20.000 de lei în plus pentru achiziţionarea de table interactive la Sfântu Gheorghe
Bugetul programului de sprijinire a dotării unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat cu table interactive, implementat de Primăria şi Consiliul Local din Sfântu Gheorghe, va fi suplimentat cu 20.000 de lei. Hotărârea a fost adoptată în cea mai recentă şedinţă de Consiliu Local, cu 18 voturi pentru şi 2 abţineri.
„Este vorba despre un program care se bucură de popularitate în rândul instituţiilor de învăţământ. La începutul anului am asigurat 60.000 de lei pentru sprijinirea dotării acelor clase care reuşesc să adune jumătate din valoarea acestor table interactive. Există încă solicitări, motiv pentru care extindem acest buget cadru cu suma de 20.000 de lei”, a explicat în cadrul şedinţei ordinare, viceprimarul Sztakics Éva-Judit.
Consilierul local Rodica Pârvan a precizat în faţa celor prezenţi la şedinţă că nu tablele interactive ar trebui să fie o prioritate pentru instituţiile de învăţământ, ci calculatoarele, care sunt insuficiente, fapt care nu permite desfăşurarea în condiţii normale a orelor obligatorii de informatică.
„Am spus şi în Comisia de Cultură că nu sunt împotriva modernizării, dimpotrivă trebuie să ţinem pasul cu noul, dar mă gândeam acum că la 60.000 dacă mai adăugăm 20.000, respectiv cu 80.000 de lei câte calculatoare am fi putut cumpăra, având în vedere că şcolile, cel puţin noi (n.red. Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”) şi „Mihai Viteazul”, nu ştiu care e situaţia la celelalte şcoli, ne confruntăm cu lipsa calculatoarelor. (...) Bineînţeles că o să treacă proiectul, dar eu am o mică abţinere. Se pare că nu vedem pădurea din cauza copacilor. Vrem table interactive, dar nu avem calculatoare şi nu ne putem ţine în bune condiţii orele de informatică şi mai ales suntem în situaţia de a nu ne putea desfăşura în bune condiţii simulările care se apropie şi examenul de Bacalaureat”, a spus consilierul Rodica Pârvan.
Ca răspuns la observaţia acesteia, viceprimarul Sztakics Éva-Judit a explicat că programul sprijină acele şcoli care reuşesc să adune 50% din preţul unei table interactive şi că există şi alte programe care permit şcolilor să achiziţioneze calculatoare.
„În şedinţa anterioară şi domnul primar a spus acest lucru şi eu îl voi repeta: în funcţie de priorităţile bugetului instituţiilor de învăţământ facem această repartiţie. Evident, nu putem să soluţionăm toate cererile, de aceea o dată sau de două ori, cât e cazul, ne întâlnim cu directorii instituţiilor de învăţământ care ne spun care sunt obiectivele prioritare pentru anul respectiv. Există anumite programe care se pot realiza şi cu alte surse, cum este de exemplu acest program. Dacă cineva reuşeşte să asigure 50% din sumă, de ce nu i-am ajuta dacă ei caută surse să obţină bani pentru finanţare? Ţelul nostru este să stimulăm instituţiile de învăţământ să găsească resurse financiare din diverse proiecte sau susţineri”, a spus viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe.
Programul de sprijinire a dotării unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat cu table interactive a fost iniţiat la sfârşitul lunii martie a.c.. Potrivit regulamentului făcut public încă de atunci, data limită pentru depunerea cererilor este 30 noiembrie, acestea urmând să fie onorate în ordinea înscrierilor, în limita fondului disponibil.