ACTUALITATE 25 februarie 2015

Antal Árpád: Comunitatea românească ar trebui să sprijine mai mult Teatrul „Andrei Mureşanu”

de Agerpres | 982 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, e de părere că membrii comunităţii româneşti ar trebui să manifeste mai mult interes faţă de teatrul românesc „Andrei Mureşanu”, pentru a demonstra astfel că au nevoie de această instituţie de cultură.

Antal Árpád a declarat că niciunul dintre teatrele din oraş nu poate trăi doar din banii alocaţi de Consiliul Local, prin urmare sunt obligate să realizeze venituri proprii şi să atragă sponsorizări, iar în atare condiţii comunitatea românească ar trebui să înţeleagă că trebuie să se implice mai mult în sprijinirea singurului teatru românesc din judeţ. El a mai spus că aproape toţi directorii care s-au perindat de-a lungul timpului la conducerea Teatrului „Andrei Mureşanu” s-au plâns, într-un fel sau altul, de dezinteresul sau lipsa de susţinere a comunităţii româneşti.

„Eu consider că comunitatea românească din acest oraş nu este interesată de teatru şi asta mi-au spus aproape toţi directorii când au plecat. (...) Uitaţi-vă la teatrul maghiar „Tamási Áron” câte abonamente Mecena a vândut şi întrebaţi câte s-au vândut la Teatrul „Andrei Mureşanu”. Deci, fiecare director, când pleacă, se plânge că nu este sprijinit de comunitatea românească, de oamenii de afaceri. Şi eu simt uneori că, practic, numai eu şi municipalitatea avem interesul să existe teatrul în limba română în Sfântu Gheorghe şi cred că ar trebui dezbătută această problemă în rândul comunităţii româneşti. (...) Noi acordăm fiecărei instituţii de cultură din oraş finanţare peste posibilităţi, dar nu pot trăi doar cu sprijin de la Primărie, ca să poată trăi trebuie să producă şi venituri proprii. Teatrului „Andrei Mureşanu” i-a fost foarte greu să producă venituri proprii din lipsă de spaţii, dar eu cred că ar trebui o implicare mai serioasă şi din partea comunităţii româneşti. Sigur nici teatrul maghiar „Tamási Áron” nu ar fi rezistat dacă nu ar fi fost oameni de afaceri care să ajute şi populaţia care să cumpere abonamente şi bilete la spectacole”, a declarat Antal Árpád.

El s-a referit şi la unii „lideri autodeclaraţi” ai comunităţii româneşti care nu vin niciodată la teatru.

Primarul a menţionat, în context, că regretă decizia regizorului Dan Ţopa de a renunţa la conducerea Teatrului „Andrei Mureşanu” începând de luna viitoare.

„Eu am avut mare încredere în domnul Dan Ţopa, am avut cea mai bună colaborare faţă de toţi directorii de până acum. Mi s-a părut un om extrem de curajos şi creativ. Inclusiv proiectul ca teatrul românesc să aibă un sediu propriu în fostul cinematograf l-am început împreună şi este foarte aproape de a se realiza şi îmi pare foarte rău că nu îl vom finaliza împreună. (...) Nu-mi place când pleacă asemenea oameni din oraş, mi-ar fi plăcut ca domnul Ţopa să rămână în Sfântu Gheorghe şi să se simtă bine aici. S-a simţit bine, dar s-a simţit singur şi nu cred că e vina mea că dânsul s-a simţit singur în acest oraş. Este păcat şi eu cred că este o pierdere pentru comunitatea românească faptul că asemenea oameni pleacă din oraş”, a mai spus primarul Antal Árpád.

Regizorul Dan Ţopa şi-a anunţat la mijlocul lunii februarie demisia din funcţia de director al Teatrului „Andrei Mureşanu”, după aproape doi ani de la câştigarea concursului, invocând motive personale, dar şi lipsa de susţinere a instituţiei de către comunitate.

„Trebuie să recunosc că sunt mai multe motive care s-au adunat, unele sunt personale, la o anumită vârstă e greu să te adaptezi într-o zonă cu două culturi diferite. Mie îmi place să socializez mai mult decât se socializează aici, să comunic mai mult. Eu, după ora 4 sau după ce se termină programul la teatru, nu mai însemn nimic aici, sunt un străin. Aici e greu să te adaptezi atât timp cât ai un alt ritm artistic şi social. Acesta a fost un motiv. Altul a fost speranţa mea în întâlnirea cu comunitatea românească şi susţinerea teatrului de către aceasta. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar acest lucru a lăsat de dorit, în sensul în care am sperat ca mediul de afaceri să fie mai prezent în susţinerea teatrului, dar şi comunitatea în sine să fie mai prezentă la spectacole”, a declarat regizorul Dan Ţopa.

El a menţionat că a reuşit să stabilească o relaţie bună cu conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe, care a susţinut instituţia, însă bugetul alocat a permis funcţionarea la limită a teatrului românesc.

„Anul trecut am avut cel mai bun buget din ultimii zece ani, dar cu toate acestea am reuşit destul de greu să ne acoperim salariile şi să realizăm unul-două spectacole. În rest a trebuit să ne descurcăm, în condiţiile în care nu am avut propria sală de spectacole, pentru că sala 'Arta' a intrat în reabilitare. Am jucat la teatrul maghiar „Tamási Áron”, ne-am înţeles foarte bine cu ei şi le mulţumesc pentru colaborare, dar a fost greu şi pentru unii şi pentru alţii să împărţim acelaşi spaţiu. Practic, noi am avut acces la sala mare doar câteva zile pe lună, atunci când ei nu aveau program”, a mai spus Dan Ţopa.

De altfel, ultimii patru directori ai Teatrului „Andrei Mureşanu”, dramaturgul Radu Macrinici, criticul Doru Mareş şi regizorii Horaţiu Mihaiu şi Florin Vidamski, au plecat tot prin demisii invocând în principal acelaşi motiv, anume lipsa condiţiilor adecvate pentru desfăşurarea activităţii, inclusiv lipsa banilor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
anonim, 1 martie 2015
Domnilor, faceti o comparatie intre TAM & TA si la nivelul reprezentatiilor!!! Un restaurant, cat de celebru pretinde ca e, nu supravietuieste numai cu mamaliga in meniu. Bucatarul -sef trebuie citeste integral
anonimus maximus, 26 februarie 2015
Daca se dau aceleasi piese de ani de zile,normal ca nu sunt oamenii interesati...Cine se duce sa vada aceeasi piesa de 89347638946734 de ori?
Marius, 26 februarie 2015
Alocati mai multi bani pentru Teatrul Andrei Muresanu din bugetul local, dle primar. Deasemenea si pentru evenimentele culturale romanesti. Ca din cate stiu eu se aloca doar 8%. Cheltuiti o gramada de citeste integral
(Pr)a(r)pad, 25 februarie 2015
Domnule Ontol Arpad (am recurs la scrierea fonetica invatand de la teatrul unguresc ca Anton Pavlovich Chekhov poate fi maghiarizat pe afișe Pavlovics Csehov). Poate și la secui, maghiari, unguri citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.