ACTUALITATE 30 martie 2010

20 de lei/kg de miel autohton

de Covasna Media | 578 vizualizări
În jurul acestei sume vor vinde ciobanii mieii de Paște. Specialiștii sanitar veterinari au demarat ieri controalele în teren 31mar2010-mielSărbătoarea Paștelui se apropie cu pași repezi și pregătirile pentru tăierea mielului și prepararea bucatelor specifice i-a băgat deja în priză pe oameni. Din spusele unor ciobani din zonă, anul acesta preţul la carnea de miel va ajunge la 20 de lei kilogramul și mulţi spun că după ce s-au chinuit atât să îi crească, nu sunt dispuși să lase mai jos, ci mai bine îi ţin până la toamnă. „Nu are niciun rost să vând mieii

În jurul acestei sume vor vinde ciobanii mieii de Paște. Specialiștii sanitar veterinari au demarat ieri controalele în teren

31mar2010-mielSărbătoarea Paștelui se apropie cu pași repezi și pregătirile pentru tăierea mielului și prepararea bucatelor specifice i-a băgat deja în priză pe oameni.

Din spusele unor ciobani din zonă, anul acesta preţul la carnea de miel va ajunge la 20 de lei kilogramul și mulţi spun că după ce s-au chinuit atât să îi crească, nu sunt dispuși să lase mai jos, ci mai bine îi ţin până la toamnă.

„Nu are niciun rost să vând mieii sub 20 de lei kilogramul, prefer să îi ţin până la toamnă și să îi dau atunci. Dacă lumea va prefera să cumpere animale venite din import, congelate, de pe la supermarket-uri, la un preţ mai mic, nu are decât. Eu mielul crescut cu mâna mea nu-l dau mai ieftin”, spune ciobanul Petrică, care se ocupă de peste o sută de oi din zonă.

Anul acesta, Paștele se sărbătorește mult mai repede faţă de alţi ani și mieii nu prea au avut timp să crească, dar se estimează totuși că cel puţin piaţa din Covasna va fi acoperită.

Au început controalele

În perioada aceasta au loc și controale specifice din partea inspectorilor sanitar veterinari, care au fost demarate aseară. Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), dr. Siko Barabasi Sandor, a declarat că programarea controalelor a avut loc și au fost stabilite rutele pe care vor ieși la control, în special în zonele unde există circulaţie mai mare de animale sau alimente.

Astfel, transportatorii trebuie să aibă grijă ca animalele care pleacă la sacrificare să aibă certificat sanitar veterinar, formular de mișcare, să nu lipsească crotaliile, mașina să fie autorizată dacă circulă la mai mult de 65 de km, iar dacă la mai puţin să fie înregistrată.

Amenda pentru eventualele nereguli în acest domeniu costă mai mult decât 10 miei, astfel că DSVSA recomandă să fie respectată legislaţia în vigoare.

În ceea ce privește punctele de sacrificare, cele autorizate sunt Casalco – pentru zona Sfântu-Gheorghe, carmangeriile Marleen și Tohi Impex pentru zona Întorsura Buzăului, „Hanul cu dor“ pentru zona Covasna, ToroImpex pentru zona Târgu-Secuiesc, Primăria Turia, un punct de tăiere în Băţanii Mari, Kronstadt la Baraolt și Lefrumarin Micloșoara.

Pentru carnea de miel cumpărată din supermarket-uri, trebuie ca pulpele sau carcasele să fie ștampilate, dovadă că au fost controlate.

În ultimele două săptămâni, la fiecare weekend DSVSA a efectuat mai multe controale fulger în magazine sau supermarket-uri, ocazie cu care a descoperit și sancţionat mai multe nereguli. Potrivit datelor de la finele săptămânii trecute, prezentate de dr. Siko, au avut loc 21 de controale, s-au aplicat două amenzi contravenţionale în valoare de 12.000 de lei, au fost suspendate două autorizaţii și una a fost retrasă definitiv.

În plus, au fost confiscate 850 de kg de carne și preparate, principalele probleme fiind depozitarea, trasabilitatea, unele erau reambalate din baxuri fără etichete sau autorizaţie, iar altele depășiseră termenul de valabilitate.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.