STIREA ZILEI 15 octombrie 2018

„X Factor-ul“ persoanelor cu dizabilități e în căutarea talentelor muzicale

de Covasna Media | 1199 vizualizări

Etapa de preselecție se va desfășura în 3 orașe: Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc și Târgu Mureș

 „Muzica este ceea ce ne unește și ne face pe toți la fel“. Acesta este motto-ul Fundației „United by Music“, înregistrată recent în România. Fundația a lansat în data de 11 octombrie înscrierile pentru un concurs de talente unic în România. Acesta este dedicat exclusiv persoanelor cu dizabilități. Conceptul a fost preluat de la partenerii „United by Music“ din Olanda, care au format o mișcare la nivel mondial.

 „United by Music le oferă persoanelor cu dizabilități  oportunități de a-și dezvolta talentul muzical și de a-și împărtăși acest talent cu publicul larg. În plus, beneficiarii vor avea șansa de a-și demonstra curajul și de a-și face noi prieteni“, a punctat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Fundației „United by Music“ România, Tünde Olcsvári.

Mișcarea „United by Music“ folosește puterea muzicii pentru a crea o lume în care nu există prejudecăți, indiferent de tipul de dizabilitate. În România, fundația „United by Music“ a fost înființată în luna iunie a acestui an la inițiativa lui Joris van Wijngaarden, fondatorul „United by Music“ Olanda. Cu o experiență de 12 ani, organizația din Olanda a devenit o agenție de management a muzicienilor cu dizabilități.

Deși 90 la sută dintre artiștii din cadrul fundației din Olanda au dizabilități mintale, fundația din România își propune promovarea talentelor indiferent de tipul de dizabilitate. Orice persoană, cu orice tip de dizabilitate definită prin legea 448/2006, are drept de participare la concursul de talente muzicale. Perioada de aplicare este 11 octombrie 2018 – 30 noiembrie 2018.

„Talentul a fost împărțit de către Dumnezeu între toți“

„Aceste talente sunt ascunse, sunt undeva între patru pereți. (...) Știm foarte bine că unii părinți ascund aceste probleme. Noi dorim să facem un fel de „ X Factor“, doar că la acest apel nu vor sta oamenii la rând. Noi trebuie să găsim aceste talente pentru că talentul a fost împărțit de către Dumnezeu între toți - și celor cu dizabilități și celor fără dizabilități“, a spus vineri,  în cadrul unei conferințe de presă, vicepreședintele „United by Music România“, preotul Péter Makkai.

Fundația Creștină Diakónia și Casa Iris din Sfântu Gheorghe, conduse de preotul Péter Makkai sunt cei mai importanți parteneri strategici ai Mișcării „United by Music“ România.

Președinte de onoare al Fundației „United by Music“ România este renumita cântăreață de jazz Luiza Zan.

Regulamentul de concurs poate fi consultat pe pagina web www.united-by-music.ro. Dosarul de aplicare se poate trimite pe e-mail la adresa unitedbymusicromania@gmail.com, sau prin poștă la adresa: United by Music România, Sfântu Gheorghe, str. Lăcrămioarei, nr. 5, cod poștal 520085, jud. Covasna.

Preselecții în 3 orașe

Etapa de preselecție se va desfășura între 3 și 7 decembrie 2018 în trei locații: Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc și Târgu Mureș.

Etapa de selecție finală va avea loc la  Sfântu Gheorghe și este programată pe luna februarie 2019. Selecția va fi realizată de către un juriu format din specialiști: profesori de muzică, muzicieni și cântăreți.

Cele mai răsunătoare talente vor fi premiate. Premiul pentru locurile I, II și III va fi o excursie de 3 zile în Olanda, cu posibilitatea de a cânta în fața publicului larg. Toate costurile vor fi acoperite de către organizator. Persoanele selectate de către juriu vor avea posibilitatea de a-și dezvolta cariera muzicală, cu ajutorul unor mentori și vor beneficia de educație muzicală.

„În primul an vom lucra doar în Covasna, Harghita și Mureș, dar pas cu pas vom ajunge în toată țara. Sperăm că într-un an jumate – doi, să ajungem și noi unde au ajuns olandezii - să avem câteva formații muzicale compuse din persone cu dizabilități, pentru care să organizăm concerte și turnee“, a spus managerul de proiect Orosz Anna.

Talentul nu cunoaște dizabilitate, fapt demonstrat și la Outsider Music Fest

Cu scopul de a lupta împotriva marginalizării persoanelor cu dizabilități, dar și de a descoperi și promova talente din rândul acestora, Fundația Creștină Diakónia și Casa Iris, au organizat timp de șapte ani „Outsider Music Fest“, festival muzical pentru persoane cu dizabilități.

Festivalul va continua începând de acum sub egida Fundației „United by Music“ România. Ultima dată festivalul a fost organizat în aprilie 2018, cu motto-ul „Muzica ne unește“, unde au cântat 140 de persoane cu dizabilități, reunite în 11 formații muzicale. Acesta a fost singurul eveniment muzical din Transilvania, care a fost organizat exclusiv pentru persoane cu dizabilități.

„Copiii cu dizabilități care cântă au devenit mai deschiși, mai comunicativi. Au devenit dezinvolți și ne-am dat seama că poate această activitate a avut mai mult efect decât intervențiile noastre psihopedagogice sau de dezvoltare a personalității. Dacă găsim acea nișă pe care ei pot să se dezvolte și care le place, atunci acel lucru va aduce o dezvoltare mai eficientă decât un plan de dezvoltare. Aceste persoane s-au transformat prin muzică“, a spus psihologul și coorganizatorul „United by Music“ România, Banga Erzsébet.

Fundația „United by Music“ România dorește extinderea evenimentului la nivel național, permițând tuturor persoanelor cu handicap din România să-și valorifice talentul muzical în fața publicului larg. Astfel,  oamenii cu dizabilități vor putea să performeze după aceleași standarde și să aibă parte de tratament egal oriunde în lume. 

Pentru a atinge performanțe remarcabile, muzicienii cu dizabilități au nevoie de mentori. Dacă ești muzician profesionist sau profesor de muzică, ești binevenit în echipa „United by Music“. Dacă ești  persoană cu dizabilități și ai talent muzical, nu ezita să contactezi Fundația „United by Music“ România. Destinul tău se poate schimba prin muzică!

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.