ACTUALITATE 19 octombrie 2016

11 ateliere creative în oferta educaţională a Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 912 vizualizări

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe şi-a prezentat miercuri oferta educaţională pentru anul şcolar 2016-2017, aceasta cuprinzând, pe lângă vizitarea expoziţiilor de bază, şi unsprezece ateliere creative, printre care un atelier de scriere cu pană.

Muzeograful Cristina-Ioana Felea-Baubec a precizat că muzeul propune grădiniţelor, şcolilor şi liceelor interesate trei expoziţii de anvergură, respectiv Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe, Casa Memoriala „Romulus Cioflec” din localitatea Araci şi expoziţia de arheologie „Aşezarea preistorică Păuleni-Ciuc Dâmbul Cetăţii” de la sediul central.

„Am încercat să creăm o poveste în jurul fiecărui exponat, pentru ca vizitatorul, chiar şi cel neavizat, să surprindă mesajul cultural şi să poată să încadreze exponatul la locul lui în istorie”, a declarat Cristina-Ioana Felea-Baubec.

Potrivit acesteia, vizitatorii îşi pot alege singuri nivelul de informaţie pe care vor să-l acceseze, prin intermediul proiecţiilor video şi al dispozitivelor interactive.

În cadrul expoziţiei de arheologie pot fi văzute, printre alte vestigii, şi două statuete antropomorfe vechi de peste 6.000 de ani, aparţinând culturii Cucuteni-Ariuşd, cu o înălţime de peste 40 de centimetri, unicitatea lor constând tocmai în dimensiunile neobişnuit de mari pe care le au în comparaţie cu alte piese datând din aceeaşi perioadă.

Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe, atestată documentar în anul 1799, păstrează obiecte şi documente reprezentative pentru istoria învăţământului confesional românesc din zonă. Aici pot fi văzute bănci şcolare, rechizite, tăbliţe de lemn, socotitori, tocuri, călimări, manuale, mobilier de epocă, dar şi obiecte personale ale învăţătorului.

Casa memorială Romulus Cioflec (1882-1955) din localitatea Araci, inaugurată în decembrie 1998, prezintă o parte dintre operele acestui scriitor, unele în manuscris, şi reconstituie atmosfera epocii în care acesta a trăit.

În oferta educaţională a muzeului sunt incluse şi unsprezece ateliere creative, printre care atelierul de modelare manuală a lutului, atelierul de cusături tradiţionale, de ţesături, de pictură pe vase ceramice, un atelier de scriere pe tăbliţe şi de scriere cu pană, precum şi diverse jocuri interactive, la cerere.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.