ACTUALITATE 2 octombrie 2011

115 milioane de lei pentru judeţul Covasna [VIDEO]

de Covasna Media | 586 vizualizări

Zona românească, încântare pentru ministrul  Elena Udrea. Liderul PDL Covasna, Dan Manolăchescu: bunăstarea românilor trebuie să devină prioritate naţională.

Monica Vajna, Szekely Emoke

Ministrul Turismului și Dezvoltării, Elena Udrea, a semnat vineri, la Sfântu-Gheorghe, șapte contracte de finanțare pentru mai multe obiective de dezvoltare locale, valoarea totală a acestora ridicându-se la 115 milioane de lei. Contractele cu finanțare europeană, semnate de către Udrea, vizează proiecte de dezvoltare a infrastructurii turistice și sociale, fiind elaborate de către autoritățile locale ale județului.

Finanţare istorică pentru Spitalul Judeţean

Prin proiectul Consiliului Județean (CJ) Covasna, Spitalul Județean de Urgență (SJU) va primi 87 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și dotare cu echipamente și aparatură medicală. Potrivit ministrului Elena Udrea și președintelui Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, acest proiect este cel mai mare ca valoare câștigat vreodată în Regiunea Centru prin Programul Operațional Regional (POR). Un alt proiect al CJ care a câștigat finanțare și pentru care s-a semnat vineri contractul este cel referitor la promovarea mai multor produse turistice ale județului Covasna. Valoarea proiectului este de un milion de lei și printre produsele turistice cuprinse în acesta se numără Mestecănișul Reci, calea ferată și Planul înclinat de la Covasna, precum și Rezervația Masivul Ciomad.

În ceea ce privește municipiul Sfântu-Gheorghe, pentru acesta au fost semnate patru proiecte în valoare de 25 de milioane de lei – pentru reabilitarea Casei Bene, unde va fi amenajat un muzeu cinegetic, pentru modernizarea și reabilitarea a 17 străzi, înființarea unui centru multifuncţional pentru romi şi pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a staţiunii Şugaş Băi.

Potrivit primarului Antal Árpád, finanțarea obținută vineri prin semnarea acestor noi contracte reprezintă practic jumătate din suma pe care municipiul Sfântu-Gheorghe o obține într-un an prin acumularea veniturilor proprii. În ceea ce privește Târgu- Secuiesc, primarul de aici, Racz Karoly, a semnat vineri un contract de finanţare în valoare de 1,7 milioane de lei, proiectul în acest sens vizând dezvoltarea durabilă a mediului de afaceri – înfiinţarea unui Incubator de afaceri, prin susținerea ASIMCOV, pe modelul celui existent deja la Sfântu-Gheorghe.

Tursimul balnear și cel montan – definitorii pentru zonă

Ministrul Elena Udrea le-a vorbit autorităților locale prezente la semnarea celor șapte contracte despre importanța finanțărilor europene mai ales pe timp de criză, explicând că investițiile trebuie să reprezinte prima preocupare în aceste vremuri, deoarece ele aduc nu doar modernizare ci inclusiv locuri de muncă noi. În ceea ce privește Ținutul Secuiesc, Elena Udrea a subliniat faptul că șansa acestei zone o reprezintă, fără îndoială, turismul.

„Trebuie fructificat acest potențial turistic extraordinar, în vreme ce turismul balnear trebuie să devină o prioritate. Strategia este una simplă și de efect - investițiile trebuie derulate pe structurile existente deja, prin modernizarea acestora. Trebuie să ne axăm pe un turism balnear la scară mică aici, dar foarte atractiv prin mofetele și apele termale existente. Am crezut și cred pe mai departe că se pot realiza lucruri minunate, dacă avem încredere și muncim, iar Ținutul Secuiesc are un potențial impresionant – v-a dat Dumnezeu aici o natură incredibilă, iar stațiunile Covasna și Șugaș Băi sunt proiecte la care lucrăm cu încredere, dorind creșterea atractivității pentru turiști. În plus, mai avem aici șansa turismului montan, unde Ministerul va sprijini crearea pârtiilor de schi. Ceea ce nu trebuie ignorat însă este faptul că turismul nu se poate face fără infrastructură, drept pentru care trebuie să existe parteneriat între partidele politice, astfel încât să se poată atrage bani în acest sens. Eu cred în potențialul economic al acestei zone și se poate vedea clar că în ultimii doi-trei ani s-au realizat multe, după ce 20 de ani nu s-a făcut nimic”, a declarat ministrul Udrea. Potrivit acesteia, investițiile în dezvoltare și turismul în sine sunt principalele elemente prin care se va schimba fața județelor Covasna și Harghita.

