ACTUALITATE 19 iunie 2014

215 ani de existenţă a Primei Şcoli Româneşti din Sfântu Gheorghe [FOTO]

de Covasna Media | 643 vizualizări

 

În data de 15 iunie 1799 a fost emis un document de către magistratul oraşului Sfântu Gheorghe către Judele Regal şi Oficialităţile Scaunului Treiscaune. Documentul precizează că a fost fixat locul, au fost aduse materialele şi a fost începută construcţia şcolii celor de religie ortodoxă. Acesta este primul document care atestă existenţa Primei Şcoli Româneşti la Sfântu Gheorghe.

Cu ocazia împlinirii a 215 ani de la prima atestare documentară a Primei Şcoli Româneşti din Sfântu Gheorghe, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a organizat o serie de evenimente aniversare.

Primele dintre ele au avut loc vineri, 13 iunie prin organizarea programului „Ultimul clopoţel la Prima Şcoală Românească”, la care au participat elevi de la Şcoala Gimnazială „Gödri Ferenc”, coordonaţi de preotul Coliban Mircea Florian. Aceştia au vizitat muzeul, fiind ghidaţi de către muzeograful Florin Herţeg, care a explicat pe înţelesul copiilor importanţa momentului aniversar, precum şi metodele de predare şi învăţare de acum mai bine de două veacuri. Elevii au participat la un atelier de scriere pe tăbliţe şi au primit diplome aniversare, lăsând câteva impresii despre vizita lor. Menţionăm în continuare câteva dintre aceste gânduri scrise pe tăbliţe: „Şcoala de aici este diferită de şcoala  la care învăţăm noi.” „Şcoala asta este mai mică şi nu se scrie pe caiete ca noi. Mie îmi place şcoala asta pentru că scriu pe tăbliţe.” „Prima Şcoală Românească este diferită de şcoala noastră pentru că se scrie cu creta şi pe tăbliţe.” „La şcoala veche îmi place mai mult ca la noi la şcoală. O iubesc.” „Prima Şcoala Românească este diferită de şcoala noastră. E mai mică şi în loc de caiete şi stilouri sunt tăbliţe şi cretă, dar orice şcoala e a doua casă.” „Şcoala asta este foarte frumoasă şi este micuţă. Mie îmi place şcoala asta.”

Preotul Coliban Mircea Florian le-a vorbit elevilor despre viaţa domnitorul Constantin Brâncoveanu, având în vedere importanţa şi contribuţia majoră a domnitorului în istoria şi cultura naţională, precum şi faptul că în anul 2014 se împlinesc 300 de ani de la martiriul lui Constantin Brâncoveanu şi a fiilor acestuia.

Copiii au fost încântaţi de vizită şi au promis ca vor reveni în băncile şcolii.

Momentele aniversare au continuat în data de 15 iunie la sediul punctului muzeal Prima Şcoala Românească din Sf. Gheorghe, când elevii de la Şcoala Gimnazială Gödri Ferenc din Sf. Gheorghe, coordonaţi de preotul Coliban Mircea Florian, au recitat poezii de Mihai Eminescu şi au cântat balada Sfântului Constantin Brâncoveanu.

La activitate au participat peste 70 de persoane, care într-o atmosfera plăcută şi festivă au apreciat momentul artistic realizat de elevi. Dintre cei prezenţi mulţi nu mai păşiseră pragul Primei Şcoli Româneşti, fiind plăcut impresionaţi de frumuseţea şcolii şi a obiectivului muzeal.

Evenimentele dedicate aniversării Primei Şcoli Româneşti din Sfântu Gheorghe s-au încheiat miercuri, 18 iunie, prin găzduirea activităţii „Ultimul Clopoţel”, la care au participat elevii clasei a IV-a de la Şcoala cu clasele I-VIII „Váradi József” din Sf.Gheorghe, coordonaţi de înv. Aurora Trifan. Activitatea s-a desfăşurat pe parcursul a două ore. După vizita la obiectivul muzeal şi ghidajul realizat de muzeograful Florin Herţeg, adaptat nivelului de cunoştinţe al elevilor, a urmat un recital de poezie şi un atelier de scriere pe tăbliţe, precum se făcea în trecut. La sfârşit s-au decernat diplome aniversare pentru fiecare participant.

Organizatorii mulţumesc cadrelor didactice pentru implicare şi copiilor pentru participarea la toate activităţile.

Întreg programul a fost coordonat de către muzeograful Florin Herţeg, responsabil al activităţilor ce se desfăşoară la sediul Primei Şcoli Româneşti.

Toate evenimentele derulate în aceste zile au fost încărcate de emoţie şi au făcut ca spaţiul muzeal să se umple de bucuria copiilor, care au păşit pragul acestei şcoli vechi, dar primitoare, care îşi propune să devină un loc important de desfăşurare a activităţilor educaţionale şi culturale din oraşul Sfântu Gheorghe.

Cristina Felea

Muzeograf PR

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.