ACTUALITATE 22 martie 2022

12 incendii de vegetație în 3 zile în județul Covasna

de Diana Pantelimon | 1173 vizualizări

ISU avertizează: amenzi de până la 2.500 de lei pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile

În decurs de doar 3 zile, pompierii covăsneni au intervenit pentru stingerea a 12 incendii de vegetație uscată, afectând aproximativ 32 de hectare de teren. Incendiile au fost înregistrate pe raza localităților Araci (15 ha), Ariușd (12 ha), Doboșeni (4 ha), Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Lunga, Boroșneu Mare, Valea Crișului, Micloșoara și Turia.

În urma acestor numeroase intervenții care au avut loc într-un timp foarte scurt, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Covasna (ISU) face un apel la responsabilitate pe pagina sa oficială de Facebook, cât și într-o informare de presă.

„Fiți responsabili! Stop incendiilor de vegetație uscată!

În fiecare an ne confruntăm cu un număr considerabil de incendii de vegetație uscată, majoritatea dintre acestea fiind generate de către cetățeni care nu conștientizează pericolul la care se expun pe ei înșiși, dar și pe semenii lor“, transmite ISU Covasna.

Intervențiile pompierilor au presupus eforturi ridicate, atât financiare, cât și materiale și umane. Doar la aceste 12 incendii au fost mobilizați pompieri militari și voluntari cu peste 20 de autospeciale. La unul dintre incendii, flăcările s-au propagat și la un autocamion ce era staționat în apropiere.

Ulterior, luni, la doar câteva ore după ce ISU Covasna a făcut apel la responsabilitate din partea cetățenilor, un nou incendiu de proporții a izbucnit în Dobolii de Jos, comuna Ilieni, suprafața afectată fiind de aproximativ 10 hectare.

„Incendiu puternic de vegetaţie în Dobolii de Jos, casele sunt în pericol!

Din cauza comportamentului iresponsabil al oamenilor, are loc un incendiu în apropiere de Dobolii de Jos, în zona străzii Versek și Gödör. Casele de locuit sunt în pericol din cauza incendiului! Îi rugăm pe membrii comunității să vină să ajute la stingerea incendiului. Vă mulțumim!“, au anunțat pe Facebook autoritățile din Ilieni. Datorită ISU și voluntarilor incendiul a fost stins rapid și eficient.

„Riscul de a produce pagube materiale însemnate sau victime omenești este foarte ridicat, deoarece multe dintre incendii s-au manifestat în apropierea locuințelor, drumurilor sau a fondurilor forestiere.

Reamintim că „Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă!” dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Așadar, arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților“, a mai transmis ISU Covasna pe Facebook.

Proprietarii de terenuri care ard resturi vegetale, gunoaie, deşeuri şi alte materiale combustibile fără obţinerea unui permis de lucru cu foc și fără să-și ia toate măsurile pentru a nu propaga focul în vecinătate riscă amenzi între 1.000 - 2.500 de lei.

Sursa foto: Facebook / ISU Covasna / Illyefalva község (Comuna Ilieni)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.