Referindu-se la turismul balnear, Udrea a explicat că ar dori o schimbare a sistemului, prin desființarea biletelor de tratament și acordarea de vouchere, astfel încât sistemul să funcționeze corect față de fiecare turist și să crească totodată calitatea tratamentelor. În ceea ce privește turismul montan, Elena Udrea a anunțat că un nou pas în acest sens se va face prin alocarea de la Ministrer a 500.000 de lei pentru pârtia de schi de la Covasna, obiectv pentru care autoritățile locale au achiziționat deja sistemul de instalație.

Vizită de control la Șugaș-Băi

De la Sfântu-Gheorghe, Elena Udrea a ajuns și la Șugaș-Băi, unde însoțită de oficialități a vizitat mica stațiune în care ministerul pe care-l conduce a investit mai multe sume de bani în ultima vreme. La Șugaș-Băi, Udrea s-a arătat încântată de schimbările aduse de investiții - construcții noi și reabilitate, pârtii de schi, drumuri puse la punct.

„Mă bucur că am ajuns din nou la Sfântu-Gheorghe, în Covasna, mereu vizitele aici fiind plăcute. E un mod special în care cei de aici își tratează mereu oaspeții, știind să-i facă să revină... Lucrările la Șugaș-Băi au decurs în ritm serios, sunt rezultate concrete și mă bucur să văd asta. În mod evident, această stațiune constituie un model de implicare a autorităților locale, dar și un model de bună practică – s-a luat o stațiune decăzută și s-a adus în scurt timp la una atractivă din nou pentru turiști; pentru asta, trebuie efort, desigur, dar Ministerul oferă sprijin atunci când acesta ni se cere și avem un partener serios, ca aici”, a mai spus Elena Udrea.

Înainte de a pleca de la Sfântu-Gheorghe, ministrul a primit și cadouri – obiecte realizate manual de către copiii de la Târgu-Secuiesc, un catalog turistic al județului, o sticlă de pălincă secuiască, precum și medalii reprezentative ale județului și ale municipiului Sfântu-Gheorghe la 550 de ani de atestare documentară ca oraș.

Elena Udrea vrea casă la Dobârlău

Aşteptată şi întâmpinată de către primarul comunei, Vasile Maxim, şi de către consilierii locali, Elena Udrea a fost plăcut surprinsă de frumuseţea naturii de la Dobârlău, spunând mai în glumă, mai în serios, că îşi doreşte un teren aici, pentru a-şi construi o casă.

Ministrul Turismului şi Dezvoltării Regionale este primul oficial de acest rang care a păşit în comună, iar atât primarul Vasile Maxim, cât şi ceilalţi oficiali adunaţi la Dobârlău pentru a o întâlni au profitat de ocazie pentru a-şi spune păsurile.

Primarul a vorbit despre necesitatea construirii unui tronson de drum care ar lega Dobârlău de Întorsura Buzăului – este vorba de un actual drum neasfaltat care ar lega practic Sfântu Gheorghe de Întorsura Buzăului. De asemenea, locuitorii din comună au nevoie de construirea sistemului de apă şi canalizare.

Mai multă implicare pe zonele românești

Subprefectul de Covasna, Valentin Ionaşcu, a reflectat asupra faptului că pe lista proiectelor CJ nu există niciunul care ar viza zona românească a judeţului, spunând că „prezentarea judeţului făcută de către cei de la CJ a fost una limitată, întrucât judeţul este mult mai mare, cuprinde şi zona Buzaielor. Avem nevoie de sprijinul Ministerului pentru că pe CJ prea mult nu ne putem baza. Zona aceasta este la fel de frumoasă, numai că infrastructura este la pământ, motiv pentru care trebuie să o punem la punct”.

