ACTUALITATE 16 noiembrie 2016

13 tineri întorsureni participă la „ Ziua Ştafetei ”, un proiect elveţian

de Iulia Drăghici - Taraș | 315 vizualizări

13 tineri de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului participă, în perioada 15 – 25 noiembrie a.c. la a V-a ediţie a campaniei-eveniment „Ziua Ştafetei ”, iniţiată de Fundația Terre des homes din Elveția și implementată la nivel național. În cadrul evenimentelor, care îşi propun să marcheze Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor, adulţii predau ştafeta propriilor meserii tinerilor dornici să le înveţe. Astfel, tinerii întorsureni vor putea să devină, pentru o zi, asistenți medicali, funcționari publici, polițiști, brutari, administrator de firmă, medici, educatori și vânzători.

„I-am întrebat pe tineri ce meserie le-ar plăcea să practice și ne-au răspuns: polițiști, medici, asistenți medicali, funcționari publici, educatori, administratori de firmă. După cum vedeți, când își imaginează ce rol pot avea ca adulți, tinerii vor să fie eroii de zi cu zi, cei de care vom avea întotdeauna nevoie. Credem că este important să le arătăm că-i susținem și să le dăm o dovadă de încredere, lăsându-i să ne preia locul măcar pentru o zi, de Ziua Ștafetei. Le mulțumim pe această cale mentorilor care le vor oferi o experiență de viață deosebit de edificatoare, consolidându-le motivația de a deveni ceea ce-și doresc”, a declarat profesoara Georgeta Coman de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, coordonatorul local al campaniei.

Tinerii, cu vârste între 16-17 ani, vor prelua ștafeta profesiilor de asistenți medicali, funcționari publici, polițiști, brutari, administrator firmă, medici, educatori și vânzători mergând la sediul Poliției Orășenești, Cabinetului Medical de Familie dr. Cuzub Radu, SC „Morărit Rovasit” SRL, SC „Dark Design” SRL, SC „Luci” SRL, Grădiniței cu Program Prelungit „Prichindel”, Spitalului Orășenesc și Primăriei din Întorsura Buzăului, în zilele destinate campaniei. Potrivit coordonatorului local, SC Dark Design SRL se va implica în proiect atât în calitate de partener, cât şi în calitate de sponsor, prin tipărirea diplomelor destinate mentorilor şi tinerilor.

„În cadrul unei activități de predare-preluare a ștafetei, specialiști delegați de instituțiile de mai sus le vor prezenta  tinerilor în ce constau sarcinile lor de zi cu zi, oferindu-le totodată șansa de a participa în mod activ la practicarea acestora. La activități vor mai participa și tutorii copiilor sau alți membri ai familiei, în calitate de însoțitori”, transmit coordonatorii campaniei, printr-un comunicat de presă.

Aceeaşi sursă arată că „drepturile tinerilor de a participa la luarea deciziilor în ceea ce le privește viitorul, de a-și exprima propriile opinii și de a fi ascultați de către adulți sunt câteva dintre drepturile lor fundamentale, recunoscute la nivel internațional prin Convenția ONU cu privire la drepturile copiilor, semnată în 20 Noiembrie 1989 și ratificată în România prin Legea nr. 18/1990, la 28 septembrie 1990. În semn de recunoaștere a acestor drepturi, în luna Noiembrie a fiecărui an (începând din 2012), Fundația Terre des homes desfășoară Campania „Ziua Ștafetei – Acum decid eu!” (www.ziuastafetei.ro) prin care copii și tineri din întreaga țară sunt sprijiniți de adulți să-și afirme aspirațiile pentru viitor și să încerce, pentru o zi, profesiile la care visează.”

Fundaţia Terre des hommes (Tdh), organizaţia neguvernamentală din Elveţia ce dezvoltă programe şi proiecte în peste 38 de ţări pentru a proteja copiii aflaţi în nevoie, este prezentă în România încă din anul 1992.

Informaţii suplimentare despre campanie pot fi obţinute accesând: www.ziuastafetei.ro.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.