ACTUALITATE 7 ianuarie 2015

12 morţi într-un atac armat la sediul unui ziar de satiră din Paris

de Covasna Media | 523 vizualizări

Hebdo_2043489a

Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu 12 victime, relatează cotidianul francez 20 Minutes în ediţia electronică, potrivit Mediafax. 

Stare de alertă maximă în Franţa, după ce 12 oameni au fost ucişi de trei bărbaţi care au luat cu asalt sediul publicaţiei Charlie Hebdo. Bilanţul încă provizoriu al atentatului care a aruncat Parisul în haos arată că zece jurnalişti şi doi poliţişti au fost împuşcaţi mortal. Alţi şapte oameni sunt răniţi. Atacatorii au ieşit apoi în stradă şi au tras asupra trecătorilor şi poliţiştilor. La închiderea ediţiei ziarului nostru, atacatorii erau încă în libertate, iar guvernul francez s-a reunit în şedinţă de urgenţă. Este cel mai grav atac terorist din istoria Franţei.

Citeşte şi EDITORIAL. Să ucizi şi să iubeşti în numele Domnului

Potrivit unui martor, cei trei ata­catori de la Paris au spus că fac parte din Al Qaida.

„L-am răzbunat pe profetul Mahomed. Am ucis Charlie Hebdo”, strigă unul dintre teroriști, imediat după atac, potrivit unei înregistrări audio.

Între timp au fost create pe rețelele sociale mai multe pagini de solidaritate cu victimele atentatului. De asemenea, au fost anunțate mai multe mitinguri în orașe ale Franței.

Potrivit relatărilor martorilor, cei teri atacatori au tras timp de cinci minute aproape neîntrerupt, iar cei patru caricaturiști uciși au fost vizați chiar din primele momente ale atacului.

În ultima vreme au sosit mai multe amenințări la adresa redacției.

Pe de altă parte, pe rețelele sociale se fac apeluri pentru ca parizienii să iasă în stradă în semn de protest față de acest atentat, dar acest lucru ar contraveni stării de alertă instituite în capitala Franței.

Reacţia preşedintelui Klaus Iohannis

„Atacarea redacţiei săptămânalului francez Charlie Hebdo reprezintă un act terorist crud şi laş. Îmi exprim compasiunea pentru familiile victimelor precum şi solidaritatea faţă de naţiunea franceză atât de lovită astăzi. Îi asigur pe toţi partenerii României de întregul sprijin în lupta împotriva terorismului şi a extremismului de orice fel. Comunitatea internațională trebuie să aibă o atitudine fermă în faţa încercărilor teroriste de distrugere a statului de drept, de încălcare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Libertatea de informare este un drept fundamental al omului. Atât toleranţa religioasă şi etnică, cât şi dreptul la libera expresie sunt fundamentele civilizaţiei moderne, construită pe principiile democraţiei” se arată în comunicatul oficial publicat pe site-ul președinției.”

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.