ACTUALITATE 12 aprilie 2012

„Copiii învaţă iubirea lui Hristos” – proiect social-filantropic aplicat de copii în Sfântu-Gheorghe

de Covasna Media | 374 vizualizări
„Copiii învaţă iubirea lui Hristos” – proiect social-filantropic aplicat de copii în Sfântu-Gheorghe. În această perioadă a Postului Mare, copiii din grupa catehetică a Catedralei Ortodoxe Române Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, din municipiul Sfântu Gheorghe

„Copiii învaţă iubirea lui Hristos” – proiect social-filantropic aplicat de copii în Sfântu-Gheorghe.

În această perioadă a Postului Mare, copiii din grupa catehetică a Catedralei Ortodoxe Române Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, din municipiul Sfântu Gheorghe, au desfășurat sub coordonarea părintelui diacon Antonie Pintrijel – responsabil eparhial pentru cateheza parohială în Eparhia Covasnei și Harghitei – o serie de acţiuni social-filantropice, în cadrul proiectului naţional Copilul învaţă iubirea lui Hristos, inițiat la nivelul Patriarhiei Ortodoxe Române, având ca scop educarea copiilor în sensul ajutorării semenilor aflaţi în suferinţă.

Aceste acțiuni au fost gândite de copii pentru a fi desfășurate în mai multe etape: strângere de fonduri, cumpărături de produse alimentare și de igienă corporală, și dăruirea pachetelor celor pentru care a fost gândită nobila acțiune.

Prima etapă a avut loc pe data de 6 aprilie, când, după participarea la Taina Sfântului Maslu de obște, copiii au susținut un mic program religios-artistic, compus din cântece și poezie religioase, având în special tema iubirii de semeni, menit să ajungă la inima credincioșilor prezenți și să le trezească neprețuitele sentimente de dragoste de Dumnezeu și de aproapele. Prin cuvântul ținut de către Mija Mădălina Roxana – elevă în clasa a VI-a la Școala cu clasele I-VIII „Ady Endre” din mun. Sfântu Gheorghe –, care a prezentat în câteva cuvinte proiectul, aceștia au fost rugați să facă dovadă de dragoste de semeni, prin contribuția lor financiară menită să aducă bucurie atât celor ce vor primi daruri, cât și celor ce vor dărui.

Primii care au dăruit în cutia special pregătită pentru colectă, și pe care erau frumos scrise cuvintele „Dar din dar se face rai” și „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți!” n-au fost nimeni alții decât cei ce au bucurat sufletele celor prezenți prin „predica în versuri și pe note muzicale”, copiii noștri. Aceștia și-au pus la picioarele oamenilor suferinzi, pentru a le aduce o rază de bucurie cu ocazia Sfintelor sărbători de Paști, primul premiu obținut la un concurs, și anume premiul III, în valoare de 200 lei, câștigat pe data de 24 martie anul curent la Festivalul – Concurs Simfonia Corală „George Sbârcea”, prima ediție.

Ajutorul în demersul de obținere de fonduri a venit și din partea copiilor de la centrul de pictură pe sticlă al catedralei, care sub îndrumarea doamnei Anca Șimon au organizat în mijlocul catedralei o expoziție cu vânzare de icoane. Banii obținuți din vânzarea icoanelor au fost folosiți în același scop social-filantropic.

Acțiunea a emoționat credincioșii prezenți în așa fel încât în prima zi s-au strâns 881 de lei.

Proiectul „Copiii învață iubirea lui Hristos” a continuat și pe data de 8 aprilie, în Duminica Floriilor, când aceiași copii au împărțit la sfârșitul Sfintei Liturghii 100 de felicitări cu ocazia Sfintelor sărbători de Paști, iar credincioșii impresionați de râvna acestora au contribuit fiecare după posibilități la cutia dragostei creștinești. Rezultatul acestei noi încercări de strângere de fonduri a fost peste așteptările copiilor, suma strânsă în această zi fiind de 847 de lei.

Luni, 9 aprilie, au fost cumpărate alimentele şi produsele necesare, fiind realizate 15 pachete.

Marţi, 10 aprilie, a fost ziua împlinirii misiunii noastre. Coordonaţi de Părintele Cristian Groza, Parohul şi administratorul Catedralei Ortodoxe Române din Sfântu Gheorghe, am mers împreună cu copiii implicaţi în proiect la diferite persoane aflate în evidenţa Parohiilor Ortodoxe Române din Sfântu Gheorghe ca şi cazuri sociale. A fost o zi care ne-a marcat pe toţi. Oameni în vârstă, mobilizați la pat și în condiții greu de imaginat neputându-și stăpâni emoțiile, au început să verse lacrimi, însă de această dată de bucurie, că cineva și-a adus aminte de ei, și ce poate fi mai emoționant decât ca un copil să dăruiască unui bătrân ceva ce a fost câștigat prin strădania sa. Apoi familii numeroase de 3, 4 persoane trăind într-o sigură cameră mică, cu baie comună, familii cu 5-6 copii, pe chipurile cărora se citea atâta dragoste, mulțumire cu ceea ce au. Mamele, pentru că ele erau cu copiii acasă, sunt cele pe chipurile cărora se putea citi nespus de multă suferință. Însă ce am putut observa cu toții a fost realitatea că în aceste familii necăjite, ascultarea, buna rânduială, rezultatele de apreciat la învățătură, de fapt tot ce înseamnă virtuțile pe care ar trebui să le aibă orice copil bine crescut în credință de Dumnezeu și respect de valorile morale, etice și sociale nu lipseau, dar se simțea că sunt cultivate de părinți și între frați cu mare conștiinciozitate.

A fost o zi în care, după primele impresii împărtășite, cu toții am avut nespus de mult de învățat, iar copiii au experimentat ce mult înseamnă să poți face binele, să aduci cuiva o bucurie, aplicând de fapt ceea ce au învățat la orele de religie și cateheză, dragostea de semeni așa cum ne învață Hristos.

A fost o acțiune care cu mila și ajutorul lui Dumnezeu s-a dovedit a fi una reușită, peste așteptările noastre, reușind să dăruim toate cele 15 pachete, fiecare în valoare de aprox. 115 lei. Sperăm ca acest fapt să ne motiveze să mai întreprindem astfel de acțiuni pentru cei suferinzi și în strâmtorări ori de câte ori vom putea.

Ne dorim ca această frumoasă experiență să fi transformat, cel puțin în parte sufletele noastre, și din râvna și sinceritatea acestor copii să fi învățat și noi, că o lume mai bună, nu poate exista decât călcând în picioare eu-ul nostru și străduindu-ne să învățăm în fiecare clipă ce este cu adevărat dragostea, de Dumnezeu și de aproapele.

Diacon Antonie Pintrijel

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.