ACTUALITATE 5 aprilie 2016

155.000 de euro pentru promovarea Bacalaureatului

de Iulia Drăghici - Taraș | 994 vizualizări

Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna a anunţat oficial că programul național „Sprijin la Bacalaureat, acces la facultate”, numit şi ROSE, a primit toate aprobările necesare şi este pregătit să intre în vigoare. Potrivit inspectorului şcolar general, Kiss Imre, între 70.000 şi 155.000 de euro, proveniţi din granturi nerambursabile, vor ajunge în liceele din Covasna pentru a creşte rata de promovare a examenului de Bacalaureat.

„Nu va exista o reţetă fixă pentru toate şcolile. Fiecare şcoală trebuie să îşi rezolve propriile probleme. Nu copiem, nu standardizăm. Rezolvăm problemele cu soluţii personalizate. Elevii, profesorii şi comunitatea trebuie să lucreze împreună ca să îşi asume succesul”, a spus Kiss Imre, care a subliniat faptul că fiecare liceu va depune un proiect personalizat, în funcţie de nevoi, şi că fără îndoială fiecare liceu covăsnean care va aplica va obţine bani.

La nivelul liceelor de stat din România vor ajunge 127,3 milioane de euro, care vor fi investiţi „în intervenţii la nivel de sistem şi şcoală, în vederea abordării cauzelor academice şi personale care constituie factorii principali care împiedică tranziţia elevilor de liceu din România de la învăţământul secundar superior, la învăţământul terţiar, dintre care menţionăm abandonul, refuzul de a susţine examenul de bacalaureat, sau obţinerea unei medii scăzute la examenul de bacalaureat”, notează cadrul legislativ al proiectului.

Potrivit aceluiaşi document, „criteriile de selecţie a liceelor eligibile ţin cont de rata de absolvire a studiilor liceale şi promovabilitatea la examenul de Bacalaureat”.

Mai mult, criteriile de alocare a granturilor vor ţine cont de indicele sărăciei, numărul total al elevilor înscrişi, numărul elevilor aparţinând grupurilor dezavantajate, inclusiv romi, elevi cu nevoi speciale şi aşa mai departe, dar şi de promovabilitatea în cadrul studiilor liceale şi la examenul de Bacalaureat”.

Scopul ROSE este „îmbunătăţirea tranziţiei de la liceu la învăţământul terţiar şi creşterea gradului de retenţie în primul an universitar în instituţiile finanţate în cadrul proiectului”.

Programul naţional se va aplica în peste 1.100 de licee de stat din România şi în peste 300 de facultăţi din universităţi de stat.

Calendarul estimativ pentru anul 2016 al proiectului ROSE, arată că în lunile aprilie şi iunie vor avea loc activităţi de diseminare şi conştientizare, stabilirea listei liceelor eligibile, transmiterea de scrisori de intenţie din partea liceelor, facilitarea şi lansarea apelurilor la propuneri de proiecte. În iunie şi iulie se vor elabora propunerile de proiecte, în iulie – august se vor depune aplicaţiile, în august – septembrie se vor evalua aplicaţiile, în septembrie se vor semna contractele de finanţare şi se vor demara activităţile, în octombrie vor urma demararea granturilor şi a activităţilor de mentorat şi în noiembrie se va acorda prima tranşă de finanţare.

Proiectul, care a fost iniţiat în 2015, se derulează pe o perioadă de 7 ani şi se va încheia în 2020.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 6 aprilie 2016
Pompieristic !! Ce s-a distrus in 26 de ani cu buna stiinta, ma indoiesc ca actualii politruci vor mai reusi vreodata sa refaca, mai ales la capitolul EDUCATIE! NU exista nici un plan de reformare a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.