ACTUALITATE 12 iulie 2009

13 incidente cu urşi într-o singură lună

de Covasna Media | 1114 vizualizări
APM Covasna a fost notificată în luna iunie despre 13 atacuri ale urşilor, în special asupra caselor şi gospodăriilor celor ce locuiesc în apropierea pădurilor din judeţ.

Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Covasna a fost notificată, în luna iunie despre 13 atacuri ale urşilor, în special asupra caselor şi gospodăriilor celor ce locuiesc în apropierea pădurilor din judeţ. Potrivit APM Covasna, în ultima lună au fost înregistrate în judeţ 13 incidente în care au fost implicaţi urşi, în vreme ce, între iunie – octombrie 2008 au fost raportate 39 de astfel de

APM Covasna a fost notificată în luna iunie despre 13 atacuri ale urşilor, în special asupra caselor şi gospodăriilor celor ce locuiesc în apropierea pădurilor din judeţ.

Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Covasna a fost notificată, în luna iunie despre 13 atacuri ale urşilor, în special asupra caselor şi gospodăriilor celor ce locuiesc în apropierea pădurilor din judeţ.

Potrivit APM Covasna, în ultima lună au fost înregistrate în judeţ 13 incidente în care au fost implicaţi urşi, în vreme ce, între iunie – octombrie 2008 au fost raportate 39 de astfel de incidente.

Dintre incidentele raportate între iunie-iulie 2009, zece au avut loc în gospodării ale oamenilor - cele izolate în zone apropiate de păduri, două au avut loc la stână, iar unul s-a produs ca urmare a pierderii animalului din turmă, într-o zonă cu vegetaţie forestieră.

În această idee, APM îi sfătuieşte pe cei care au gospodăriile construite în apropiere de păduri să-şi asigure paza cu câini, să întărească gardurile, să asigure o luminozitate sporită a gospodăriilor şi să nu iasă, pe cât posibil, noaptea în curţi. Proprietarii de animale sunt sfătuiţi să îşi asigure cât mai bine paza acestora, un alt aspect important fiind acela al depozitării corespunzătoare a deşeurilor, nu în vecinătatea sau în incinta gospodăriei.

Oamenii sunt sfătuiţi să nu recurgă la capcane sau lanţuri, deoarece urşii captivi sau răniţi reprezintă un pericol pentru comunitate. De asemenea, nu este indicată atacarea unui urs ce nu are un comportament agresiv, deoarece comportamentul acestuia se schimbă rapid de la pasiv la defensiv.

Potrivit inspectorilor de mediu, urşii atacă şi distrug gospodăriile aflate în imediata apropiere a pădurilor, fiind atraşi în mod special de porci. Inspectori ai APM Covasna consideră că una dintre cauzele pentru care urşii ajung în gospodăriile oamenilor poate fi strâns legată de tăierile masive ale pădurilor, ce au avut loc cu ani în urmă în judeţele învecinate cu Covasna. Drept urmare, s-ar putea ca urşii să „migreze” din aceste păduri golaşe spre pădurile mult mai dese ale judeţului Covasna, neafectat atât de mult de tăieri. În ceea ce priveşte „recolta“ de urşi, în ultimii cinci ani, la nivelul judeţului au fost recol tate legal 196 de exemplare. APM Covasna raportează existenţa a cel mult 650 de urşi în judeţ, deşi există statistici care indică un număr de 900, însă acestea nu se bazează pe date certe. Numărătorile APM, realizate în urmă cu câteva luni, au arătat că cea mai mare concentraţie de urşi din judeţ este în zona Baraolt - Herculean – Cheile Vârghişului.

În ultimii ani, s-au înregistrat destul de multe cazuri în care urşii au coborât în curţile oamenilor şi le-au omorât animalele, în vreme ce mistreţii au distrus hectare întregi de culturi. Mai mult, la începutul acestui an, la Comandău, un jandarm a fost ucis de un urs, iar în urmă cu câţiva ani un vânător s-a ales cu răni serioase în urma unei întâlniri cu un urs.

Potrivit inspectorilor APM Covasna, realizarea unei statistici în privinţa numărului de urşi existent este folositoare mai ales în raportarea efectivelor de urşi către Uniunea Europeană, în condiţiile în care, cu un efectiv total de 6.000 de urşi, ţara noastră are cea mai ridicată populaţie de urşi din Europa.

Monica Rizea

Teme articol: ursi incidente
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ion Ciobanu, 13 iulie 2009
"Oamenii sunt sfătuiţi să nu recurgă la capcane sau lanţuri, deoarece urşii captivi sau răniţi reprezintă un pericol pentru comunitate" ...şi pentru că e ilegal şi se numeşte braconaj. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.