VIDEO: Acuzații grave de rasism extremist la adresa Protecției Consumatorilor
Scandalul micilor de la Odorhei „scoate de la naftalină” conflicte mai vechi dintre șeful Consiliului Județean și cel al Protecției Consumatorilor Covasna, care este comparat cu membrii infamei Ku Klux Klan
În contextul scandalului provocat de micii din Odorheiu Secuiesc, în județul Covasna s-a dezgropat „securea războiului” între șeful Consiliul Județean Covasna, Tamás Sándor, și cel al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Mircea Diacon.
Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că instituțiile statului român acționează cu dublă măsură când vine vorba despre aplicarea legii în comunitățile de români și cele de maghiari și chiar a comparat instituția Protecției Consumatorilor Covasna cu infama Ku Klux Klan din America, una dintre cele mai cunoscute organizații extremist-rasiste.
De cealaltă parte, comisarul-șef al CJPC Covasna, Mircea Diacon, a declarat pentru Observatorul de Covasna că s-a săturat să mai răspundă acuzațiilor lui Tamás Sándor, care vorbește din perspectiva de om politic, nu de conducător al unei instituții publice.
Mircea Diacon, considerat incompetent și nedemn pentru funcția sa
Discuția de marți a pornit de la o întrebare legată de mult prea mediatizata situaţie de la Odorheiu Secuiesc, unde un cetățean român a pretins că nu a fost servit cu mici pe motiv că nu vorbește limba maghiară. Ulterior, unitatea în care s-a petrecut incidentul a fost amendată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor pentru această deficienţă.
În acest context, Tamás Sándor a afirmat că „valul de ură asupra comunității maghiare” are loc cu sprijinul statului român și cel al autorităților de aici, care acționează cu dublă măsură. Discuția a continuat apoi cu exemplificarea felului în care acționează, în opinia sa, Protecția Consumatorilor din județul Covasna.
„Ei fac abuz de ani de zile. Nu cunoașterea limbii române e singura problemă. Problema este și că de ani de zile acționează cu dublă măsură. Eu știu cât este greu de probat ceea ce vă spun, dar știu că într-adevăr se fac controale în regiuni românești, dar acolo «se mulţumesc» cu un avertisment scris, în schimb, la proprietari de firmă de naționalitate maghiară, se mai pronunță și în felul următor – și citez: «eu aș tăia cu drujba piciorul la fiecare ungur dacă aș putea». Știu că este greu să probez. Nici nu îmi vine să cred că este adevărat. (...) Eu aș vrea să nu fie adevărat și, dacă nu este, atunci retrag ceea ce am spus”, a fost declarația făcută în fața jurnaliștilor de președintele Consiliului Județean Covasna.
Tamás Sándor a mers însă mai departe cu afirmațiile, menționând: „Cea mai mare problemă știți care este? Că ceea ce se petrece în Ținutul Secuiesc este cu sprijinul statului român. Pentru că unii de la Protecția Consumatorilor se comportă cum se comportau acum 100 de ani cei de la Ku Klux Klan. Ei fac diferență între maghiari și români, cum se făcea între albi și negri. Asta e problema.
Acest domn de la OPC în județul Covasna (ref. la comisarul șef, Mircea Diacon – n.red.) nu numai că a fost incompetent și nedemn pentru a activa în rândul Poliției Locale din Sfântu Gheorghe, dar este promovat de statul român într-o funcție așa de importantă, iar el se comportă mojic. (...) A venit cu o pungă de 50 de bani dintr-un alt județ și acum parcă România ar fi doar țara lui. Nu este țara lui. România este a Constituției și a cetățenilor români, indiferent de naționalitate. Țara asta nu este numai a românilor. Țara asta este și țara mea. Eu sunt cetățean român de naționalitate maghiară. Nu este numai a românilor de genul directorului de la OPC, care cultivă ură și instigă împotriva unei comunități”, a fost declarația președintelui Consiliului Județean Covasna care este, totodată, și preşedintele UDMR Covasna.
