare pentru statutul actualilor meşteri de kürtőskalács: Kürtőskalácssütő Kismesterek Tanodája / KKT, cu varianta lui ro,  Atelierul de Meşterit Kürtőskalács  pentru cei Mici / AMKM, organizat de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, în spaţiul căruia au lucrat de zor în această Ediţie 3 vreo 243 de copii, în mai multe schimburi. De fapt, peste 300 de micuţi, pentru că în jurul celor 243 de copii înscrişi în Atelier au roit fraţii şi surorile lor. Nebunia şi bucuria au fost totale. Spre deosebire de meşterii adulţi, care precis habar nu au de Povestea spicului de grîu, copiii şi-au început iniţierea în tainele kürtőskalács-ului cu această poveste, apoi au ajuns la făină şi la momentul cel mai aşteptat, prepararea aluatului, cu toate ingredientele necesare, şi încolăcirea lui pe dorong. Toţi cei 243 de partcipanţi au primit Diplome de viitor MasterChef în Kürtőskalács, în limbile maghiară şi română, aşa că, micuţii au un mesaj către adulţii care astăzi se laudă că ştiu a face cozonacul secuiesc: păzea, o să vă arătăm noi adevăratul gust al acestui cozonac cam prin Ediţia 2030 Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci!

(Nina Ţînţar)

Foto: Levente Vargyasi

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.