Urs profanator de morminte într-un sat covăsnean
Un mormânt din Icafalău, cu persoană îngropată de două săptămâni, a fost distrus de un urs
Un cimitir din satul covăsnean Icafalău, din comuna Cernat, a fost profanat miercuri, 30 august de un urs. Potrivit autorităților județene, problema carnivorelor mari, care încă nu a primit rezolvare de la Ministerul Mediului, continuă să amenințe populația.
Animalul care a intrat miercuri în cimitirul din Icafalău a produs pagube mai însemnate la un mormânt, unde, în urmă cu două săptămâni, fusese înmormântată o femeie.
„Cea mai mare problemă cotidiană în Ținutul Secuiesc sunt urșii. Ieri a fost profanat de către un urs un cimitir din Icafalău. Este vorba despre un mormânt unde a fost înmormântată o femeie în urmă cu două săptămâni. Ursul a dat ieri la o parte toate coroanele și a început să sape prin cimitir. E ceva incredibil. Așa ceva nu cred că s-a întâmplat nicăieri în țară. Nu îmi trecea prin gând că se poate așa ceva. Cu siguranță a fost un urs. Pădurarul vânător care s-a deplasat acolo a fost primul care a observat acest eveniment și a văzut urmele ursului pe pământul respectiv”, a declarat joi, în cadrul conferinței Info Județean, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
Investiție cu fonduri europene, distrusă de un alt urs în Micfalău
Președintele CJ Covasna a mai adus în discuție un caz recent, din localitatea Micfalău, unde un urs a făcut o pagubă materială însemnată într-o gospodărie. „O familie a accesat fonduri europene pentru stupi de albine, iar toți stupii au fost devastați de urs. Acum toată activitatea familiei s-a oprit și, în plus, pentru că a accesat fonduri europene, trebuie să plătească înapoi și banii europeni pe care i-a primit pentru a dezvolta mica gospodărie”, a spus acesta, adăugând: „Cred că neputința din București duce spre victime omenești. Incidente au fost în județul Harghita și săptămâna care a trecut, dar și aceasta”.
Tamás Sándor a mai precizat că săptămânal informează reprezentanții Ministerului Mediului despre situațiile petrecute în județ, însă, apelurile oamenilor nu par să fie ascultate.
„Până acum nu s-a dat curs nici măcar la cota de intervenție. Cred că nu este corect ceea ce se întâmplă în țara asta. De două sezoane de vânătoare nu s-a recoltat niciun urs. Din această cauză, urșii au pierdut frica de om, după cum o spun chiar specialiștii”, a mai spus Tamás Sándor.
Săptămâna trecută, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a reafirmat că va emite ordinul care dă posibilitatea uciderii a peste 140 de carnivore mari, amintind că în ultimul timp urşii au devenit un pericol real pentru populaţie. Aceasta a specificat și faptul că decizia sa este fermă, chiar dacă se aşteaptă la proteste de stradă din partea celor care militează pentru protecţia animalelor, însă, până acum niciun ordin de recoltare nu a fost publicat.
La începutul lunii iulie, reprezentanți ai Consiliilor Județene, primari, administratori de composesorate, vânători sau simpli cetățeni din județele Covasna, Harghita, Brașov și Mureș au protestat la București, în fața Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pe fondul atacurilor repetate provocate de urși, dar și a despăgubirilor care se desfășoară cu greutate.