Atitudinea președintelui CJ, percepută ca demnă de cascadorii râsului
De cealaltă parte, comisarul-șef al Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor, Mircea Diacon, susține că acuzațiile lui Tamás Sándor nu sunt fondate și că, în calitate de organ de control, acesta are nu doar dreptul, ci și obligația de a fi autoritar.
„Nu știu de unde s-a informat domnul Tamás că dăm amenzi mai mici sau mai mari într-o zonă sau în alta, că nu mi-a cerut niciun punct de vedere oficial. Dacă vrea să ceară un punct de vedere oficial, putem să îi răspundem în ce parte s-au dat sancţiuni și câte s-au dat, dacă sunt mai mici sau mai mari. A fost cu mine în control? De unde are informația? Să îmi spună un singur exemplu în care am dat amendă mai mare din cauză că a fost maghiar sau mai mică din cauză că a fost român. În rest, ce zice domnul Tamás, cu invențiile lui politice și propaganda electorală, nu prea mă interesează. Să vină cu exemple clare dacă vrea să discutăm ceva”, a spus Mircea Diacon, continuând: „Cum ar vrea domnul Tamás să mă comport? Eu am un regulament de control, pentru că noi suntem organe de control, deci facem controale operative. Ca tematică secundară, avem acele reclamații pe care le depun consumatorii. Un organ de control trebuie să fie autoritar. Nu mergem să stăm la masă și să bem cafele și limonadă. Noi ne facem treaba.”
Întrebat despre afirmațiile citate de Tamás Sándor, legate de tăierea picioarelor cu drujba, comisarul șef de la CJPC a răspuns: „Cred că domnul Tamás e dus cu capul. Să îmi dea textul sau să îmi aducă doi martori că eu aș fi afirmat vreodată așa ceva. El se comportă acum ca un tânăr la pubertate. Ca președinte de Consiliu Județean poți să faci niște afirmații de copil de 14 ani? Ce să mai comentez? E de cascadorii râsului”.
Mircea Diacon susține și că declarațiile făcute de președintele Consiliului Județean Covasna nu sunt noutăți și că „războiul” ar fi început încă de când el a preluat funcția de comisar-șef.
„Domnul Tamás a făcut presiuni politice să fiu destituit din funcție din prima zi în care am dat examen și am devenit șef la Covasna. Colegii mei nu au dat nicio amendă înainte să vin eu la Primăria municipiului Sfântu Gheorghe și nu au avut curaj să meargă la Consiliul Județean să dea amenzi la societățile comerciale pe care le are Consiliul Județean. (...) Sunt primul din județul Covasna care am închis o unitate. (...) Am dat jos inscripțiile SIC de pe taxiuri. Domnul Tamás s-a inflamat. Am «interzis» Gustul Secuiesc pentru că am găsit salamuri expirate cu acel gust secuiesc. (...) Dacă în județul Covasna dai o amendă oricât de mică, este rasism, discriminare. Am avut la CNCD două plângeri penale și le-am câștigat pe amândouă. Am câștigat un proces penal cu un individ care m-a lovit. (...) Dacă domnul Tamás are o altă unitate de măsură pentru organele de control și eu nu o cunosc, atunci să fie sănătos. (...) Am ajuns subiect de discuție până la Camera Deputaților în comisia de minorități pe motiv că fac abuz. Am cerut și acolo exemple. Pentru că, dacă dau amendă, ăla nu e abuz. Procesul-verbal se poate contesta în instanță”, a mai completat șeful Protecției Consumatorilor din județul Covasna.
Legat de subiectul de la care a plecat toată discuția din conferința de presă de marți, Diacon a precizat că, în ultimul an, au existat și în județul Covasna două plângeri venite de la clienți care acuzau că nu au fost serviți din cauză că nu vorbeau limba maghiară. Una a fost la o gogoșărie din Sfântu Gheorghe și o alta la un restaurant din Târgu Secuiesc. În final, însă, acestea s-au rezolvat amiabil, fără scandal, cum cel mai probabil se va rezolva în cele din urmă și acest conflict.