ACTUALITATE 30 septembrie 2021

Testare gratuită a calității apelor

de Iulia Drăghici - Taraș | 2194 vizualizări

Persoanele care vor să testeze gradul de impuritate al apelor din râurile și lacurile din zona în care locuiesc o vor putea face gratuit prin intermediul campaniei „Cât de poluată e apa din apropierea ta?”, demers care face parte din programul multianual „Cu Apele Curate”, desfășurat și în județele din Transilvania. 

Programul este coordonat de Asociația MaiMultVerde. 

Asociația MaiMultVerde îndeamnă toți cetățenii care suspectează că apa râurilor sau lacurilor din zona în care locuiesc ar putea fi poluată să trimită sesizări pentru a beneficia de o testare gratuită a calității acesteia. Persoanele interesate sunt invitate să completeze formularul de pe pagina https://cuapelecurate.ro/campanie-testare-apa/. Acesta este un proiect pilot, care se va desfășura în această toamnă în județele din Transilvania, ca urmare a sesizărilor primite de la oameni.

Asociația recomandă ca testarea apelor să se facă în mod periodic în puncte fixe pentru a afla unde trebuie să acționăm pentru ape mai curate și, în general, un mediu mai sănătos.

Asociația a testat deja calitatea apei Dunării în proximitatea celor zece orașe în care desfășoară activități: Drobeta-Turnu Severin, Turnu Măgurele, Giurgiu, Oltenița, Călărași, Cernavodă, Tulcea, Brăila, Galați.

Primele măsurători au arătat că 5 din cei 6 parametri au înregistrat valori normale, mai puțin parametrul temperatură, care are o valoare mare.

Canicula cu care ne confruntăm ar putea conduce, pe termen lung, la o înlănțuire de efecte nedorite”, se arată într-un comunicat de presă trimis de Asociația MaiMultVerde. 

Aceeași sursă arată și că vor fi măsurați șase tipuri de parametri relevanți în ce privește gradul de poluare pentru a înțelege unde și de ce apare poluarea și, mai ales, care este influența factorului uman sau economic asupra calității apelor. Este vorba despre: Potențialul de hidrogen al apei (pH), Oxigenul dizolvat în apă (DO), Conductivitatea electrică a apei (EC), Potențialul de reducere a oxidării apei (ORP), Temperatura apei (temp) și Opacitatea sau lipsa de transparență a apei (turbiditate). 

Datele vor fi înregistrate pe platforma www.stropderoua.ro

Programul multianual „Cu Apele Curate” a fost lansat de Asociația MaiMultVerde în 2019 ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile riverane. În 2021 s-a alăturat și județul Covasna demersului, prin Fundația Comunitară Covasna, care a organizat acțiuni de ecologizare a Râului Olt, în județele Covasna și Harghita. 

Totodată, aceeași asociație a donat municipiului Sfântu Gheorghe o barieră plutitoare de colectare a deșeurilor, care a fost amplasată pe râu, în zona străzii Lunca Oltului. 

Amănunte despre demersul de testare a apelor sunt pe site-ul: https://cuapelecurate.ro/campanie-testare-apa/

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.