ACTUALITATE 8 aprilie 2009

„Fii propriul tău stăpân!”

de Covasna Media | 327 vizualizări
Compartimentul de analiză şi prevenire a criminalităţii derulează împreună cu mai mulţi parteneri un proiect local de prevenire a violenţei în şcoli

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) prin Compartimentul de analiză şi prevenire a criminalităţii derulează în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), prin Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Covasna şi Centrul de Asistenţă Psihopedagogică Covasna, plus Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, un proiect local de

Compartimentul de analiză şi prevenire a criminalităţii derulează împreună cu mai mulţi parteneri un proiect local de prevenire a violenţei în şcoli

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) prin Compartimentul de analiză şi prevenire a criminalităţii derulează în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), prin Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Covasna şi Centrul de Asistenţă Psihopedagogică Covasna, plus Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, un proiect local de prevenire a violenţei în şcoli - „Fii propriul tău stăpân“ -, părţile amintite urmând să încheie şi un protocol în virtutea acestei colaborări.

Proiectul se bazeză pe Programul Naţional de Prevenire şi Combatere a Delincvenţei Juvenile şi a Victimizării Minorilor şi se derulează în intervalul aprilie-iunie. Acesta urmăreşte reducerea factorilor de risc şi creşterea factorilor de protecţie pentru prevenirea violenţei în şcoli, prin intermediul dezvoltării şi îmbunătăţirii unor deprinderi de viaţă sănătoase. Grupul ţintă este format din copiii aflaţi în clasele gimnaziale şi liceale din unităţile de învăţământ din judeţ.

Iniţiativa acestui proiect se încadrează în Strategia de prevenire care urmăreşte creştera gradului de conştientizare a efectelor compor tamentului violent, a riscurilor presupuse, prin intermediul informărilor, workshopuri lor, discuţiilor, a vizionării unor documentare tematice. De asemenea, proiectul se înca drează şi în strategia care urmăreşte oferirea de alternative de petrecere a timpului liber.

Tinerii şi violenţa

Potrivit datelor cuprinse în proiect, din analiza unor date statistice rezultă că populaţia predispusă la violenţa din şcoli este formată din tineri care sunt mai permeabili în adoptarea anumitor comportamente de risc, pe fondul unor informaţii insuficiente, incoerente sau fragmentate.

„Violenţa în şcoli dar şi în perimetrul acestora generează în multe cazuri probleme de sănătate, probleme în relaţionarea cu persoanele apropiate, probleme cu poliţia, implicarea în încăierări, bătăi sau certuri, pierderi materiale (sume de bani, distrugeri de obiecte etc.), performanţă slabă la şcoală şi aşa mai departe”, se arată în proeict.

„Fii propriul tău stăpân“ propune în schimb adoptarea unui stil de viaţă sănătos, bazat pe deprinderi de viaţă pozitive şi infor mări certe şi concrete. Activităţile propuse au fost gândite astfel încât să asigure informarea tinerilor în risc, dar mai ales să asigure pe termen lung un grup de suport viabil, instruit şi aproape de nevoile şi cerinţele acestora.

Printre obiectivele proiectului se numără identificarea categoriilor de risc în care se află minorii prin corelarea mai multor criterii: vârstă, sex, amplasare geografică, situaţie familială, condiţii favorizante, evaluarea cantitativă iniţială a beneficiarilor direcţi ai proiectului prin intermediul unui chestionar cu tematică specifică sau creşterea până la finele proiectului a gradului de informare a unui număr de elevi din unităţile unităţile şcolare beneficiare, privind riscurile şi consecinţele asociate comportamentului violent.

Părţile care vor semna protocolul de cola borare vor coopera pe toată durata derulării proiectului, pentru a asigura desfăşurarea acestuia în condiţii optime.

Ana Sidon

Teme articol: poliţie proiecte prevenire
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.