ACTUALITATE 10 octombrie 2012

„Este absolut necesară o strategie pe sport și tineret în judeţul Covasna”

de Covasna Media | 772 vizualizări
Interviu cu directorul DJST Covasna, Ioan-Marian Ştiopu. După ce au funcționat ani întregi separat sub forma a două instituții complet independente una de cealaltă, direcțiile de Sport și de Tineret au fost aduse sub aceelași acoperiș instituțional, unificarea concretizându-se dub denumirea...

Interviu cu directorul DJST Covasna, Ioan-Marian Ştiopu.

După ce au funcționat ani întregi separat sub forma a două instituții complet independente una de cealaltă, direcțiile de Sport și de Tineret au fost aduse sub aceelași acoperiș instituțional, unificarea concretizându-se dub denumirea de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna. Din 2004, cu pauză august 2010 – februarie 2012, directorul DJTS Covasna este Ioan-Marian Ştiopu, cu care am vorbit despre noutăți și probleme la Direcție, dar și despre planurile de viitor ale Instituţiei. Potrivit acestuia, noua guvernare a făcut prioritar sportul de masă, ulterior s-a modificat puțin prin inversare, fiind pus sportul de performanță pe locul I, fără a se neglija însă sportul de masă. Direcția trebuie să îmbine sprijinirea sportului de performanță și a celui de masă, până la urmă fiind firească atenția asupra primului.

– Domnule director, care este actuala situație a sportului covăsnean?

– În prezent e greu să spun că stăm strălucit, dar și anul acesta am reușit să trimitem un om la Olimpiada de la Londra, în vreme ce județe precum Arad, Timiș sau Brașov nu au avut. Sportiva noastră care a fost la Olimpiadă este Ancuța Bobocel, la 3000 de metri obstacole, cu dublă legitimare la Clubul Dinamo și Clubul Sportiv Municipal Sfântu Gheorghe și a fost în pregătirea domnului director Carol Șanta, aici și în Kenya, unde dumnealui a pregătit și alți sportivi. Ancuța are 23 de ani și a fost cea mai titrată junioară a noastră la Atletism, dar din păcate nu a prins finala la Olimpiadă. La nivel de mare performanță o avem pe Estera Dobre, care nu mai are nevoie de prezentare și cred că avem și alte tinere talente, este doar nevoie de timp și multă muncă pentru a se vedea şi rezultatele.

– Care e situația din punct de vedere material?

– Ca bază materială, în prezent depunem diligențe pentru constituirea unui Complex sportiv național la Sfântu Gheorghe – pentru că baza noastră materială e una dintre cele mai moderne din țară și asigură pregătirea sportivilor în mai multe domenii. În plus, suntem și într-o procedură publică de modernizare a bazei care există la sediul Direcției, inclusiv modernizarea și extinderea acestuia, ca să aducem aici și birourile de la Tineret, care se află în prezent în alt spațiu și unde plătim chirie. La bază dorim nu doar extinderea sediului ci și o sală de pregătire pentru lupte și arte marțiale. Valoarea proiectului este de 480.000 de lei plus TVA, urmând să fie două etape, inclusiv mansardare pentru a obține câteva locuri de cazare. La baza sportivă din cartierul Simeria am avut planuri vechi în care vroiam realizarea unui bazin de înot și a unui patinoar, ajungând la concluzia că printr-un parteneriat cu un finlandez se putea realiza, cu trei milioane de euro; planurile nu s-au concretizat pentru că discutasem planurile cu fostul primar, administrația s-a schimbat și pur și simplu nu s-a mai agreat ideea, probabil.

– Pentru cei cu performanțe, există implicare de la centru?

– Performanțele individuale sunt răsplătite de Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret (ANST), iar cluburile la care activează sportivii de performanță dau și ele premii – practic, ANST dublează premiile cluburilor. Nemulțumiri sunt însă dintotdeauna, iar în perioade de criză e și mai greu să mulțumești pe toți, însă bugetul a fost tot mai mic pe măsură ce s-a înaintat în timp; bugetele sunt mici, iar veniturile proprii nu sunt nici ele prea mari. Din bugetul pe anul 2012 al DJST Covasna s-a acordat un sprijin financiar în valoare de 9.000 de lei sportivilor de performanță.

– Avem sporturi în care excelăm?

– De excelat e cam mult spus, probabil. Dar la lupte, de exemplu, s-au adus mereu medalii; din păcate însă premiile sunt cam mici în comparație cu munca, iar multe fete au deja gânduri de plecare. Nu se întâmplă nimic, până la urmă e firesc și vin din urmă alții. Dar vrem să oferim condiții mai bune de pregătire, de asta și insistăm pe realizarea sălii de pregătire de aici, de la bază. Un alt domeniu e atletismul, unde între 2005 și 2009 am avut rezultate notabile, iar acum avem copii de perspectivă. Încercăm o variantă și pentru sprijinirea tenisului de masă, pe cei de la Electrica să-i luăm la Club și să fie spriiniți. Echipa de baschet a început mai bine anul acesta, cu echipă bună și antrenor bun, echipa de futsal la fel – sunt preferatele Primăriei, ne bucurăm și le sprijinim cât putem. Am avut participări și am obținut medalii la Campionatele naționale și Cupa României, dar și la competiții internaționale. Astfel, la atletism avem o medalie de argint și două de bronz, la hochei pe iarbă o medalie de aur și la judo o medalie de argint – toate la Campionatul Balcanic. Avem o medalie de aur și două de bronz la karate la Campionatul Mondial, câte un argint și bronz la lupte libere – Campionatul European și un bronz la motocros – Campionatul Mondial.

