ACTUALITATE 15 ianuarie 2010

160 de ani de la naşterea lui Eminescu

de Covasna Media | 704 vizualizări
Ziua de 15 ianuarie 2010 marchează 160 de ani de la naşterea lui „Luceafărului poeziei româneşti” 15ian2010-eminescuÎn amintirea poetului nepereche al României, elevii de la Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi” din Sfântu-Gheorghe au organizat aseară un spectacol dedicat creaţiei eminesciene, în care s-au recitat poezii şi s-au ascultat creaţiile lui Eminescu care, de-a lungul vremii, au fost puse pe acordurile muzicii. Astăzi, cu începere de la ora 16, în Sala Multimedia a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”

Ziua de 15 ianuarie 2010 marchează 160 de ani de la naşterea lui „Luceafărului poeziei româneşti”

15ian2010-eminescuÎn amintirea poetului nepereche al României, elevii de la Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi” din Sfântu-Gheorghe au organizat aseară un spectacol dedicat creaţiei eminesciene, în care s-au recitat poezii şi s-au ascultat creaţiile lui Eminescu care, de-a lungul vremii, au fost puse pe acordurile muzicii.

Astăzi, cu începere de la ora 16, în Sala Multimedia a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” (CNMV) va avea loc programul omagial „La Izvoarele Eternităţii”, coordonat de către prof. Maria Stoica, în colaborare cu prof. Alexandru Popovici.

Evenimentul, dedicat celor 160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, îi are ca invitaţi pe poeţii Anthonia Amatti din Brăila, Ionel Simota din Miercurea-Ciuc, Ioan Suciu din Braşov şi pe actorul Laurenţiu Nicolau din Brăila. În organizarea şi derularea programului evenimentului s-au implicat şi elevii claselor a X-a C şi D ale CNMV, membrii cenaclului literar „După-amiezele poeziei“, iar recitatorii vor fi Diana Grigoroşcuţă, Ioana Voiculescu, Andreea Cucu şi Evelina Corodeanu. Programul va cuprinde un spectacol literar-artistic susţinut de elevii şcolii şi invitaţi, vizionare de filme, întâlnire cu scriitorii, expoziţie de carte.

Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici) (n. 15 ianuarie 1850, Botoşani şi-a petrecut copilăria la Ipoteşti - d. 15 iunie 1889, Bucureşti) a fost poet, prozator şi jurnalist, socotit de cititorii români şi de critica literară drept cel mai important scriitor romantic din literatura română, fiind supranumit şi „Luceafărul poeziei româneşti”. Eminescu a fost activ în societatea literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la ziarul Timpul. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinţa din 25 ianuarie 1902. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din Cimitirul Bellu. A fost ales postmortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ion2000, 15 ianuarie 2010
Tot respectul pentru aceste manifestari dedicate celui mai mare poet roman MIHAI EMINESCU.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.