ACTUALITATE 22 septembrie 2020

100.000 de lei pentru a implementa idei venite direct de la cetățeni

de Iulia Drăghici - Taraș | 668 vizualizări

Autoritățile locale au inițiat un sistem de bugetare participativă 

Până în 14 octombrie 2020, locuitorii municipiului Târgu Secuiesc pot depune proiecte cu idei care să fie implementate de autorități din bugetul public. Este vorba despre un program de bugetare participativă, prin care cetățenii sunt cei care decid în mod direct unde să se investească o parte din fondurile locale. 

Propunerile trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii: alei, trotuare şi zone pietonale; mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; spații verzi și locuri de joacă; amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); infrastructură educațională și culturală; oraşul digital.

„Și noi am învățat de la alții, în speță de la Cluj și văd că acolo funcționează bine. Ar fi bine ca și locuitorii orașului să participe, efectiv, la investiții pe care vor să le realizăm în oraș. Oamenii vin cu inițiative, cei de la urbanism verifică dacă se pot realiza, toate proiectele eligibile merg pe site și acolo populația votează și în funcție de votul primit, proiectul care primește cele mai multe voturi  se va implementa”, ne-a explicat primarul Bokor Tibor. 

Calendarul activităților arată că data limită pentru depunerea proiectelor este 14 octombrie, în 15 – 30 octombrie toate propunerile vor fi analizate, iar în perioada 31 octombrie – 30 noiembrie, proiectele care îndeplinesc toate condițiile vor intra în etapa votului cetățenilor. Începând cu 14 decembrie, se va trece la implementarea acelor proiecte declarate câștigătoare. 

Proiectele, care trebuie să fie realizate de persoane cu vârste peste 18 ani, trebuie însoțite de buget și un plan atractiv, care să prezinte limpede unde și cum se dorește realizarea, care este obiectivul proiectului și ce efect pozitiv va avea asupra vieții orașului.

Într-o categorie, o persoană, poate depune doar o singură propunere pe platforma online a bugetării participative. Imediat ce a fost depus proiectul, gazda ideii va lucra împreună cu responsabilul din partea primăriei. Dacă un proiect a trecut filtrul, acesta va ajunge pe platforma online kezdi.ro, unde locuitorii îl pot vota. Contează doar voturile date de locuitori și ajung în buget doar proiectele care au primit cele mai multe voturi. Va avea loc o comunicare permanentă cu autorul proiectului (proiectelor) până la sfârșitul realizării. În bugetul din acest an al municipiului Târgu Secuiesc au fost delimitați 100.000  de lei, pentru un proiect pot fi solicitați maxim 50.000 de lei, însă mai pot fi adăugați bani ca subvenție – sponsorizare, aceștia pot fi trimiși spre primărie printr-un contract de sponsorizare”, se arată pe site-ul Primăriei. 

Proiectele pot fi depuse/încărcate pe pagina bp.kezdi.ro. Mai multe detalii pot fi obținute tot aici. 

Noul sistem pentru depunere a proiectelor cu idei de la cetățeni, de bugetare participativă, a fost lansat în 7 septembrie. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.