– Vin copiii, forțele proaspete, spre sport, pentru a se putea forma viitorii performeri?

– Copiii vin spre sport dacă îi aduce civena; părinții vor, căci dacă văd condiții bune pentru sport și învățământ, nu au nimic împotrivă. Dar profesorii sunt primii care văd potențialul și ei poate că ar trebui să se ocupe puțin mai mult. Pe de altă parte, antrenori vechi și cu experiență sunt tot mai puțini. Sunt și antrenori tineri și buni, iar eu sunt plăcut impresionat de Ciprian Grosu, care a preluat copiii mici de 5-6 ani la înot, începând să-i scoată campioni naționali și premiați la diverse competiții.

– Ce ne puteți spune despre sportul de masă?

– La sportul de masă avem 44 de protocoale numai în primele nouă luni ale acestui an și DJST se implică în toate activitățile de acest gen, atunci când e solicitată, desigur. Avem ca parteneri Asociația Județeană Sportul pentru Toți, Academia Olimpică Română filiala Covasna, Inspectoratul Școlar Județean Covasna și consiliile locale. Ne-am implicat în organizarea unor competiții precum Serbările Zăpezii de la Comandău, Ziua de Alergare Gáll Lajos, Cupa de vară la tenis, Cupa Sfântu Gheorghe la Badminton și Streetball, șah, cros, ciclism, popice, campionate școlare județene. La Întorsura Buzăului se dorește înființarea unui Club de Oină, iar după ce vor face dermersurile necesare și vor ajunge la noi, vor găsi aici sprijin. Cred că în general avem o activitate chiar laborioasă în comparație cu alte județe.

– Vorbiți-ne puțin despre situația de la Tineret, ce se mai întâmplă pe acest palier?

– La Tineret avem o mare problemă: taberele. Tabăra de la Pădureni este una dintre cele mai moderne din țară, poate chiar prima, are în jur de 85 de locuri și un grad de ocupare bun, fiind administrată de DJST. Mai avem Tabăra de la Zăbala, care e semi-funcțională, pentru că poate funcționa doar vara; e o mare încurcătură acolo: terenul e al Parohiei Reformate, patrimoniul aparține de Consiliul Județean, iar administrarea o face DJST Covasna, deci e un fel de struțo-cămilă iar investiții poate face doar CJ, care e proprietarul taberei. Tabăra de la Crasna a fost predată de către CJ către Consiliul Local Sita Buzăului, cea de la Comandău stă în așteptare și nu se face nimic, iar la Ozunca Băi a preluat-o tot CJ dar nu se întâmplă nimic bun, pentru că se aude că a început să se fure din ea.

– Pentru tineri există proiecte care să-i implice și pe cei din zonele mai izolate?

– Proiecte de tineret avem prin centrele de tineret din Sfântu Gheorghe – un fel de internet-cafe unde au loc și dezbateri cu tinerii, pe diverse teme. Intenționăm însă deschiderea unor centre de tineret în Baraolt, Covasna, Întorsura Buzăului și Târgu Secuiesc, pentru a ajunge și la tinerii care sunt mai izolați. Intrăm pe zonele policentrice în primă fază, urmând apoi să implicăm tinerii de la sate, care au nevoie de proiecte și activități care-i privesc. Sunt necesare ceva investiții, desigur, inclusiv de forțe umane.

– Ce planuri de viitor are DJST Covasna?

– Îmi doresc realizarea unei Strategii de Sport și Tineret a județului, o strategie pe termen scurt și mediu. În acest sens este nevoie de implicarea autorităților locale, căci ele știu cel mai bine ce au de oferit și unde au nevoie de sprijin. Am luat legătura în acest sens cu Prefectura și CJ, astfel încât orașele din județ să-și cristalizeze punctele de vedere în domeniul sportului și tineretului, iar noi, prin specialiștii noștri, să ne spunem punctele de vedere: că nu e în regulă să ținem două echipe de handbal, una în Sfântu Gheorghe și alta Târgu Secuiesc, ci una singură pe care o putem sprijini în funcție de valoare – spun asta ca exemplu. Dar trebuie o strategie de jos în sus, cu coordonare de la județ, căci până la urmă de aici vin banii. Oamenii e mai greu să înțeleagă impunerile acestea, pentru că sunt influențați de diverse chestiuni. În cele din urmă, am reușit să obținem reprezentare în consiliile locale și CJ, astfel încât Direcția să-și poată spune părerea cu privire la proiectele spre care se duc banii. Este necesară strategia, căci iată, avem strategia de dezvoltare a județului Covasna, dar nicăieri acolo nu apare cuvântul „sport”.

– În final, ce v-ați dori și ce vă nemulțumește?

– Nu pot spune că mă nemulțumește ceva, chiar suntem în regulă, avem relații bune de muncă – cred că ne facem treaba bine, avem relații îmbunătățite cu administrația județului și cea locală. În momentul în care se merge în același sens, nu are cum să nu fie bine. Mi-aș dori mai multă performanță în acest județ, mai mult profesionalism și mai mulți bani pentru sportivi și antrenori.

(monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.