ACTUALITATE 9 august 2022

11 recomandări ale polițiștilor covăsneni pentru circulația pe vreme rea

de Iulia Drăghici - Taraș | 902 vizualizări

Fără îndoială, ploile abundente au efect și asupra traficului rutier. Motiv pentru care, în scopul evitării de accidente, mai ales în contextul codurilor galbene și portocalii de instabilitate atmosferică accentuată, polițiștii de la IPJ Covasna au transmis o serie de recomandări importante.

Le redăm în continuare:

 1. Dacă porniți la drum odihniți-vă bine înainte, iar dacă nu vă simțiți bine sau suficient de odihniți, nu conduceți.
 2. Întrucât se pot forma aglomerări pe drumurile publice principale, luați în calcul folosirea rutelor alternative care pot fi mai puțin aglomerate decât arterele principale. Puteți fi informați cu privire la condițiile de trafic rutier, evenimente rutiere și eventuale rute ocolitoare prin intermediul Centrului INFOTRAFIC al I.G.P.R.
 3. Respectați cu strictețe regimul legal de viteză și adaptați-o în funcție de condițiile meteorologice și de drum, astfel încât să poată efectua orice manevră în condiții de siguranță.
 4. Asfaltul umed reduce coeficientul de aderență. În acest sens, este foarte important să păstrați în mers o distanţă suficientă față de vehiculele din față pentru a putea opri în condiţii de siguranţă.
 5. Precipitațiile abundente reduc vizibilitatea fiind necesară adoptarea unei maniere de condus preventive. Astfel, atunci când vizibilitatea este sub 100 m în condiții de ceață sau ploi torențiale, conducătorii de vehicule trebuie să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități și 50 km/h în afara localității.
 6. Conducerea preventivă este importantă și în condiții de vânt puternic. Rafalele de vânt pot disloca anumite obiecte din proximitatea drumului ce pot fi aruncate pe partea carosabilă surprinzând participanții la trafic. Este recomandat să evitați oprirea sau staționarea vehiculelor în dreptul copacilor sau stâlpilor în condiții de vânt puternic.
 7. Nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule, iar în eventualitatea apariției unor blocaje rutiere păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile.
 8. Nu vă urcați la volan dacă ați consumat alcool. Conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice vă pune viața dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic în pericol grav.
 9. Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.
 10. Totodată îi rugăm să se asigure temeinic înainte să traverseze drumul și să o facă doar prin locurile permise. Nu uitați că, în condiții de vreme rea, vizibilitatea scade, așadar înainte de a vă angaja în traversare, asigurați-vă că dați șoferilor suficient timp pentru vă vedea și pentru a opri.
 11. Vă recomandăm să evitați pe cât posibil deplasarea cu bicicleta în condiții de vreme rea și să folosiți mijloace alternative de deplasare, întrucât condițiile atmosferice și de drum pot contribui la creșterea riscului de a fi implicați într-un eveniment rutier.

Oamenii legii reiterează și faptul că o conduită responsabilă și preventivă poate salva viața dumneavoastră, a pasagerilor cu care vă efectuați deplasarea și a celorlalți participanți la trafic.

Conduceți cu prudență!

Sursa foto: Pexels.com/ Ryan Fox.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.