ACTUALITATE 25 ianuarie 2010

2010 poate aduce investiţii de seamă în judeţul Covasna

de Covasna Media | 742 vizualizări

Conform unei analize realizate de către Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, volumul investiţiilor străine directe care au intrat în judeţul Covasna sub forma participării la capitalul social în anul 2009 a fost de aproape 295.000 de dolari, ceea ce reprezintă o creştere de peste 12 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008; mai mult de 95% din capitalul atras provine de la cele 34 de firme din Ungaria care au fost înregistrate în perioada analizată. Cu toate acestea, datele CCI Covasna arată că volumul investiţiilor străine directe în judeţul nostru se menţine în continuare scăzut, media anului trecut fiind de 1,33 dolari/locuitor.

Creştere de 12 ori a investiţiilor străine directe

„Dincolo de cifrele reflectând participarea de capital străin, creşterea de peste 12 ori trebuie marcată pozitiv, chiar dacă suma în sine este la prima vedere nesemnificativă. Componenta pozitivă este susţinută de proiectele de investiţii străine demarate în 2009 -

runei fabrici de producere de confecţii metalice şi panouri tip sandwich pentru hale industriale şi comerciale de către firma CORUS din Anglia, la Sfântu Gheorghe. Investiţia în noua fabrică din Sfântu Gheorghe se va întinde pe o suprafaţă de hectare, fiind evaluată la 12 milioane de euro, urmând a se angaja între 75 şi 100 de persoane.

investitor din Austria va realiza, în apropiere de localitatea Ozun, pe o suprafaţă de 7 ha, parc auto şi centru logistic pentru transportul internaţional de mărfuri, urmând să opereze între 180 - 200 de tiruri, investiţia fiind evaluată la 3 milioane de euro, cu finalizare în 2011. În curs de derulare este şi o investiţie italiană, în apropierea intersecţiei de la Reci, pentru un centru de depozitare şi producţie ce se va întinde pe o suprafaţă de 6 ha, urmând a se realiza 8 module.

Primul modul, aflat în construcţie, va reprezenta o investiţie de cca. o jumătate de milion de euro, urmând a se asigura depozitarea şi service-ul pentru articole electrocasnice”, a arătat preşedintele CCI Covasna, Herman Rosner.

Acesta a marcat ca pozitivă şi investiţia austriacă în proiectul Covasna Golf Resort şi în proiectul Riverside, având drept componentă majoră primul teren internaţional de golf cu 27 de găuri din România.Suprafaţa totală de teren vizată de cele două proiecte depăşeşte 200 de ha.

„2009 a marcat o etapă pozitivă la capitolul investiţiilor străine în judeţul Covasna, dând speranţa ieşirii din „conul de umbră“ în care s-a situat judeţul în ultimii 20 de ani, situaţie sintetizată de CCI Covasna, în analizele sale, cu sintagma „în centrul ţării - la marginea fluxurilor de investiţii străine“. Important de menţionat că toate investiţiile mai-sus menţionate au avut în vedere, la fundamentare, viitorul Aeroport Internaţional Braşov-Ghimbav şi autostrăzile Bucureşti - Braşov şi Transilvania. Dat fiind “eşecul major” al privatizărilor din judeţul Covasna, perspectivele pozitive marcate de anul 2009 în ce priveşte investiţiile străine, inclusiv prin două proiecte care au în spate nume şi proiecte de rezonanţă europeană, rămâne, în opinia CCI Covasna ca autorităţile locale să manifeste maximum posibil de colaborare şi flexibilitate în realizarea proiectelor amintite, investitorii străini, cu care au avut loc întrevederi la Camera de Comerţ, apreciind pozitiv, până în prezent, deschiderea şi colaborarea cu acestea”, consideră Herman Rosner, care este de părere că, pentru noii investitori, nu forţa de muncă ieftină va mai fi un element atractiv ci capacităţile profesionale reale.

Monica Rizea

Teme articol: CCI Herman Rosner investiţii
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
pita-gora, 26 ianuarie 2010
Asadar s-ar putea,poate,e posibil,mai mult ca sigur,mie-n suta,pe orice suprafata,cu oricate gauri numai sa fie. Un singur lucru lipseste : vointa. Si cum de 20 de ani asta a lipsit cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.