ACTUALITATE 1 iulie 2013

Atacat de cei pe care-i ajuta

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 2024 vizualizări

Tânărul polițist rănit grav la Hetea joia trecută era implicat în proiecte pentru integrarea romilor

Cazul polițistului grav rănit săptămâna trecută la Vâlcele a născut și naște în continuare controverse. În timp ce oficialii admit faptul că Hetea este un sat problematic, tânărul polițist Florin Ț. se află în stare gravă la spital după ce a fost rănit în urma unei intervenții. Evenimentul nefericit a avut loc joi noaptea, când doi polițiști de la Vâlcele au intervenit la Hetea, unde au încercat să aplaneze un conflict. Lucrurile au degenerat însă, iar Florin a fost lovit în cap, suferind un traumatism cranio cerebral acut și multiple fracturi la oasele feței. Potrivit purtătoarei de cuvânt a IPJ Covasna, Iulia Grigoraș, acesta se află la internat la Spitalul din Braşov, starea lui este stabilă, dar gravă, iar medicii îl vor opera în zilele următoare. Florin era cunoscut de toată lumea din Vâlcele şi, mai mult de atât, toţi îl laudă şi îl consideră un tânăr de treabă, mereu dornic să ajute. Ironia sorţii face ca el să fi fost atacat tocmai de membrii etniei pe care se chinuia să o ajute, să-i integreze, pentru că tânărul poliţist derula mai multe proiecte referitoare la comunitatea romă, fiind îndeosebi apropiat de copiii acesteia, pe care încerca să-i aducă mai aproape de realităţile actuale, astfel încât să-şi găsească un loc în societate.

Comentarii pro și contra

Odată ce s-a răspândit vestea, oamenii au început să comenteze, să trimită mesaje de încurajare polițistului, dar au început de asemenea să își dea cu părerea despre acest caz și despre problema romilor. Inevitabil s-au format două tabere, iar în timp ce unii spun că romii din Hetea trăiesc mizerabil și ar trebui făcut ceva pentru ei, alții afirmă că nu există alte soluții decât cele extreme, afirmând chiar că toți romii ar trebui exterminați. De asemenea, sunt unii care vorbesc de faptul că uneori și polițiștii recurg la forță aparent fără motiv întemeiat, pe când alții sunt de părere că legea privind folosirea armamentului din dotare este prea restrictivă.

Este un caz izolat

Șeful IPJ Covasna, cms. şef Ion Popa, ne-a declarat că ceea ce i s-a întâmplat lui Florin este un caz nefericit, dar izolat. „Nu am mai avut asemenea incidente în județ, așadar vorbim de un caz izolat. În principiu polițiștii covăsneni își desfășoară activitatea în condiții de deplină siguranță, și când este nevoie, folosesc și armamentul din dotare. În urma acestui eveniment în care a fost implicat colegul nostru, vom întocmi în perioada următoare un plan de acțiune care va avea ca scop prevenirea unor eventuale situații asemănătoare” – ne-a declarat inspectorul șef din cadrul IPJ Covasna.

Hetea – sat extrem de sărac

În comuna Vâlcele sunt o mulțime de probleme. Aici populația romă este majoritară absolut, iar dacă la Vâlcele sau Araci oamenii mai găsesc ceva de lucru, nu același lucru se poate spune despre Hetea. Oficialii nu cunosc nici măcar numărul exact al persoanelor care locuiesc aici, știu doar că sunt foarte săraci, cu multe minore care nasc și copii care în cel mai fericit caz termină 4 clase. „Situația romilor din Hetea este gravă, aceștia trăiesc mult mai rău decât cei din Araci sau Vâlcele. Majoritatea nu are venituri și trăieşte sub limita sărăciei. Nu mă pot pronunța în ceea ce privește cazul polițistului, urmează ca cei abilitați să stabilească cine a început bătaia” – ne-a declarat primarul Kovács László.

Liderii romilor condamnă atacul

Reprezentantul Partidei Romilor în judeţul Covasna, Alexandru Racolţa, ne-a declarat că întâmplarea de joi este una regretabilă, care nu face în niciun caz cinste comunităţii rome. „Nu apreciez şi nici nu ne încântă ceea ce s-a întâmplat. Poliţistul a vrut să intervină pentru a aplana un conflict şi iată că s-a întâmplat o nenorocire”, ne-a spus Racolţa.

Potrivit acestuia, colaborarea liderilor romilor cu cei din Hetea a fost permanent una complicată, deoarece această comunitate pur şi simplu nu poate fi integrată sau adusă pe o cale a discuţiilor. De altfel, se pare că există chiar în rândul restului de romi din comună percepţia că cei din Hetea trăiesc „ca în junglă” şi chiar restul romilor se feresc să ajungă în mijlocul acestora.

Liderul romilor din Vâlcele,  Nelu Coşcodar, ne-a spus că cei din Hetea nu au reuşit, de-a lungul timpului, nici măcar să aibă un reprezentant, un lider care să le medieze conflictele şi să lupte pentru binele lor.

