10 motive serioase să faci sport, la care nu te-ai fi gândit
De cele mai multe ori, oamenii se apucă de sport pentru că vor să slăbească. Însă estetica nu ar trebuie să rămână singurul motiv pentru care să vrei să faci mişcare.
Sfatulparintilor.ro prezintă 10 motive serioase să faci sport, la care nu te-ai fi gândit:
1. Dormi mai bine. Potrivit unui studiu realizat de Naţional Sleep Foundation din Statele Unite, oamenii care fac sport dorm mult mai bine. Doar 17% dintre cei care fac mişcare au declarat că au probleme cu somnul, spre deosebire de 50% din grupul sedentarilor.
2. Productivitate sporită. Dacă te gândeşti că o oră la sală îţi va da peste cap programul, află că ora „pierdută” te va face să fii mult mai productiv în rest. Potrivit unui studiu publicat în 2011, persoanele care au făcut sport 2,5 ore pe săptămână, i-au depăşit în cantitatea şi calitatea muncii pe cei care nu au făcut deloc mişcare.
3. Creier în formă. Pe termen scurt, mişcarea creşte fluxul sangvin. Pe termen lung, mărirea fluxului sangvin înseamnă o mai bună oxigenare a creierului şi, astfel îmbunătăţirea calităţilor acestuia. Exerciţiile fizice vor ţine la distanţă boli degenerative precum demenţa şi vor îmbunătăţi capacităţile cognitive.
4. Scade riscul de diabet. Într-un studiu realizat în 2014, s-a arătat că femeile care făceau 150 de minute de mişcare pe săptămână au prezentat un risc mai mic de dezvoltare a diabetului de tip doi. Aceleaşi efecte se obţin şi după efectuarea a 3.500 de paşi pe zi.
5. Viaţă lungă. Exerciţiile fizice prelungesc speranţa de viaţă. Doar 15 minute de mişcare pe zi pot face diferenţa, adăugând până la 3 ani la speranţa de viaţă.
6. Mai mult sex. Exerciţiile fizice măresc fluxul sangvin. Aşa cum creierul are parte de oxigenare, organele genitale se bucură de acelaşi tratament. Un studiu realizat în 2012 a demonstrat faptul că bărbaţii (18-40 de ani) care făceau sport şi-au limitat riscul de disfuncţii erectile.
7. Ochi mai buni. Într-un studiu din 2011 s-a arătat că orice activitate sportivă scade riscul dezvoltării glaucomului. Participanţii la studiu care au efectuat zilnic exerciţii moderate ca intensitate şi-au scăzut cu 25% riscul de a face glaucom.
8. Mai puţine migrene. Persoanele obişnuite cu migrele şi durerile de cap ar trebui să îşi îndrepte atenţia către sport. Exerciţiile fizice regulate au acelaşi efect precum analgezicele: relaxarea.
9. Oase puternice. Oasele sunt ţesuturi vii, ca şi muşchii. Cu cât le foloseşti mai mult, cu atât devin mai puternice. Înotul sau bicicleta medicinală nu sunt la fel de eficace precum plimbările, jogging-ul sau trasul de fiare.
10. Imunitate sporită. Exerciţiile fizice regulate întăresc sistemul imunitar. Asta înseamnă că de fiecare dată când transpiri făcând sport, vei răci mai puţin. Atenţie, însă, dacă exagerezi cu sportul nu faci altceva decât să-ţi epuizezi organismul, făcându-l astfel sensibil la germeni.