ACTUALITATE 30 septembrie 2024

10 lucruri de știut despre Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek-Geza” din Covasna

de Ana Chiricescu | 1031 vizualizări

Cu peste 8.600 de pacienți internați anul acesta și un spectru larg de afecțiuni tratate, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek-Geza” din Covasna este un punct de referință în domeniul recuperării cardiovasculare din România. Dar pentru că întotdeauna e nevoie de mai multă informație într-un format ușor accesibil, am aflat 10 lucruri interesante pentru dumneavoastră.

1. Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a putea fi internat

Fiind un spital de recuperare cardiologică, acesta se adresează persoanelor care suferă de o boală cardiacă. Diagnosticul trebuie pus de un medic.

Pentru a beneficia de tratament în spital, pacientul trebuie să prezinte o boală cardiovasculară documentată și să aibă recomandări pentru tratament recuperator de la medicul curant cardiolog, medicul chirurg cardiovascular sau medicul internist”, ne-a explicat managerul Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek-Geza” Covasna, Monica Sporea.

2. Sunt 4 metode prin care puteți să vă programați pentru internare

  • Programare online pe site-ul spitalului. Este cea mai rapidă și avantajoasă metodă de programare pentru persoanele care nu au mai fost internate în spital. Momentan se poate face doar de pe un laptop/ calculator, nu și de pe mobil. Aplicația pentru programare de pe telefon este în lucru, potrivit conducerii spitalului. Pentru programări puteți să accesați site-ul spitalului AICI.
  • O altă variantă pentru programări este cea telefonică. Procedura de programare durează mai multe minute. Din acest motiv este posibil să dureze mai mult timp până reușiți să luați legătura cu secretariatul. Numerele de telefon la care se pot face programările sunt: 0237/340533; 0267/340531.
  • Prin intermediul medicului curant din spital. Dacă pacientul a mai fost internat și dorește o nouă programare la același medic, atunci se poate interna pe secția lui. 
  • Prin intermediul spitalelor județene din țară. Acestea au alocate anual un anumit număr de locuri pentru pacienții cu probleme cardiologice.

3. Care sunt sunt mai exact afecțiunile cardiovasculare tratate în spital  

Spitalul se adresează pacienților care suferă de următoarele afecțiuni cardiovasculare:

  • Boli cardiovasculare în general;
  • Hipertensiune arterială;
  • Cardiopatie ischemică cronică;
  • Cardiomiopatie hipertrofică și dilatativă;
  • Arteriopatie cronică obliterantă;
  • Insuficiență venoasă cronică;
  • Sindrom posttrombotic;
  • Aritmii cardiace;
  • Stare post-infarct miocardic, angioplastie cu implant de stent, bypass aortocoronarian, protezare valvulară.

4. Care sunt procedurile medicale de care poate beneficia un pacient 

Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek-Geza”, este cunoscut datorită amplasării acestuia într-o zonă cu aer puternic ozonat și ionizat negativ. La spital tratamentele și recomandările pentru pacienți includ:

  • Evaluare clinică și paraclinică a stării de sănătate a pacientului, care constă în examen medical, analize medicale, ECG, ecocardiografie, iar în funcție de necesitate, pot fi completate cu radiografie toracică, test de efort și CT cardiac;
  • Tratamentul constă în administrarea de medicamente în asociere cu kinetoterapie (individual sau în grup) și folosirea factorilor naturali specifici regiunii (aeroterapie, mofete, băi cu CO₂);
  • Mofeta are multiple indicații pentru afecțiunile cardiovasculare precum hipertensiunea, cardiopatia ischemică cronică, starea post-infarct miocardic și arteriopatia cronică obliterantă. Totuși, există și numeroase contraindicații, cum ar fi afecțiunile pulmonare, insuficiența respiratorie cronică, astm bronșic, BPOC, disfuncții ventilatorii, fibrilație atrială, flutter atrial, stenoză aortică și mitrală, precum și cancerul depistat și tratat în ultimii 10 ani”, ne-a explicat Monica Sporea.

5. Lunile călduroase, cele preferate de pacienți

Marea majoritate a pacienților sunt vârstnici, iar aceștia preferă lunile călduroase mai ales pentru aeroterapie (plimbările în aer liber).

Perioadele cele mai aglomerate sunt cuprinse între lunile aprilie și septembrie”, a spus managerul spitalului.

6.  Puteți să faceți programarea în orice perioadă a anului

Dacă nu ați reușit să faceți programarea în lunile mai călduroase, aflați că pentru afecțiunile cardiace nu există o perioadă anume din an care să fie recomandată sau interzisă. Deci, dacă nu vă deranjează aerul rece, puteți face programarea și în sezonul de iarnă.

7. Peste 8.600 pacienți au fost internați de la începutul anului

Potrivit datelor oficiale furnizate recent de Monica Sporea, managerul spitalului, „de la începutul anului, au fost internați 8.634 de pacienți.”

8. Peste 700 pacienți internați în luna august

În secția pentru adulți în ultima lună s-au internat 729 de pacienți pentru recuperare cardiovasculară.

9. Cel mai tânăr pacient internat în secția pentru adulți

Cel mai tânăr pacient internat la recuperare cardiovasculară a avut vârsta de 18 ani.

10. Cel mai în vârstă pacient internat în secția pentru adulți

De cealaltă parte, „cel mai în vârstă pacient internat avea venerabila vârstă de 100 ani”, ne-a informat Monica Sporea. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.