Liderul PDL Covasna, Dan Manolăchescu, i-a prezentat ministrului Udrea echipa de consilieri români din mai multe partide, reprezentanți ai zonei Buzaielor și a afirmat că bunăstarea spirituală, culturală, identitară și chiar materială a românilor din Covasna trebuie să devină o problemă națională și respectiv una guvernamentală.

În acest sens, problemele ridicate de reprezentanții comunității românești aflați la întâlnire au fost din diverse segmente, însă un loc important l-au avut cele referitoare la dezvoltarea infrastructurii și prioritățile economice ale zonei. Ministrul Elena Udrea a avut o aplecare deosebită asupra problemelor românilor, reamintind că nu e atât de importantă coloratura politică, ci mai ales capacitatea de a face ceva pentru comunitate.

În acest context, Dan Manolăchescu a cerut o înțelegere din partea administrațiilor locale românești, în sensul în care pentru a dezvolta infrastructura este nevoie de proiecte. „Suntem deficitari la proiecte depuse la Ministerul Dezvoltării și Turismului și trebuie să spunem asta răspicat. Degeaba ascundem faptul că primarii români au zero proiecte depuse pe anumite programe, în timp ce unii primari maghiari au două, trei sau chiar mai multe. Cum să atragem fonduri, dacă nici măcar nu depășim primul pas – cel în care să avem un proiect depus...?”, a întrebat Manolăchescu.

Odată cu vizita ministrului, s-a arătat că finanțarea lucrărilor de canalizare pentru Dobârlău și cea pentru reabilitarea drumului Dobârlău – Dobârlău Vale ar putea începe chiar în acest an.

Ministrul Udrea s-a aflat, la finele săptămânii trecute, într-o vizită de mai multe zile în județele Harghita și Covasna, unde a urmărit în special evoluția investițiilor pe turism.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 16

Adaugă comentariu
Vlad Tepes, 7 octombrie 2011
@Adina:Problema mea e ca nu pot sa jubilez ca in acest mileniu s-ar putea ca o localtate sa aiba ceea ce e normal sa aiba. Si pana una alta nu are!Te astept cu concretizarea.
adina, 7 octombrie 2011
@Eugen: imi place ca nici macar tu nu respecti ce scrii @Vlad Tepes: daca nu stii sa citesti e problema ta. Unde am scris eu de faptul ca e canalizare, apa si asfalt? Eu vorbeam de faptul ca primaria citeste integral
Vlad Tepes, 3 octombrie 2011
@ adina: Cand ai fost ulttima oara la Valea Crisului? Nu exista canalizare,apa si nici asfalt. Deci despre ce vorbesti?
Vlad Tepes, 3 octombrie 2011
@ adina: Cand ai fost ultima oara la Valea Crisului ca sa vorbesti de proiecte?Nu exista canalizare,apa si nici asfalt.
lordens, 3 octombrie 2011
Felicitari tuturor celor care au avut de lucru la proiecte, si felicitari acestui partid, PDL, care, este singurul care a aruncat un ochi si in ograda noastra. Se pare ca tara noastra si judetul citeste integral
eugen, 3 octombrie 2011
@adina : Numele proprii se scriu cu litera mare.
roxy, 3 octombrie 2011
suntem multumiti de venirea Elenei Udrea la noi dar tot odata si de contractele semnate... Ceea ce spune Dan Manolachescu referitor la bani ceruti dar fara nici un proiect are perfecta dreptate...de citeste integral
'PANORAMIX', 3 octombrie 2011
SE APROPIE ALEGERILE SI DECI SI POMENILE ELECTORALE CRESC CA NUMAR SI VALOARE ! TOTUSI ESTE BINE CA SE INVESTESC BANI IN ZONA ,SE FAC DRUMURILE CA LUMEA SI SUNT SEMNE CA VOR MAI FI INVESTITII !!! citeste integral
adina, 3 octombrie 2011
e din ce in ce mai bine ca politicienii bucuresteni acorda tot mai multa atentie zonei noastre...
daco-traco-roman, 3 octombrie 2011
@un covasn... Esti si tu un covasnean cat eu oltean :)
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.