ACTUALITATE 26 iulie 2016

100 de participanţi la Universitatea de Vară Izvoru Mureşului

de Iulia Drăghici - Taraș | 943 vizualizări

Ediția a XIV-a a Universității de Vară Izvoru Mureșului va avea loc în perioada 15–21 august la Complexul Sportiv Național Izvoru Mureșului. Tema evenimentului din acest an este „Statul român şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO”.

Universitatea de vară aşteaptă circa 100 de cursanţi printre care şi reprezentanţi ai mediului academic, ai principalelor partide politice, ai conducerilor asociațiilor și fundațiilor comunităților românești din România și din jurul granițelor şi reprezentanţi mass-media.

„Programul va cuprinde și participarea la hramul Mănăstirii Adormirii Maicii Domnului de la Izvoru Mureșului, lansări și prezentări de cărți, spectacol folcloric, expoziție de icoane etc. Persoanele interesate de participarea la cursurile Universității de Vară în afara locurilor bugetate se pot înscrie la Complexul Sportiv Național Izvoru Mureșului, la telefon nr. 0266371454”, mai arată un comunicat de presă transmis de organizatori.

Subiecte de dezbateri

Printre subiectele care vor fi supuse dezbaterii în cadrul acestei întâlniri se numără: Priorități privind păstrarea și afirmarea identității naționale a românilor din județele Covasna și Harghita; Aspecte ale raportului dintre etnie, confesiune şi comportamentul electoral în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş; Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv național al românilor pentru 2018. Evoluții geopolitice și interesul național românesc; România şi românii de pretutindeni, în contextul provocărilor actuale; Consecinţele Brexit asupra românilor; Conflicte inter-religioase şi manifestările de xenofobie din Europa, lupta anti trafic de persoane; Legea votului prin corespondenţă; Politica partidelor parlamentare și a instituțiilor de stat față de românii de pretutindeni și față de românii din zonele multietnice și pluriconfesionale din România; Strategii de solidaritate româno-română, în preocupările administrației publice, a partidelor politice și a societății civile; Acţiunea „Români pentru români”; România şi războaiele de imagine; Consecințe pe termen mediu și lung ale declinului demografic a populației României; Transilvania furată. Probleme ale retrocedărilor ilegale de proprietăți în Transilvania.

Organizatori

Organizatorii evenimentului din acest an sunt Centrul Cultural Toplița, împreună cu Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni și Centrul European de Studii Covasna-Harghita, cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, Institutului Cultural Român, Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, al Primăriei și Consiliului Local Voșlăbeni. Proiectul este finanțat de Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni al Ministerului Afacerilor Externe.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.