„M-am mai ocupat eu de ei, am mai urcat la Hetea pentru a le asculta plângerile, nevoile. Vorbim însă de oameni fără educaţie, care nici nu ştiu să se exprime. Au fost acolo cei de la Romani Cris, cei de la Ovidiu Ro, mare lucru nu s-a reuşit a se face. Ne-am dus în special pentru copii, că vorbim despre copiii care trăiesc vai de capul lor”, spune Coşcodar, care susţine că la Hetea sunt peste 200 de copii care trăiesc în condiţii foarte grele.

Comunitatea de romi din Hetea e cea mai săracă din judeţ şi care ridică cele mai multe probleme sociale

Bărbaţii din Hetea, ascunşi în pădure

Potrivit acestuia, cei din Hetea trăiesc de azi pe mâine şi singura perioadă mai bună este vara, când mai adună ciuperci şi bureţi pe care le valorifică sau se mai duc, unii, zilieri la muncile câmpului. Din păcate însă, comunitatea este izolată şi aici izbucnesc des scandaluri, nu de puţine ori fiind nevoie de intervenţia Poliţiei sau a Jandarmeriei.

„Nu e bine ce s-a întâmplat, eu am zis de atâtea ori că intervenţiile acolo, mai ales pe timp de noapte, sunt foarte riscante”, a adăugat Coșcodar.

Potrivit acestuia, în prezent toţi bărbaţii din Hetea sunt fugiţi şi se ascund prin pădurile din apropiere, de teama poliţiştilor şi a jandarmilor, deoarece, spune Coşcodar, au mai fost dăţi în care romii au primit „corecţii” de la oamenii legii, aşa că acum se tem că, vinovaţi sau nu de scandalul în care Florin a fost rănit, vor suporta consecinţele. Astfel, în prezent la Hetea mai pot fi găsite doar femeile, alături de copii. Șeful IPJ Covasna ne-a spus că nu are cunoștințe despre acest lucru, menționând că cei vinovați au fost identificați, iar cei nevinovați nu au motive să se teamă. „Este prima dată când aud că oamenii se ascund în pădure la Hetea. Ce vă pot spune este că două persoane se află în arest după ce au fost acuzate de tentativă de omor, iar alte două persoane, acuzate de ultraj, au primit interdicție de părăsire a localității” – ne-a declarat Ion Popa.

Intervenţiile nocturne au risc ridicat la Hetea

La rândul său, prefectul Dumitru Marinescu, care a fost mai mulţi ani primar în comună şi cunoaşte foarte bine specificul acesteia, şi-a exprimat regretele pentru cele întâmplate, menţionând că evenimente de o asemenea gravitate nu s-au mai întâmplat de ani buni la Vâlcele. Prefectul spune că aşteaptă deocamdată rezultatele anchetei Poliţiei şi Procuraturii, însă admite că Hetea este, probabil, cea mai problematică dintre comunităţile de romi, deoarece aici există un fel de sălbăticie, de „teritoriu al nimănui”. În plus, spune Marinescu, există grave probleme de comportament ale oamenilor de aici, care nu sunt doar ignoranţi ci şi secătuiţi de sărăcie şi mai mereu atinşi de aburii alcoolului. Prefectul a spus şi el că intervenţiile nocturne sunt riscante la Hetea, mai ales că nici măcar nu există o evidenţă clară a fiecărui locuitor de aici – se ştie doar că aici trăiesc peste de 400 de oameni, însă nu se cunoaşte numărul precis.

Pornind de aici, prefectul a admis că se simte pe plan judeţean lipsa unui reprezentant al comunităţii rome în Prefectura Covasna, postul în acest sens fiind blocat.

„Am cerut deblocarea postului, încă nu s-a aprobat. Dar ne dorim ca cel care va ocupa acest post să se implice într-adevăr în ajutorarea comunităţii rome, nu să vină pe post şi să-şi rezolve problemele sale. Eu nu vreau să atac pe nimeni, dar în general aşa se întâmplă”, a mai spus prefectul.

În ceea ce-l priveşte pe Florin, prefectul Marinescu spune că acesta era un tânăr dedicat meseriei sale, care s-a aplecat cu atenţie deosebită asupra necesităţii copiilor romi, fiind mereu dispus să-i îndrume, implicându-se în proiecte de educare a lor.

Ironia sorții face ca Florin să fie băgat în spital tocmai de membrii unei comunități pe care a vrut să o ajute. Fiind pe un pat de spital, acesta primește zeci de mesaje de încurajare. Colegi, prieteni, cunoscuți sau persoane care nu l-au întâlnit, dar au fost impresionați de cazul lui, îi transmit însănătoșire grabnică și își exprimă aprecierea față de el spunând „respect pentru cei care își fac datoria indiferent de consecințe”.

Citeşte şi Polițist lovit în cap de romii din Hetea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Sadean Andrei, 3 iulie 2013
Multi civili vorbesc aiurea despre atacul asta. Ei isi dau cu parerea. Ah, si-i ureaza politistului "insanatosire grabnica"! Si... gata, s-a rezolvat! Ca dupa ceva timp sa se vorbeasca din nou despre citeste integral
Man ., 2 iulie 2013
Dumneavoastra, dle Emilian Eugen Bralus ati lucrat in Politie!!! Ce ati facut pentru tinerii/simplii lucratori din IPJ, cat ati fost angajatul unitatii ??? Ati cerut asigurari medicale si de viata citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.